- Kategori
- Çocuk Sağlığı
Türkiye ' de çocuklar nasıl yanıyor ?

Isının varolduğu heryerde yanık kaçınılmaz bir risktir. Neredeyse insanlık varolduğundan bu yana ısı da kullanıldığına göre, bazı kazalar olabilir, ancak bunların büyük kısmı önlenebilir olaylardır.
Yanık, deri bütünlüğünün yüksek ısıya maruz kalması sonucu bozulmasıdır kısaca. Yüksek ısıya maruz kalmak deri bütünlüğünü çeşitli derecelerde etkileyebilmekte, ısıya maruz kalan vücut yüzeyi genişliği, oluşturduğu yanığın derinliğine göre yaşamı tehtid eden önemli sağlık bir sorunu haline gelebilmektedir.
Çeşitli şekillerde yanık oluşabilir.
En iyi bilinenleri alev, sıcak sıvılarla haşlanma olmakla birlikte, buhar, ütü soba gibi sıcak cisimlere dokunma, kimyasal maddeler, elektrik ve elektriğin oluşturduğu alev ve sıcak gaz patlamalarının oluşturduğu hava dalgası da yanık nedenlerindendir.
Türkiye'de çocuklar, en sık haşlanma yanığına maruz kaldıkları için sağlık merkezlerine getirilmektedirler (%82). Bu çocukların büyük kısmında öyküde 'Türk usulü çaydanlıkların üzerine devrilmesi' nden söz edilmektedir. Ve bu bu şekilde yanan çocukların büyük kısmı 1-4 yaş arasındaki, süt çocuğu ve oyun çocuklarıdır.
Aynı yaş grubu çocukların özellikle kırsal kesimde yaşayanlarında süt tencereleri, salça kazanı, pekmez kapları vb. içine düşerek yanma da azımsanmayacak kadar sık rastlanan durumlardır.
Hal böyleyken, anne baba ve bakıcı konumundaki kişilerin, özellikle bu yaş grubundaki meraklı, önüne geleni elleyip ağzına götüren çocuklara azami dikkat göstermesi şarttır.
Sıcak veya yakıcı sıvıların çocukların erişemeyeceği yerlerde olmasına özen gösterilmesi gereklidir.
Bu yaş grubu çocukların (aslında her yaş grubunun), giyeceklerinin, ısıyı kolay iletmeyen, kolay alev almayan ve bu durumlarda vücuda yapışmayan pamuklu ve yünlü kumaşlardan seçilmesi ayrıca küçük ama çok önemli bir ayrıntıdır.
Görülmez kaza, oldu ve haşlanma yanığı oluştu diyelim:
Diş macunu, yoğurt, salça hiçbir zaman hiçbir şekilde acil veya tanımlayıcı tedavi aracı değildir.
Musluk suyu ile 2-3 dakika yıkamak en doğrusudur ancak, sürenin uzatılmaması şarttır.
Asla buz kullanılmamalıdır.
Çok ağrılı olan bu durumda, mümkünse yaşına uygun dozda evde bulunan bir ağrı kesici kullanılabilir. Kullanılıp kullanılamadığı sağlık merkezine gidildiğinde dile getirilmelidir.
Geniş yanıklı hastalar deri bütünlükleri bozulduğundan üşümeye ve sıvı kaybetmeye çok açıktırlar,
Bu nedenle (evde varsa) piyasada satılan yanık örtüleri, gümüş sülfodiazin veya benzeri bir antimikrobiyal krem boca edildikten sonra, oyalanmadan, temiz bir pike veya battaniyeyle yaraları mutlaka örtülmeli, çocuk sıcak tutulmalıdırlar. Bu tür bir ilaç yoksa yine temiz bir örtü ile örtülmeli ve en yakın sağlık merkezine bu şekilde hızla yollanmalıdır.
Konunun pek çok ayrıntısının önünde sık rastlanan haşlanma yanıklarında ebeveynlerin panikle davranmaması ve bilinçli olması en büyük kazanç olacaktır.
Tanrı çocuklarımızı korusun, ama ona sıra gelmeden önce bizler de gerekenleri bilelim...