Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Temmuz '12

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Trafik Canavarı yine boş durmuyor

Trafik Canavarı yine boş durmuyor
 

Bir tarafik kazası. " Acele eden ecele gider "...


Son yıllarda meydana gelen Trafik olayları insanı gerçekten üzüyor. Binlerce insanın genç, ihtiyar, kadın erkek demeden trafik canavarı yine can alıyor. Çocuklar hiç yoktan yetim ve öksüz kalıyor. Son dört, günün trafik canavarı tatil pazar demeden yine can aldı. Gazetedeki haberlere bakıyorum hiç de iç açıcı değildir. Şöyle ki: Yaz tatili sebebiyle trafik yoğunluğunun artığı şu günlerde yollarda kaza bilançosu da ürkütücü boyutlara ulaştı.

Daha önceki gün 15 kişi hayatını kaybederken, dün de rakam değişmedi. Toplam 15 kişi can verdi. Çankırı'nın Ilgaz ilçesinde bir minübüsle karşı yönden gelen otomobilin çarpması sonucu  ortaya korkunç bir görüntü çıktı. Otomobilde bulunan çoğu aynı aileden 5 kişi yaşamını yitirdi. Yine Düzce TEM Oto yolunda ise zincirleme kaza oldu. Bu zincirleme kazada yine üç kişi daha öldü.  

İstanbul yönüne hareket eden bir otomobil Gölyaka’da yolcu otobüsüne çarptı. Hurdaya dönen araçta 3 kişi yaşamını yitirdi. Yine Konya'da iki aracın çarpması  sonucu bir aile dramı daha yaşandı. Bu kazada bir aileden karı- koca can verdi.

Geçenlerde yine bir trafik kazası sonucu yine iki vatandaşımız daha can verdi. Otmobili kullanan sürücünün ehliyeti yoktu, üstelik içkili ve  % 40 oranında  görme özürlü idi. Ayrıca yapılan inceleme de aşıri alkollu, içkili ve çok süratli araba kullanıyordu. Kullandığı otomobil üç takla atmıştı. Otomobil hurdahaş olmuştu. 

Bugün yine gazetelere bakıyorum. ( 16 Temmuz 2012 ) tarihi itibariyle yine trafik canavarı mesaisine devam ediyor. Hiç acımadan yollarda can aliyor.. Samsun’da 13 Temmuz 2012 günü meydana gelen trafik kazasında yine altı kişi ölmüş, 13 kişi de ağır yaralı olarak hastanelere kaldırılmıştı. 

Bu trafik olayında sürücünün ehliyeti yoktu ve üstelik dört kez ehliyeti elinden alma cezası vardı. Yine Amasya'da  kaza olmuş  ve 2 ölü 7 ağır yaralı vardır. Bunlar da elbete çok üzücü trafik olaylardır. Ölen kişilerin sayısı bir hayli kabarık ve son yıllarda yapılan incelemelere göre trafik canavarının verdiği hasar milyonları çoktan aşıyor.

Yapılan bir inceleme ve araştırmaya göre trafik kazalarının nedenleri şöylece saptanmıştır:

Ülkemizde her Gün yaklaşık 600 ve her Saat 27 trafik kazası oluyor. Bu kazalarda Günde 5–20 kişi ölüyor, 200 kadar kişi de yaralanıyor. Ortalama her yıl 5–6 bin kişi ölmekte ve 100–200 bin kişi de yaralanmaktadır.

Trafik kazalarının oluşmasının en önemli etmeni insandır. Bu oran ortalama %94’lere kadar ulaşmaktadır.

İnsan Faktörü %66

Sürücü %27

Yolcu %1

Araç Faktörü %5

Yol Faktörleri %1

Son günlerde havaların aşırı şekilde ısınmasiyla ve turizm mevsimi dolayısiyle trafitk  kazaları  biraz daha yoğunluk kazandı.Trafik canavarının mesaisi bitmiyor. 9 -16 Temmuz 2012 tarihleri arasında Türkiye genelinde aldığımız bilgilere göre trafik kazalarında 93 vatandaşımız  hayatını kaybetmiştir. 643  kişi de yaralandı. Ankara, Balıkesir, Erzurum, Samsun,İstanbul , Konya, Sakarya ve  Manisa'nın en yoğun trafik kazalarının meydana geldiği iller arasında yer aldı.

1997- 2008 yılları arasında özel bir motorlu Taşıt Sürücü Kursunda yönetici olarak görev yaptım. Özellikle adaylarımlıza trafik cezaları ve yönetmeliği ve hatta kazaları konusunda üniteler bağlamında dersler verdik. Ayrıca o yıllarda Söke İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından bir Trafik kazaları önleme bağlamında bir ŞOFÖRÜN ANDI hazırlanmıştı. Derslere başlayanlara bunları bilgi halinde veriyordum. Önemli bulduğum bu ŞOFÖRÜN ANDINI önemi bağlamında belki işe yarar diye buraya alıp aynen sunuyorum.

1- Bütün trafik ışık ve işaretleriyle yol çizgilerine ve trafik Kurallarına uyacağıma,

2- Motorlu taşıtların bir oyuncak olmadığını, yaralama ve öldürme gücüne sahip bir makine olduğunu

her zaman aklımda tutacağıma,

3- Aracımı her zaman içinde bulunduğum koşullarla uygun bir hızla süreceğim. Bütün kavşaklarda, ilk

geçiş hakkı benimde olsa hızımı azaltıp trafik durumunu kontrol edeceğim.

4- Yeteri kadar mesafe olmadan öndeki araçları geçmeye kalkmayacağım,

5- Hatalı olsalar bile, yayalara, bisiklet sürücülerine geçiş hakkı vereceğim,

6- Yorgun ve uykusuz bir durumda araba kullanmayacağım,

7- Otomobiule binmeden önce veya araç benim sorumluluğumda iken, hiçbir şekilde alkollu, içki

içmeyeceğim, içkili bir şoförün arabasına binmeyeceğim,

8- Her zaman kendimi ve arabamı iyi çalışır durumda bulundurucağım,

9- Şoförlük yeteneğimden gurur duyacağım ve her zaman daha iyi şoför olmaya çalışacağım,

10- Nezaketin başkalarına da geçtiğini düşünerek herkese karşı daima nazik davrancağıma ant

içerim.

Kazasız, belasız aydınlık dolu bir seyahat nedeniyle.

Sevgili kaptanlarımıza  ve tüm vatandaşlarımıza hayırlı yolculuklar diliyorum.

  

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..