Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mart '15

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Türk inşaat firmaları istihdamda lokomotif olmaya devam edecek

Türk inşaat firmaları istihdamda lokomotif olmaya devam edecek
 

Türk İnşaat Firmaları İstihdam Yaratmaya Devem Ediyor


Yurtdışı müteahhitlik sektörü 1972’den bugüne kadar 83 ülkede yaklaşık 178,3 milyar dolar değerinde 5.630 proje üstlenmiştir. 2010 yılında; toplam 34 ülkede 324 proje yapılmıştır. Bir projenin ortalama bedeli yaklaşık 47 milyon dolar olmuştur.
 
Yurt dışı müteahhitlik hizmetleri sektörü, ülkemizin yetişmiş insan gücü, teknik birikimi ve teknolojiye adaptasyonu, iş deneyimi ve disiplini, coğrafi konumu, bölge ülkeleri ile siyasi ve kültürel yakınlığı gibi avantajlarının kullanılması ve kamu kuruluşları ile özel sektör arasındaki koordinasyon, işbirliği ve ortak hareket etme bilincinin sağlam bir şekilde yerleştirilmesi sayesinde 1972’den bugüne kadar 83 ülkede yaklaşık 178,3 milyar dolar değerinde 5630 proje üstlenmiştir.
 
Dünya hizmet ticaretinin en önemli kalemlerinden olan inşaat sektörü, 2008 yılı ikinci yarısından itibaren tüm dünyada hissedilen küresel kriz öncesi, gelişen ülke ekonomilerinin altyapı ve üstyapı yatırımlarına daha fazla pay ayırması nedeni ile hızlı bir büyüme sürecine girmişti. Küresel krizin etkisiyle dünyadaki tüm mal ve hizmet kalemlerinde yaşanan talep düşüklüğü dünya müteahhitlik hizmetleri ticaretini de olumsuz yönde etkilemiştir.
 
Türk müteahhitleri, özellikle Bağımsız Devletler Topluluğunda, daha sonra Orta Doğu ve Afrika’da büyük projelere başarıyla imza atmaktadır. Avrupa’da İrlanda haricinde Batı Avrupa bölgesinde nispeten daha az iş yapılmış olup, müteahhitlik hizmetleri yoğunlukla Balkan ülkelerinde gerçekleştirilmektedir. Bu ülkelerin başında Romanya, Bulgaristan ve Makedonya gelmektedir.
 
Şu ana kadar olduğu gibi Türk inşaat firmaları 2015 yılında ve sonraki yıllarda da güçlü imajları ile yurtdışında projeler üstlenmeye devam edecek ve bu kapsamda Türkiye'den eleman ve işçi alımı yaparak yurtdışında istihdam yaratmaya devam edecektir. Kısacası yurtdışında iş arayan ve yurtdışına çalışmak için gitmek isteyen adaylar için Türk inşaat firmaları bünyesinde birçok iş fırsatı mevcut ve var olmaya da devam edecek. Gerek yurtiçi gerekse yurtdışı inşaat elemanı alımları ile ilgilenen adaylar insaatelemani.com sitesini ziyaret ederek burada uluslararası alanda iş yapan bazı Türk firmalarının bilgilerine ulaşabilir, buradan yola çıkarak iş başvurusu gerçekleştirebilirler.
 
Diğer yandan yurtiçinde de inşaat sektörü istihdamda lokomotif olmaya devam ediyor. Yılın tamamında inşaat sektörünün yanı sıra, yapı malzemeleri sanayi üretimi ve yapı malzemeleri iç pazarında da büyümenin, Türkiye’nin genel büyüme rakamlarını 2-3 kat üzerinde olması bekleniyor. Konut sektöründe bu yıl satışlar geçen yılın gerisinde kaldı. Buna karşın inşaat sektörü istihdamını artırıyor. 2014 yılı ilk yarısı sonunda inşaat sektöründe istihdam 1.95 milyon ile geçen yılın aynı döneminin 111 bin kişi üzerinde. Rakamlar da sektörün Türkiye için oldukça önemli bir istihdam kaynağı olduğunu gözler önüne seriyor. Kısacası; 2015 yılının bu yıl seçim sürecinin olması, gerek alt gerekse üst yapı yatırımlarının ön plana çıkmasını sağlayacak. Bu da sektörün büyüme hızını arttırırken, gayrimenkul sektörü de bu hızdan nasibini alacak.
 
2015 yılında herşey gönlünüzce olsun, umarım iş ve kariyer alanında da dilediklerinize ulaşırsınız, sağlıcakla kalın...
 
Toplam blog
: 19
: 516
Kayıt tarihi
: 23.10.13
 
 

32 yaşındayım. Belli başlı yurtdışı deneyimlerim var. Yurtdışında işçi olarak bulundum yıllarca d..