Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Eylül '09

 
Kategori
Yurtiçi Tatil
 

Turizm sektörünün geldiği son nokta

Turizm sektörünün geldiği son nokta
 

Türkiye’de turizm sektörünün görünmeyen iç yüzü öyle bir kan ağlıyor ki; tahminlerin çok üzerinde, vahim bir tablo var.

Turizm sektörü yıllar yılı yaptığı yanlışların sonucunda bugün gelinen noktada yanlışlarının sonuçlarını ağır bir biçimde ödüyor.

Uzmanlar ve bakanlık yetkilileri her sene yükselen bir seyir gösteren turist sayısını işaret ederek turizm sektörünün günden güne geliştiğini iddia ediyorlar.

Türkiye’de turizm sektörünün gelişmesinin turist sayısı ile olmayacağını bilmelerine rağmen dillerine alamazlarken, turizmde asıl gelişmenin; hizmet kalitesi, otel imkanlarının gelişmişliği, işinde uzmanlaşan eleman sayısının artışı, dört mevsim hizmet veren tesis sayısının artışı ve turistten mümkün olan en kaliteli hizmetle en yüksek parayı almanın olduğunu söylemekten korkuyorlar.

Türkiye’ye en çok turist gönderen ülkelere baktığımızda Hollanda, İngiltere, Almanya, Rusya, Bulgaristan ve İran’ı görüyoruz. Gelen turistlerin ülkesel dağılımında turist başına düşen harcamalara baktığımızda en fazla para harcayan turistlerin Almanlar, en az para harcayan turistlerin ise Ruslar olduğu ortaya çıkıyor.

Yani gelen turist sayısının artışı ile turist başına yapılan harcama miktarı artmadığı sürece Türkiye turizmi içine girdiği kara delikten çıkamayacak.

5 milyon Rus turist yerine, 1 milyon İngiliz turistin gelmesi ülkenin menfaatleri açısından daha uygun olacak. Ancak bu kez de felaket tellalları çıkıp turist sayısının düşüşünden bahsedecektir.

Her şey dahil sistem

Türkiye’nin ilk uygulayan ülkelerden biri olduğu her şey dahil sistem Türk turizminin yediği en büyük darbe olarak kabul ediliyor.

Yurtdışından gidiş dönüş uçak bileti, havalimanından otele transfer ücreti, otel konaklama ücreti dahil olmak üzere tek bir meblağ ödeyen turistler çok düşük ödemelerle Türkiye’de tatil yapma imkanına sahipler.

En lüks beş yıldızlı otellerde Türk turistler geceliği 80-120 TL’den konaklarken, yurtdışından gelen yabancı turistler 30-50 TL karşılığında konaklıyorlar.

Bu para her şey dahil sistemle turisti otele hapsederken, turist yemeye içmeye odaklanarak sürekli yemek saatlerini takip ediyor. Yeme ve içmenin limitsiz olduğu her şey dahil sistemle turistler otelden dışarı çıkmaya fırsat bulamıyorlar. Normalde ödedikleri ücretle sadece konaklama bedelleri karşılanıyor olsa turistler yemek yemeye, içki içmeye, eğlenmeye otel dışına çıkacaklar. Dolayısıyla minibüs şoföründen, bakkala, plaj işletmecisinden disko sahibine, lokantacılardan küçük esnafa kadar herkes geçimini sürdürecek kadar para kazanacak.

Her şey dahil sistem tatille Türkiye’ye gelen turistler müzeye bile gitmiyorlar. Tatilde Türkiye’de ne yaptın sorusuna verecekleri tek cevap “otelde kaldım” oluyor.

Nasıl bir tatil zihniyetiyse?

Sınırsız yeme ve içme imkânının sunulduğu yemek salonlarında yapılan israfın boyutundan hiç bahsetmek istemiyorum.

Ülkelerinde “adam” olmayan insanlar burada yerli turistlerin giremediği tesislerde “kral” oluyorlar.

Böyle bir ikilik yaşıyoruz kendi ülkemizde…

Oteller boş oda kalmasın mantığıyla fiyatları düşürürken Türkiye’nin turizm imajı her geçen gün eksiye düşüyor. Artık para harcayan turistler Yunanistan ve İspanya gibi ülkeleri tercih ediyorlar. Türkiye’yi Rusya, Balkanlar ve Doğu Avrupalı ucuz turistler tercih ediyor.

Bir an önce bu sektör için bir şeyler yapmalı yoksa tesisler boşa dönen değirmenden farklı olmayacak. Esnaf ise ağlamaya devam…

Ahmet Buğra TOKMAKOĞLU

Abtokmakoglu@gmail.com

 
Toplam blog
: 430
: 2186
Kayıt tarihi
: 18.06.07
 
 

20 Nisan 1989'da İzmir'de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini Karşıyaka'da tamamladı. 20..