Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

16 Haziran '07

 
Kategori
Türk Mutfağı
 

Tulumba tatlılarım varrrr

Tulumba tatlılarım varrrr
 

İlk yemeğimiz çorba idi, tarhana misler gibi kış gecelerin kraliçesi, sevgili gibi özlenen arzulanan.

Yağmurlu bir günde ya da soğuk algınlığının biricik ilacıdır.

Sonra çorbamıza eşlik eden yufka ekmeğimizle devam ettik, kavurmasız olur mu? Pazar kahvaltısı için hakkımızı alıp küçül lokmallar halinde tadını çıkara çıkara yedik.

Hanimiş de üstüne tatlımız…)

Ustası babamdı, hep anlattım gelecek endişesi taşırdı hep bu nedenle kendine meslekler bulurdu, ille de şerbetli tatlar onun ilk düşündüğü idi…

Önce koca koca bakır tencereler aldı, kepçeler, tulumba tatlısı için sıkma hunileri, delikli kepçeler

İmalata başladı tabak tabak tulumba tatlısı yaptı, mutfak yapış yapış ama babam mutlu, gözlerinin içi gülüyor.

Mutfak sanki cihan harbi geçirmiş gibi, tulumba muhteşem, kıtır kıtır ballı lokma tatlısı yanında uvertür kalır.

Kızartma yağını bir kez kullanıyor tabi ki o nefasetinin sırrı da bu şerbeti kıvamında, birde istekle sevgi ile yapılmış emek ürünü… Nasıl mı yapmış, onun tarifi orduluk..

Ben şöyle ailelik bir tarif vereyim.. Tatlı yiyip tatlı konuşalım değil mi ama..

100 gr margarin veya tereyağı

1, 5 su bardağı un

4 adet yumurta

1 kaşık şeker, 1 tutam tuz

Şerbeti için:

750 gr şeker

3 su badağı su, yarım limon

Yaplışı: önce bir tencereye şekerimizi ve suyumuzu koyup kaynatıyoruz şerbetimiz kıvamını alınca içine limonumuzu sıkıp soğumaya bırakıyoruz.Ayrı bir tencereye 100 gr margarinimizi ve 1, 5 su bardağı suyumuzu, şekerimizi ve tuzumuzu koyup ocakta kaynatıyoruz daha sonra unumuzu ilave edip hızlı bir şekilde karıştırarak hamurumuzu elde ediyoruz ocakta 10-15 dakika pişirip ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz hamurumuz soğuyunca yumurtalarımızı kırıp karıştırıyoruz yalnız yumurtaları kırdıktan sonra hamurun kıvamı dağınık bir hamur halini alıyor 10 dakika kadar çırpmaya devam ettiğinizde hamurunuz kıvamını alıcaktır.daha sonra hamurumuzu varsa tulumba tatlısı kalıbına doldurun bende yoktu ben kremşanti sıkma kalıbımı kullandım ucuna tırtıklı uç takmayı unutmayın.Derin bir tencere yada tavaya bolca sıvı yağ koyup içine küçük boyda hamurları sıkın ben bir kısmını dilerseniz halka şeklinde yapabilirsiniz…afiyet bal şeker olsun top top et, bıngıl bıngıl yağ olsun.

önemli nokta yağın soğuk olması gerekiyor

resim:http://www.sihirlitur.com/bugun_ne_yiyelim/tatlilar.html

 
Toplam blog
: 292
: 1094
Kayıt tarihi
: 08.03.07
 
 

Yazmaktan hoşlanan... Kelimeleri renklendiren bir sihirbazım ben.. Bodrum'da yaşamaktayım.. Sev..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara