Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ocak '07

 
Kategori
Turizm
 

Turizm nedir

Turizm nedir
 

Siz hiç Ekşi-sözlük internet sitesine tuizm yazdınız mı? ve oraya yazılan tanımlamaları okudunuz mu?

İnsanlara yazın dediğinizde istediklerini yazmakta özgürdürler. Ama… Siz; Bakanlığı olan bir sektörün, lise, önlisans, lisans ve artık tüm dünya genelinde ayrı bir sektör haline gelmiş kursların eğitimini verdiği bir alan olmuş, kendisinden odaklı 73 ayrı sektörü besleyen, dünyada milyonlarca insanın iş kapısı olmuş bir sektörü alaya alarak tanımlayamazsın ve fuhuşa benzetemezsiniz. Ben bu işin lisans eğitimini alan bir insan olarak, bu tür tanımları yapanları ve bunların yayınlanmasını sağlayanları kınıyorum.

Turizm; kavram kökünü Latince de dönmek eylemini ifade eden “tornus” sözcüğünden alır. İngilizce’deki “tour” ve “touring” sözcükleri bu sözcükten türemiştir. Burada geçen "tour" kökü, bir hareketi, dolaşmayı ve başlangıç yerine geri dönmeyi ifade eder.

Ana temasını insanın oluşturduğu turizmin en geçerli tanımını;“para kazanma amacına dayanmayan ve devamlı kalış biçimine dönüşmemek kaydıyla, yabancıların bir yerde konaklamalarından ve bir yere seyahatlerinden doğan olay ve ilgilerin tümüdür” 1941 yılında Prof. Dr. Walter Hunziker yapmıştır.

Can DÜNDAR ise bir yazısında turizmden şu şekilde bahsediyor; “Gerçekten de turizm, yerkürenin kabuğunu çatlatan bir etki yapıyor. Girdiği yerde değişimi tetikliyor, yerleşik yapıya kafa tutuyor, bağnaz kafaları alaşağı ediyor, Farklı olanı gören, onu, elindekiyle kıyaslamaya başlıyor.” Bu cümleleriyle Can DÜNDAR turizm olgusunun ne denli öneme ve güçe sahip olduğunu kısıca özetliyor.

Günümüz gençliğinin artık Internet ile yatıp, kalktığını her şeyi orada aradığını düşünecek olursak, arama motorlarına ‘turizm’ yazarlarsa karşılarına çıkan tanımlarla bizi nasıl tanımlayacaklarını merak ediyorum. Bizimde bu kadar korunmaz olduğumuzu artık iyice düşünmemiz gerekiyor. Sektör parçalarının oluşturdukları birliklerin acaba akıllarının bir köşesinde bizlerde varmıyız? Yâda bizi geçtim, artık Türk turizmi bugün nerede nereye gidiyor, bu ülke bizi nasıl tanımlıyor, bu işin okullarında okuyan gençler nerede ne yapıyorlar, çalışanların geleceği var mı? Vs. binlerce soru sorulabilir bu şekilde.

Mühendislik fakültelerinde okuyanlar ve bu sektörle ilgili birlikler geleceklerini sorgulamak adına yollara düşerken, biz hala toplantılarda uyuyanlarımıza gülerek vakit geçiriyoruz. Ama bunlara rağmen aklımızda hep bir soru ‘Turizm nedir ve nerede’.

Bazıları bizimle dalgasını geçe dursun bir gün mutlaka birileri bizi tanımlayacaklar… Ve yaptığımız işi ve bu işin gücünü ve bu ülkeye neler kattığını...

 
Toplam blog
: 24
: 1210
Kayıt tarihi
: 15.01.07
 
 

1983 Soma doğumluyum. Balıkesir ve Abant İzzet Baysal Üniversitelerinde Turizm İşletme Eğitimi al..