Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Sabiha Rana Melekler Yüreğinizden Öpsün

http://blog.milliyet.com.tr/sabiharana

13 Ekim '07

 
Kategori
Futbol
 

Türk Milli Futbol Takımı

Türk Milli Futbol Takımı
 

Bizim futbolumuz nerelerden nerelere koşuyor?

Türk Milli Futbol Takımımızın Tarihine bir göz atmaya ne dersiniz?

Futbol yani ''ayak oyunu'' pamuk ve tütün ticaretiyle uğraşan, 19.yy'lın 2. yarısında Osmanlı İmparatorluğu’na gelmiş ve ticaret limanı olan kentlere yerleşmiş İngilizler tarafından getirilmiş..
Önce kendi aralarında daha sonra da bu ''ayak oyununu'' Türk komşularına da tanıtıp öğretmişler..

Tarihte ilk maç 1875 yılında Selanik’te oynanmış. Daha sonra İstanbul ve İzmir illerinde futbol oynanmaya başlanmış. O tarihlerde futbol İngilizler ve Rumlar arasında oynanmış..

İlk lig, 1903 yılında kurulmuş.. Adı. İstanbul Futbol Ligi.. Yine o dönemlerde bu futbol liginde sadece İngiliz ve Rum takımları mücadele etmiş..

Bizim Türk gençlerimizde futbola heves etmeye başlamışlar ve uzaktan gördükleri kadarıyla hiç bir kurala tabii olmadan kendi aralarında çayırlarda futbol oynamaya başlamışlar.. Bu gençler ‘Black Stocking’ (Siyah Çoraplılar) adıyla ilk Türk futbol takımını oluşturmuş ve ilk maçını 26 Ekim 1901 yılında Rum takımına karşı oynamış..

İlk Türk kulübü 1905 senesinde kurulmuş.. Galatasaray ise İstanbul Futbol Ligi’ne katılan ilk Türk kulübü olmuş.

(Bu arada bende gurur duyuyorum tabi ki de ''Gas saraylı'' olarak) :)

Fenerbahçe ve Beşiktaş kulüplerinin de ardından kurulması İstanbul Futbol Ligi’ne katılmalarından sonra, Türk futbolunda gerçek Türk futbolcuların ve Türk takımlarının dönemi başlamış.

Savaş ve işgal yıllarında, işgal kuvvetleriyle yapılan maçlar, Türk takımlarının kazandıkları galibiyetler bir ''Milli Dava'' haline gelirmiş.. Milletimizin kırgın ruhu okşanırmış.. İşte o yıllardan beri bu heyecan ülkemizde daha geniş kitlelerin futbolu sevmesine vesile olmuş.. Bu heyecanlı sevda halende süregelmektedir..

Devam eden yıllarda öyle göze batan başarılarımız gözükmese de bu işin peşini hiç bırakmamışız..

Ne vakit 90'lı yıllara gelmişiz Türk Futbolu gelişmeye ve kendini iyileştirmeye başlamış.. Hele de Politik ve ekonomik yönden rahatladıkça Türkiye'de Türk Futbolu da her geçen gün daha daha iyiye ve ileriye doğru adımlamış.. Ehh artık dışarıdan yabancı teknik direktörler getirtmeye başlamışız.. Futbolcularımızı daha iyi yetiştirmeleri ve hazırlamaları için... Arkasından yabancı futbolcu transferleri derken daha bir tecrübe kazanmaya başlamış Türk Futbolu ve Futbolcusu.. Hak edilen başarılarda genç futbulcularımızla birlikte gelmeye başlamış böylelikle.. Onlar artık dünya şöhretleri arasında bizlerinde bildiği gibi..

Derken efendim, U -16 ve U-18 Genç Milli Takımlarımız Avrupa Gençler Şampiyonalarında, Ümit milli takımımız ise Akdeniz Şampiyonalarında şampiyon olmuş ve çok önemli dereceler elde etmişlerdir..

A Milli Takımımıza baktığımızda ilk ve şu ana kadar son olarak 1954 yılında Dünya Kupası finallerine katılma hakkı kazanmış.

Avrupa Şampiyonası finallerine ise ilk olarak 1996 yılında katılmışlardır.

2002 Dünya Kupasına finallerine katılmaya hak kazanan Milli Takımımız Yarı Finale kadar dünya devleri ile mücadele ederek dünyanın en iyi 4 takımından biri olduğunu herkese kanıtlamakla kalmamış Güney Kore ile yaptığı üçüncülük mücadelesinde de kazanan takım olmayı bilmiş ve maçı 3-2 almış. Türk Milli Takımı Dünyanın üçüncü büyük takımı ünvanını kazanarak BRONZ MADALYA almış..

Şu anda Türk futbolu çok önemli bir yerde.. Çünkü Türk milli takımları dünyanın önde gelen milli takımlarıyla mücadele etmekte ve her geçen gün daha fazla başarılara ulaşmaktadır.

Ayrıca Türk futbol kulüpleri Avrupa çapında da çok önemli başarılara imza atmaya başlamıştır...

Örneğin Galatasaray kulübünün UEFA Kupası Şampiyonu olması, Türk futbolu açısından son derece önemli bir gelişmedir. :)

Arzumuz bu başarıların yeniden ve bütün takımlarımızla tekrarlanmasıdır..

Türk Milli Futbol Takımımızla her zaman gurur duyduk ve duymaya da devam edeceğiz...

Melekler yüreğinden öpsün Sevgili ''A Millilerimizin''

YA YA YA ŞA ŞA ŞA MİLLİ TAKIM ÇOK YAŞA

Gönüllünüz

Fotoğraflar: http://www.tff.org.tr/Default.aspx?pageID=95

 
Toplam blog
: 1989
: 4996
Kayıt tarihi
: 26.10.06
 
 

Gazeteci - Yazar (NLP Uzmanı - İlişki ve Yaşam Koçu) Yaşarken dünyayı dolaşmayı, topraktan güneşe..