Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Haziran '07

 
Kategori
Teknoloji
 

Trafik lambalarına uzaktan kumanda

Trafik lambalarına uzaktan kumanda
 

Kavşaklarda trafiği trafik lambalarının yönetmesi gerekirken özellikle kimi kavşaklarda trafik polisleri lambaların yapması gereken görevi üstlenirler. Kurallara göre trafik polisi olduğunda onun dediklerine uymak gerekir. Hep düşünmüşümdür, eğer kavşakta ışıklar bozuk değilse neden trafik polisi orada bulunur.

Asıl neden bellidir. Günün değişik saatlerinde kavşaktan değişik yönlere akan trafiğin yoğunluğu farklı olur. Işıkların süresi zaman zaman trafiğin akışını sağlamaktan uzaklaşır, trafiğin sıkışmasına neden olur. O zaman kavşaktaki trafik polisleri trafiğin yoğun olduğu yola daha çok süre tanıyarak geçişleri düzenlerler. Bu sırada çoğunlukla ışıklar çalışmaya devam eder. Kavşağın uzağında olup polislerin farkında olmayanlar kendilerine yeşil yanarken neden gidemedikleri merak edip dururlar.

Bazen bir kavşakta 4-5 trafik polisinin olduğuna tanık oluruz. Oysa bu iş çok kolay bir şekilde kavşakta kurulu trafik lambalarının uzaktan kumandayla kontrolü ile düzenlenebilir. Bu iş için yalnızca bir kişi yeterli olur. Hatta bir kişi birbirine yakın birkaç kavşağı birlikte yönetebilir.

Düzenek son derece basittir. Her kavşağın sinyalizasyon kontrol merkezini uzaktan kumandayla yönetebilecek cihazlar hazırlanır. Kavşağa hakim bir noktadaki görevli kavşağa çıkan yollardaki yoğunluğa göre ışıkların sürelerini o anda değiştirir. Bu sırada yaptığı ayarlamalarla kavşakta başka trafik polislerine gerek kalmaz. Bu cihazlar şifreli çalıştığı için başkaları müdahale edemez.

Bu sistemin en doğrusu tüm kavşaklardaki sinyalizasyonların bağlı bulunduğu ana kumanda merkezinden ayarlanmasıdır.

Kavşaklarda çok sayıda trafik polisi kullanılması kaynak israfıdır. Bu israfı önlemek için teknolojinin kullanılması gereklidir.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..