Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Haziran '08

 
Kategori
Güncel
 

Türban mı kıyafet sorunu mu?

Türban mı kıyafet sorunu mu?
 

LDP'ye göre türban değil, kıyafet sorunu var


Türkiye’de türbana destek verenlerin de, karşı çıkanların da kendine göre gerekçeleri var.

Türbana karşı çıkanların ortak gerekçede buluşmaları, destek verenlere göre daha yüksek.

Ortak kaygı olarak, Cumhuriyet ilkeleri öne çıkmakta.

Türbana destek verenler ise bu kadar homojen değil.

Çok değişik gerekçeler öne sürmekteler türban serbest bırakılsın derken.

Kimi dini duyguları, kimi özgürlükleri öne çıkarmakta.

Bireysel özgürlükler adına türbanın serbest bırakılmasını isteyenlerin başının Türkiye’deki gerçek liberallerin siyasi organizasyonu olan Liberal Demokrat Parti (LDP) gelmekte.

LDP’ye göre “türban özgürlüğü diye bir sorun yok.

Asıl sorun kıyaefet sorunu.

Gerçek liberallerin türbana bakışını açıklayan LDP Genel Sekreteri Özcan Arslan, türbanın serbest bırakılması gerektiğinin altını çizerken, özgürlükleri kısıtlayan başka maddelere de dikkati çekiyor ve bu maddeler (sorunlar) ortada dururken tek bir konuyu (türbanı) konuyu ele alarak hak aramaya kalkanların, liberallikle uzaktan, yakından ilgisi olmadığını vurguluyor.

İşte LDP Genel Sekreteri Özcan Arslan’ın türban ve diğer özgürlükleri kısıtlayan konulara ilişkin önemli görüşleri aynen şöyle:

”TURBAN DEĞİL,

KIYAFET SORUNU

Biz, Liberaller için "TÜRBAN" ÖZGÜRLÜĞÜ diye bir sorun yoktur, olması da abesle iştigaldir.

Asıl sorun kılık, kıyafet sorunudur, özgürlükler sorunudur. Gerçek bir Liberal şunu iyi bilir ki; Her bireyin canının istediği her kıyafeti her yerde giyme özgürlüğü varılabilecek olan en son ideal noktadır.

Her yer derken; Okullardan tutun TBMM ve tüm kamu kurumları bu kapsama alanı içindedir, ama bu noktaya gelebilmek pek öyle sanıldığı kadar kolay değildir.

Bir düşünün ki; Devlet dairesinden içeri girdiğinizde, artık her tarafta rastladığımız için hiç yadırgamadığımız birçok tesettürlü hanımlar ve dini kıyafetli beylerimizin yanı sıra, veznede oturan bir beyefendi PAPAZ kıyafetiyle, Müdür yardımcısı HAHAM kıyafetiyle, hatta Budizm'e inan birisi de BUDİST kıyafetiyle çıkacak karşımıza. Bir diğer tarafta masa başında kulağı küpeli, kolları dövmeli, uzun saçlı bir genç ya da yırtmaçlı kısa etekli bir bayan. Kendini Liberal diye adlandıran çoğu kişinin dahi kolay, kolay kabullenemeyeceği bir tablo. İşte bizim anladığımız gerçek Liberalizm de budur. Kıyafet özgürlüğü de budur.

Bu tablodan gerçek bir Liberal asla rahatsız olmaz. Bizi rahatsız eden şey, sadece herkesin kendine uyan tarafı savunmasıdır ki; TÜRBANA karşı çıkanlar acaba TBMM'de ve diğer resmi kurumlarda kravat takma zorunluluğunu kaldırmak istesek buna razı gelecekler mi? veya TÜRBANI savunanlar, yukarıda saydığım her tür kıyafet özgürlüğünden yana olurlar mı?

Dahası da var:

Farklı inançları olanlar, Ramazan ayında, davul sesiyle rahatsız edilmeme özgürlüğüne kavuşabilecek, saklanma gereği duymadan Yurdun her yerinde içkilerini rahat, rahat yudumlayabilecekler mi?

Kimsenin üstüne vazife olmadığı halde güya çocukları, aileyi, toplumu korumak adına, İnternette birçok siteye koyulan engellemeler, medyaya getirilen yasaklar, diğer temel hak ve özgürlüklerin kısıtlanması, kaldırılabilecek mi? (Avrupa'da, ABD'de ve tüm çağdaş demokratik ülkelerde, çocuk, aile ve toplum yok mu?)

Hiçbir fayda görmedikleri halde Diyanet için vergi ödeyenler, ödedikleri vergiden muaf tutulacaklar mı? (acaba, Sünni Müslüman vatandaşlarımız, bu hizmetlerden yararlanırken, verilen hizmetin bedelinin içinde helal olmayan paranın da bulunduğunu hiç düşünmüş

müdür, zira farklı inançları olan vatandaşlarımızın sadece Sünni Müslümanlar için verilen hizmetlere harcanan vergilerini helal ettiklerini düşünmek naiflikten başka bir şey olamaz).

Özgürlükleri kısıtlayan, yüzlerce madde daha sıralayabiliriz.

Tüm bu sorunlar ortada dururken sadece bir tek konuyu ele alarak hak aramaya kalkanların, liberallikle uzaktan, yakından alakası yoktur.

Bu bakımdan Liberal Demokrat Parti olarak, bizler asla bireysel hak ve özgürlüklere saygısı olmayan, AKP'nin yanında ve destekçisi olmamakla birlikte, Türbanlı genç kızlarımızın Üniversitelere girmesinin engellenmesine Liberal Demokrasi adına, özgürlükler adına karşıyız. Özcan Arslan, LDP Genel Sekreteri”

 
Toplam blog
: 69
: 2133
Kayıt tarihi
: 19.01.07
 
 

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi mezunuyum. Adana'da yerel gazetecilik yapıyorum...