Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Eylül '09

 
Kategori
Efsaneler
 

Türk mitolojisi, tanınmış destanlar ve Kurt sembolü

Türk mitolojisi, tanınmış destanlar ve Kurt sembolü
 

Türk Mitolojisi - Mehmet Emin Öztürk


Türk mitolojisi ve tanınmış destanlar

(Öncelikle ifade edeyim, bu yazımı Yunan mitolojisinde tanrı ve tanrıça isimleri adlı bloğa özenerek yazdım. Berk Yüksel beye yazısından dolayı tebriklerimi sunarım. Bende şimdi sizlere Türk Mitolojisini ve önemini ifade etmek istiyorum)

Türk mitolojisi, Yunan Mitolojisin de olduğu gibi tanrı ve tanrıça isimlerinden ibaret değildir. Türk Mitolojisi, Destanların ağırlık kazandığı bir mitolojidir. Türk Mitolojisin de tanrı ve tanrıçaların olmamasının en büyük sebebi uzun zamanlar tek tanrıcılık inancına sahip olmaları ve bu inancı savunmalarıdır.

Türk Mitolojisin de “KURT” çok önemli bir yere sahip. İlk efsanede de bu aynen yer alır. “ASENA” isimli destanımız da, düşmanları tarafından yok edilen bir Türk topluluğunun da elleri ve ayakları kesilerek sağ bırakılan tek çocuğu büyütmek için tengrinin kutsal bir dişi kurt’u gönderdiğine inanılır. Kurt o çocuktan gebe kalır ve 10 yavrusu olur. Bu 10 çocuk gelecek Türk Devletlerinin hükümdarlarıdır. Bir başka ünlü destanımız da yine kurtlar vardır. “ERGEKON DESTANI” Yenilgiye uğrayan Türkler, bağımsızlıklarını geri almak için uğraşırlar. Tengri tarafından gönderilen bir kurt, önderlik eder. Ve onları etrafı dağlarla çevrili bir ovaya götürür. Orada uzun yıllar kalırlar. Ve artık oraya sığmazlar. Oradan çıkacakların da, yine kurt yardımı ile dağı deler ve çıkarlar. Ayrıca başarılı ve efsana işler yapmış hükümdarlar adına da destanlar yazılmıştır. “OĞUZ VE MANAS DESTANI” bu konular üzerine yazılmış destanlardır.

Türklerin en önemli destanları yaradılış destanlarıdır. Bunun hakkında farklı rivayetler bulunmaktadır. Yine yazının başında ifade ettiğim gibi kurt Türkler de en önemli mitolojik sembol. Hükümdarların tengrinin gönderdiği kutsal bir kurt ile çiftleştiği ifade edilir. Bazıların da son kalan Türk’ü yine bir kutsal kurt yardımı ile soyun devam etmesi gibi.

Destanlarımız;

<ı>Asena

<ı>

<ı>Ergenekon Destanı

<ı>

<ı>Oğuz Kağan Destanı

<ı>

<ı>Manas Destanı

<ı>

Yaratılış Destanı (Altay)

Dede Korkut hikâyeleri

Kaynakça;

http://tr.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCrk_mitolojisi

 
Toplam blog
: 352
: 3094
Kayıt tarihi
: 02.08.08
 
 

1989’da Aksaray’ın Eskil ilçesinde doğdu. İlköğretimini 2004 yılında Eskil Cumhuriyet İlköğretimi..