- Kategori
- Bebek - Çocuk
Başarılı Çocuğun Engeli: Stres
Çocuklarımızın yaşam sürecinde en büyük değişimlerden bir tanesi “okula başlangıçtır”. Bu süreç, çocuğumuzun bir çok yeni ile tanışmasını sağlar. Yeni arkadaş, yetişkin (öğretmen), düzen vb. Bir anne ve baba için okul sürecinde, akıllarda ilk oluşan olgu ise “başarılı çocuk” olgusudur. Tabi ki bu olgu önemlidir. Ancak bu olguya odaklanmak hatta saplanmak büyük bir yanlıştır. Başarılı olmak önemlidir. Ancak başarılı olma adına tüm hayatı düzenlemek, belki de baskı unsuru haline getirmek çocukta stresi oluşturur. Buda durumu tam anlamı ile tersine çevirir. Başarılı çocuktan başarısız çocuğu ortaya çıkarır.
Başarılı Olma Kriteri Nedir?
Daha önce de bahsettiğimiz gibi, her çocuk özeldir ve maalesef bizim toplumumuzda kıyas diye bir hastalık vardır. Başarılı olmanın kriteri kanımızca değişkendir. Her çocuk için farklıdır. Kimisi için hızlı okuma, kimisi için hızlı koşma, kimisi için güzel resim yapma vb. Önemli olan çocuğun olduğu gibi kabul edilmesidir. Çocuğu kıyas mağduru yapmak, onu kapasitesi üzerinde değerlendirmek ve ondan bu yönde beklenti içerisinde olmak demektir ki, bu özellikle çocuğa en büyük zararı verir. Başarılı olma kriteri için verilecek yanıt; “çocuğunuz” dur.
Çocuğunuzun Stres Yüklendiğini Nasıl Anlarsınız?
Çocuğunuzun yeni başlayacağı süreç için stres yüklendiğini, başladıktan sonra içlerinde stres ve devamında korku oluştuğunu nasıl anlarız? Çok basit bir soru gibi görünse de, cevap aslında göründüğünden daha karışık. Çünkü çocuğun stres içerisinde olduğunu onun davranışlarından ve tutumlarından anlamak zorundayız. Çocuğun davranış ve tutumları, kafamızda canlanan, her çocukta görmeye alışık olduğumuz, artık bizim için alışılmış davranış ve tutumlardan farklı değildir. Çocuk; “Ne gerek var okula?”, “Okuldan nefret ediyorum!”, “Okulda öğretilenler gereksiz” vb.
Peki Ne Yapılmalı?
Öncelikle okula yeni başlayan çocuğunuzu bu sürece hazırlamalısınız. Bundan önce o yıllara bir gidin. Neler ile karşılaştınız, neler sizi üzdü, neler sizi mutlu etti, başarılı olmak için ne yaptınız? vb…. Sonra çocuğunuza, onun anlayabileceği şekilde bunları nasıl anlatabileceğinizi planlayın. Çocuğunuza bunları anlatırken olumsuz bir etki yaratmamak adına olumlu konular ile başlayın. Olumsuz konuları olumlu konular arasına yerleştirin. Çocuğunuza başlangıçtan itibaren, destek olma adına başarabilirsin, yapacağına inanıyorum gibi sözcükler kullanmayın. Bunun yerine, önemli olanın onun faydalanması, bilgilenmesi olduğunu, her aşamada elinden geleni yapmasının yeterli olacağını söyleyin.
Okul Sürecinde Oluşan Stres ve Öğretmen
Okul sürecinde çocukta ani, olumsuz davranış değişikliği görüldü ise, çocuk genelde yalnızlığı seçiyor ise, arkadaşlarına karşı tersleyici ve kırıcı davranmaya başladı ise, derslerinde ani bir düşüş ve ders ortamında bozucu davranış ortaya çıktı ise stresten söz edilebilir. Çocuk herhangi bir nedenle kendi iç dünyasında çözümsüz bir durum yaratmış olabilir. Bu öyle bir durumdur ki, eğer çevresinden yaramaz, başarısız, tembel vb. etiketler yapıştırıldığında, yani destek göremediğinde başarılı olma çocuk için çok uzak olacaktır. İşte anne ve babadan önce duruma ilk farkındalığı sağlayacak öğretmendir. Öğretmen çocuktaki olumsuz değişikliği zamanında fark eder ve bu konuda, teşvik edici ve ılımlı bir tutum sergiler ise, anne ve babanın belki de haberi bile olmaz.
Stres İçerisinde Olan Çocuğa Sorumluluk Vermek
Öğretmenlerimize işini öğretmek haddimize değil ancak, durumu yukarıda anlatıldığı gibi, özellikle ani bir şekilde, değişen çocuklarımız için, sınıf içerisinde sorumluluk vermek çok olumlu bir etki yaratacaktır. Bu, sınıfta montların doğru asılıp asılmadığının kontrolünden, son ders mutlaka tahtanın temizlemesine kadar değişik sorumluluklar olabilir. Ancak, bu çocuklarımız için verilecek sorumluluk, diğer çocuklar ile kesinlikle birebir kalacağı sorumluluklar olmamalıdır. Çocuk montların düzgün asılıp asılmadığını kontrol etmeli ve bunu öğretmene rapor etmelidir. Arkadaşını ikaz etmemelidir.
Unutmayın! Ufak Bir Dokunuş Yeter!