Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Aralık '06

 
Kategori
Trafik
 

Trafik sapıkları

Trafik sapıkları
 

Bir zamanlar ülkemizin yollarındaki panolarda "Trafik canavarı" afişleri trafikteki insanları tanımlamak için kullanılan iyi niyetli bir uygulamaydı. Ancak bu terim kapsayacağı kitleyi tam olarak tanımlayamıyordu. Çocuklar üzerinde yeteri kadar etkili olamıyordu. Çocuklar için sevimli bile görünüyordu. Çocukların bildiği bir "Kurabiye Canavarı" vardı bir de "Trafik canavarı".

Şimdi "Trafik canavarı" panoları ya hiç yok ya da gözlerimiz alıştı farkedemiyoruz. Trafik canavarı madem çok hafif kalıyor biz de trafikte tehlike yaratanlara "Trafik sapığı" diyelim. Onlar gerçekten birer sapık:

Arabalarını kullanarak insan haklarını çiğniyorlar.
Arabalarını kullanarak insanları öldürüyorlar.
Arabalarını kullanarak terör yaratıyorlar.
Arabaları onların ulaşım araçları değil, silahları.

Trafik sorunlarının bir türlü çözülememesinin iki nedeni vardır:

1- Trafik ve taşıt denetimleri yeteri kadar ciddi yapılmamaktadır. Yaptırımlar caydırıcı nitelikte değildir. Denetimler o kadar yetersizdir ki, bir yurttaş olarak her adımda bir kural ihlali görürüz ancak bunları görmesi gerekenler çoğunlukla görmezler. Trafikte öyle hurda durumda araçlar vardır ki, bunların nasıl denetime takılmadığını anlayamayız. (Eski araçların trafikten çekmek için yapılan vergi uygulaması sayesinde sayıları azalsa da hala var eski arabalar. Bu uygulama 15’den yaşlı arabalar için yeniden yapılmalıdır)

2- Yaptırımları (cezaları) maddi durumu iyi olanlar bahşiş gibi değerlendirmekte ve diğerlerini de yeteri kadar korkutamamaktadır. Yaptırımlar öyle noktaya gelmeli ki, bırakın bilerek hata yapmayı, "yanlışlıkla birşey yaparım da mahvolurum" korkusunu yaratmalıdır. Örneğin kırmızı ışıkta geçmenin cezası hem yaşam boyu sürücü belgesinin iptali hem de arabayı orada bıraktıracak kadar para cezası olmalıdır.

Bile bile yapılan hataların yaptırımları çok ağır olmalıdır. Kırmızı ışıktan bir kez bile geçmenin yaptırımı sürücü belgesi iptali olabilmelidir. Çünkü kırmız ışıkta geçmenin açıklaması şudur: "Ben ne trafik kuralı tanırım, ne de kırmızı ışık. Trafik kuralları araba kullanmasını bilemeyen acemilerle, cezalardan korkan muhallebi çocukları içindir." Böyle düşünen birine yasaların demesi gereken ise: "Madem bu kurallar senin için değil, ben de sana araba kullanma izni vermiyorum"

Trafik hepimizin sorunu, çözmek zorundayız. Çözmek için baskı grupları oluşturmalıyız. Geç kalmanın bedelini yeni canlarla ödüyoruz.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..