- Kategori
- Doğal Hayat / Çevre
trafik terörü 3
Şimdi de gelelim trafik terörünün oluşumunda dolaylı veya direk etkisi olan uygulanmayan kurallara.
Trafik terörünü önleyecek en etkin kurum Karayolları Güvenliği Yüksek Kurumu. Yasa diyor ki Başbakan'ın başkanlığında 6 ayda bir toplanır. Ancak bildiğim kadarıyla bu kurum 3-4 yıldır [ belki daha fazla] toplanamıyormuş. PKK terörü ile ilgili kurumların nerdeyse ayda bir toplandığını düşünürsek, trafik terörüne verdiğimiz önem herhalde daha iyi anlaşılır. Oysaki PKK teröründen çok daha fazla insanımızı kaybediyoruz trafik teröründe. Sadece son beş yılda, uzun tatil dönüşlerimizde trafikte verdiğimiz can kaybı bile bölücü teröre verdiğimiz can kaybından çok fazladır.
Yine yasamızda olupta pratikte uygulanmayan 100 ceza puanı meselesi var. Yasa diyor ki ; Bir yıl içinde 100 puanı harcayan sürücülerin , sürücü belgeleri 2 ay süreyle alınır ve geri almaları için trafik eğitimine tabi tutulurlar. Sanırım yasa koyucu bu maddeyi bu kadar çok kural çiğneyen birinin, herhalde kuralları bilmediğini yada unutmuş olabileceğini düşünerek koymuş. Bence de doğru bir tespittir. Çünkü bir yılda 100 puanı tüketmek öyle kolay bir iş değildir. Ancak uygulamaya baktığımızda ( Ben 11 yıldır bu işi yapıyorum) 100 ceza puanı uygulamasından sürücü belgesi alınıp da eğitime gelen bir tane sürücü görmedim. Bu zaman içinde belki de yüzlerce sürücünün belge aldığını biliyorum. Katılmış gibi gösterilip sertifikaları verilir. Sürücü kursları bu uygulamayı iyi bir gelir kaynağı olarak gördükleri için hiç ses çıkarmazlar.
100 ceza puanı uygulamasının ikinci kademesinde ; yani eğitimden sonra tekrar verilen 100 puanı bir yıl içinde tekrar tükettiğinizde, bu defa sürücü belgenize 4 ay süreyle el konur. Geri alabilmeniz için psikiyatri ve psiko teknik inceleme raporu istenir. Bunun sebebini herhalde anlamışsınızdır. Ancak şimdi bu uygulamada sulandırılmaya başlandı. Çünkü psiko teknik rapor verme yetkisi özel kurumlara devredildi.Yani bu rapor alma işi de kolaylaştırıldı. Bundan ben şöyle bir sonuç çıkarıyorum. Bu kadar çok kural çiğneyenlerin işlerini kolaylaştıralım ki daha çok kural çiğnesinler. Nerde kaldı cezaların caydırıcı olma ilkesi?
Gelelim sağlık raporu uygulamasına. Orada da özel poliniklere rapor verme yetkisi verildi. İşler kolaylaştı. Güzel de sağlık raporları da göstermelik hale getirildi. Şimdi doğru dürüst bir inceleme yapılmadan sağlık raporu alabiliyorsunuz. Halbuki bir araç kullanma yetkisi verdiğiniz insanlarda belirli sağlık koşulları aranıyor. Hatta bence sürücü belgesi alacak kişinin düzgün bir psiko teknik ve psikiyatri muayenesinden geçirilmesi lazım. Maalesef bu iş şimdi sıradan bir muayene ile hallediliyor. Ayrıca sürücü belgesi almış insanların da belirli aralıklarla sağlık muayenesinden geçirilmesi gerekiyor. Böyle bir yasa var ama, uygulama henüz yok.
Hele hele ticari araç sürücülerini seçerken çok daha titiz davranmamız gerekiyor. Bu konuda şoförler ve otomobilciler fedarasyonuna da çok iş düşüyor. Ticari araç sürücülerini belirli aralıklarla eğitime tabi tutulması ve sağlık muayenesinden geçirilmesi gerekiyor. Bugün bu tür çalışmaların yapıldığını biliyorum ancak daha ciddi anlamda ele alınması gerektiğini düşünüyorum. Sürücü belgesi almış kişileri de yine en az 10 yılda bir eğitime tabi tutarak değişen ve yenilenen kurallar konusunda bilgilendirmek gerekiyor.
TV lerede bu konuda iş düşüyor. Bugünkü uygulamada günde yanılmıyorsam en az 6 dakika eğitim yayını zorunluluğu konmuş. Ancak saatinde bir zorunluluk getirilmediği için kanallar bu zorunlu eğitimi sabaha karşı 4 te veya 5 te yerine getiriyorlar. Hiç kimsenin televizyon izlemediği bir saatte. Bunun adı da eğitim yayını oluyor. Oysa eğitim yayınlarını izlenmenin en yüksek olduğu program ve saatlere alınması gerekiyor.
Bir de yasa da olup da uygulanmayan bazı kurallar var ki, bunlar da insanımızın yasalara uyma zorunluluğu konusunda şüpheler uyandırıyor. Bana göre ya bu yasa maddelerini kaldıracaksınız, ya da uygulayacaksınız. Örneğin minübüslere teyp takma konusunda yasak var. Kornanın kullanılması konusunda yasaklar var. Ancak uygulanmıyor veya uygulanamıyor. Halbuki yasalar uygulanmak üzere çıkarılır.
Son olarak yollardaki açıklayıcı ve yol gösterici levhaların çok değişmesi ve yeterli olmaması ile ilgili. Her yıl Antalya ya giderim. Her yıl da gideceğim güzergahların değiştirildiğini görüyorum ve zorluklar çekiyorum. Şehir içi levhalar da daha çok o şehri bilenlere göre düzenlenmiş. O şehre ilk defa gelmiş insanlara göre değil. Bu da şehir içi trafiğinde yabancıları zora soktuğu gibi, yerlileri de trafiği aksattıkları için kızdırıyor.
Özet olarak trafik terörü komplike bir sorun.Toplum ve devlet olarak hepimize görevler düşüyor. Maalesef bu sorunu önemsemediğimiz ülkemizin sorunları için de ilk sıralara almadığımız sürece de can almaya devam edecek.