Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Aralık '07

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Türk usulü etli-nohut, Japon usulü etli-lahanaya karşı…

Türk usulü etli-nohut, Japon usulü etli-lahanaya karşı…
 

Ailece hoş bir akşam yemeği olsun diye Çin lokantasına gitmek istedik, ama oğlumuz istekli olmayınca iş yine bana düştü. Bir kere o tarz bir yemek yemeyi kafama koyduğum için, mutlaka evde de yapmalıydım. Ama eşim ve oğlum çok da sevmedikleri için onların ve benim yemeğimizin ayrı olması gerekiyordu. Sevgili ailem Anadolu insanının yemek zevkini inkar etmeyerek, tarhanayı, etli nohut yemeğini ve kuru fasulye yemeğine bayılırlar. Sonuç olarak onlar için etli nohut, kendime soya soslu lahana ve ortak olarak yemeklerin yanına spagetti makarna yapmayı planladım.

Kurban etinin kemiklerinden bir miktar özellikle etli bırakıp, böyle bir yemek de kullanmak için ayırmıştım. Daha önceden haşlanmış nohutlarla da kolayca pişirebileceğimi düşündüm. Önce bol miktarda soğanı uzunlamasına ince parçalar halinde keserek, kızarıncaya kadar pişirdim. Sonra bu hazırladığım soğanların iki farklı tencereye ayrılma zamanları geldi. Nohutlu yapacağım yemek için, soğanları salçayla ve kemiklerinden sıyırdığım etlerle de karıştırıp, et suyunu da ekleyerek özleşene kadar pişirdim. Kokusunun ve görüntüsünün ne kadar muhteşem olduğunu söylememe gerek yok sanırım. Ama yine de benim lahanalı yemeğimden vazgeçmeye niyetim yoktu.

Kızarttığım soğanların içine önce bir miktar haşlanmış etten koyup, sonra sırasıyla havuç ve ince ince kıyılmış lahanaları ekledim. Yüksek ateşte sürede fazla pişmelerine izin vermeden karıştırarak kısa sürede pişirdim. Üzerine de soya sosu ekleyince yemeğim yemeye hazır hale geldi.

Benim için bir miktar makarnanın üzerine eklenmiş soya soslu lahananın tadına doyum olmuyor. Soğanların kavrulduğu yağı bile süzdüğüm için, yağ oranı oldukça az, protein olarak da bir miktar et içeren, bol lifli ve düşük kalorili bu yemeği yerken sağlıklı yemek yemenin mutluluğunu duyuyorum.

Etli-nohut mu? Etli-lahanamı? Sorusuna büyük çoğunlukla etli-nohuttan yana kullanacağınızı düşünüyorum. Tabiî ki etli-nohut çok özel ve tadı güzel bir yemek, ama katmerli kalorisi ile çok da sık yenilemeyeceğini açık. Özellikle düşük kalorili yemek yemek zorunda olanlara lahanalı yemeğimi önereceğim. Soğan ve lahana temel malzeme olurken, dileğiniz sebzeyi de ekleyip zenginleştirebilirsiniz.

Mutlu sofralar ve sağlıklı bedenler diliyorum, sevgilerimle.

 
Toplam blog
: 196
: 6404
Kayıt tarihi
: 30.03.07
 
 

Uzman doktorum, kendimi bildim bileli çalışıyorum. Kendi adıma  yaşamdan beklentim, huzurlu ve ko..