Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

11 Kasım '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Tüp bebek ve erken menopoz

Tüp bebek ve erken menopoz
 

Tüp bebek ve erken menopoz


Menopoz her kadının yaşayacağı doğal bir süreçtir. Ancak menopoza girme yaşı 45 – 50 yaş arasında doğru kabul edilmektedir. 45 – 50 yaşlarında meydana gelen menopoz ile kadınlar doğurganlık özelliğini doğal olarak kaybeder. Fakat menopozun 40 yaşının altında menopoza girmiş kadınlarda bu durum erken menopoz olarak kabul edilir.Erken menopoz dönemi ile karşı karşıya kalan kadınların bir kısmı kendiliğinde gebe kalırken bir kısmı yardımcı üreme tedavileri(tüp bebek) ile gebe kalmaya çalışıyor.

Çiftlere uygulanan en kapsamlı üreme tedavisi tüp bebek tedavisidir. Erken menopozagirmiş kadınlarda yumurtlama tedavileri ile pek başarılı olunamamaktadır.

Eğer kadın 1 yıl boyunca hiç adet olmamışsa menopoz olarak tanı koyulabilir. Normal yaş standartlarında girilen menopoz döneminin dönüşü yoktur. Normal menopozda doğurganlık tamamen yitirilmiştir ve artık anne olmak gibi bir ihtimal yoktur.

Menopoza girilmiş ve 1 yılı aşkın bir süre sonra tekrar kanama meydana gelmiş ise bu durum mutlaka araştırılmalıdır. Menopoz yumurtalıklarda bulunan folliküllerin tem anlamıyla yok olması demektir.

Menopoz döneminde folliküller tamamen tükendiği için yumurta oluşumu sağlanamaz ve bu nedenle gebelik sağlanamaz. Bir operasyon sonucu yumurtalıklar çıkarılmış ise bu durumcerrahi menopoz olarak tanımlanır. Cerrahi menopoza maruz kalmış kadınlarda yumurta üretilemez ve progesteron ve östrojen hormonu salgılanmaz. Kanser tedavileri de yine menopoza yol açan etkenler arasındadır.

Henüz 40 yaş altındaki bir kadın üzerinde erken menopoz tanısı koymak oldukça önem teşkil eder. Küçük ovarion yetmezliği durumunda da adet kanaması kesilebilir. Bu durum menopozdan çok farklıdır. Bu sorun ile karşılaşan bir kadında adet kanaması tedaviye gerek duymadan tekrar olabilir ve hiç tedavi gerektirmeden gebe kalabilir.

Küçük overian yetmezliğinde hiç adet kanaması olmayabilir ya da adet düzeni bozuk olabilir. Menopoza girmiş kadınlar ile aynı belirtile görülebilir. En önemlisi kısırlık problemi ile karşı karşıya kalınabilir. Bu soruna maruz kalmış hastalarda uygulanan tedaviler ile kısırlık problemi çözümlenemez ise son çare olarak tüp bebek tedavisi uygun görülmektedir.

Çiftler neden çocuk sahibi olamıyor?

tüp bebek merkezi Tüp Bebek ve Erken MenopozTüp bebek merkezi tüp bebek ve erken menopoz çiftler birçok nedene bağlı olarak kendiliğinde gebe kalamıyor. Çocuk sahibi olmak doğal bir haktır. Fakat istatistiklere göre 100 çiftten yaklaşık 10 tanesi doğal yollardan çocuk sahibi olamamaktadır. Bu nedenle de alternatif tedavi yöntemlerine başvurmaktalar. Tercih edilen ve en sık kullanılan tedavi yöntemi tüp bebek tedavisidir. Anne ve baba olamayan çiftlerde görülen problemler ise;

Çevresel faktörler

    Doğumsal olarak gelişen bozukluklar
    Daha önceden geçirilmiş enfeksiyon hastalıkları
    Daha evvel geçirilmiş üreme sistemi ile alakalı operasyonlar
    Özellikle kadın hastanın yaşı
    Yoğun strese maruz kalmak
    Baba adayında sperm kalitesinde oluşan bozukluklar
    Nedeni yapılan araştırmalara rağmen açıklanamayan kısırlık sorunları

Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu

http://www.cemficicioglu.com.tr

 
Toplam blog
: 231
: 3919
Kayıt tarihi
: 09.11.12
 
 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof.Dr.Cem Fıçıcıoğlu ..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara