Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Temmuz '11

 
Kategori
Güncel
 

TSK’de İstifa Depremi, Gazete Başlıklarına Nasıl Yansıdı?

TSK’de İstifa Depremi, Gazete Başlıklarına Nasıl Yansıdı?
 




Türkiye, dün akşam TSK’nin komuta kademesinin toplu istifasıyla sarsıldı.

Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner, Kara Kuvvetleri Komutanı Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eşref Uğur Yiğit, Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Aksay istifa etti. Bunlardan ayrı düşünen Jandarma Genel Komutanı Necdet Özel, istifaların ardından önce Başbakan’la görüştü, ardından Çankaya’ya çıktı.

Özel, kısa bir süre sonra, Kara Kuvvetleri Komutanılığı’na atandı; Genelkurmay Başkanvekilliği görevini de üstlendi. Böylece Özel’e Genelkurmay Başkanlığı yolu açılmış oldu.

AB ile ABD, gelişmeyi/ değişmeyi “demokrasinin güçlenmesi” olarak gördüler.

Bu hızlı gelişme, Cumhuriyet tarihinde bir “ilk” sayılan istifa, bakalım, gazete başlıklarına nasıl yansıdı?

Haberi “başlık üstü”nden veren gazeteler:


Akşam (Asker çekildi), Birgün (Işık Koşaner ve üç kuvvet komutanı görevi bıraktı), Evrensel (YAŞ öncesi Balyoz trafiği), Milli Gazete (Komuta kademesinde deprem), Radikal (Koşaner: İstifa ediyoruz, Erdoğan: Siz bilirsiniz), Takvim (Özel dönem), Vatan (‘Personelimin hukukunu koruyamadım, gidiyorum), Yaniçağ (TSK sarsıldı).

Haberi “başlık”tan veren gazeteler:

‘Özel’ bir dönem başladı (Akşam)

(Komuta kademesinde istifa etmeyen tek orgeneral, Genelkurmay Başkanı oluyor. Jandarma Komutanı Necdet Özel, kriz trafiğinde jet hızıyla Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na terfi etti, Hükümet, Özel’i Genelkurmay Başkanvekilliği’ne getirdi)

Sivil iradeye direniş
(Bugün)

(Balyoz ve Ergenekon’un tutuklu subaylarının terfisini sivil iradeye kabul ettiremeyen 4 komutan direnişi ‘emeklilik’ restiyle sürdürdü. Genelkurmay Başkanı ile 3 kuvvet komutanı ‘emekliliklerini’ istedi.)

TSK’de tarihi istifa (Cumhuriyet)

(Cumhuriyet tarihinde ilk kez Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları toplu istifa etti. Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner, Kara Kuvvetleri Komutanı Erdal Ceylanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Aksay ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Eşref Uğur Yiğit, hükümet ile bir süredir yaşanan YAŞ’ta terfi krizinin çözülememesi üzerine emekliliklerini istedi. Hükümetin; Balyoz sanığı komutanları emekli etmek istediği, Koşaner’in ise davanın sonuçlanmasının beklenmesi yönünde ısrarcı olduğu öğrenildi)

4 yıldızlı deprem (Güneş)

(Ege Ordu Komutanı’na yakalama emri çıkarılmasıyla başlayan kriz Genelkurmay Başkanı ile Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri komutanlarının görevi bırakmalarıyla sona erdi)

Komutanlar emeklilik istedi (Haber Türk)

(YAŞ toplantılarına iki gün kala, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ile Kara-Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanları dün topluca emekliliklerini istedi)

Yeni komutan Necdet Özel
(Hürriyet)

(YAŞ öncesi Genelkurmay Başkanı ile 3 kuvvet komutanı emekliye ayrıldı. Org. Özsel dün gece, Kara Kuvvetleri Komutanı ve Genelkurmay Başkanvekili oldu. ÖZel’in bugün Genelkurmay Başkanlığı’na atanması bekleniyor.)

Gördüğüm lüzum üzerine ayrılıyorum
(Milliyet)

(Genelkurmay Başkanı Koşaner ile Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları YAŞ öncesi sürpriz bir kararla emekliliklerini istedi. Fikret Bila, istifa dilekçelerine yansımayan kritik gelişmeleri yazıyor)

Org. Necdet Özel 1 numara oluyor
(Radikal)

(Ankara dün nefes kesen bir trafiğe sahne oldu. Org. Necdet Özel, Başbakanlığa giderek Erdoğan ile görüştü. İkili arıdan Köşk’e çıktı. zirve sonrası Özel’in Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na getirilmesine ilişkin kararname Köşk’e gönderildi. Gül’ün imzasıyla Özel’e 1 numara yolu açıldı)

Reste rest (Sabah)

(Org. Koşaner ve 3 Kuvvet Komutanı’nın YAŞ’a 2 gün kala şok emeklilik restini gren hükümet, krizi 4 saatte çözdü: Org. Özel’i, jet kararnameyle önce Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atadı ve Genelkurmay Başkanvekili yaptı)

Orduda deprem (Sözcü)

(Genelkurmay Başkanı ile Kara, Hava ve Deniz komutanları, tutuklu paşalar yüzünden istifa etti)

Çıkış yolu emeklilik (Star)

(Türk demokrasisinde önemli gün... Balyoz sanığı generallerin tahliye ve terfisiyle yakalama kararlarının kaldırılmasını isteyen Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları hükümet geri adım atmayınca topluca emeklilik dilekçesi verdi. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanan Jandarma Komutanı Orgeneral Necdet Özel, Genelkurmay Başkanı oluyor)

Daha karpuz kesecektik (Taraf)

(Kritik Yüksek Askeri Şura öncesi Çankaya Köşkü’nde yapılan zirvenin ardından Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve kuvvet komutanları emekliliklerini istedi)


Komuta depremi (Türkiye)

(Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile görüşen Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner, İnternet Andıcı İddianemesinin kabulünden sonra görevinden ayrıldı. Kuvvet komutanları da emekliliklerini istedi)

Yerinde kaldı koltuğu aldı!
(Yeniçağ)

(Emeklilik isteyen komutanlarla birlikte hareket etmeyen Org. Necdet Özel Genelkurmay Başkanı oluyor)

Karargah emekli (Yeni Şafak)

(Kritik Yüksek Askeri Şura öncesinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, “Gördüğü lüzum üzerine” emeklilik istedi. 30 Ağustos’ta görev süreleri dolacak Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur yiğit ve Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Aksay de emekliliklerini bir ay öne çekti)

Ordunun yeni komutanı (Zaman)

(Pazartesi günü başlayacak olan Yüksek Askeri Şura toplantısı öncesi Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve üç kuvvet komutanı emeklilik istedi. Hükümet, komutanların oluşturduğu krizi üçlü kararname ile çözerek, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na Orgeneral Necdet Özel’i atadı. Böylece Özel’e Genelkurmay başkanlığı yolu açıldı)

TURGUT ÇELİK/ Mersin (Geçici olarak İstanbul)

 
Toplam blog
: 2458
: 2418
Kayıt tarihi
: 10.11.08
 
 

24 Kasım 1944'te İspir'de doğdum. Ankara Kurtuluş Lisesi'ni, Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Tü..