Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Aralık '17

 
Kategori
Güncel
 

Türkiye Afrika Ülkeleriyle Güçlü Bağlar Kuruyor

Türkiye Afrika Ülkeleriyle Güçlü Bağlar Kuruyor
 

Derin Bakış


Türkiye geçtiğimiz on yılda Afrika ülkelerinde açtığı üç büyükelçilik ve yaptığı milyonlarca liralık yatırımla buradaki ülkelerle güçlü bağlar inşa etti. Gerçekten de eylül ayı içinde Somalide'ki üssün açılışı, Tükkiye'nin Afrika'da edindiği yeni konuma askeri bir boyutu da ekledi. Türkiye hem bölgesinde gelişen hem de büyüyen bir ülke olarak sadece 2016 yılında Mısır, Cezayir ve Fas'la 10 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaştı. Bu ülkelere yatırımlar jet hızıyla yapılmaya devam ediyor.

Son dönemde Türkiye Güney Afrika Cumhuriyetlerine de uzandı. Bakın Türk Hava Yolları bundan böyle kıtadaki 50'den fazla kente uçuşlar düzenliyor. Ayrıca Bir inşaat şirketi ve yapı merkezi Etiyopya ve Tanzanya arasında bulunan birkaç milyar dolarlık bir demiryolu projesini çok kısa zamanda hayata geçirecek. Türkiye'nin Afrika Kıtasında yer alan ülkelerle ilişkileri temelde ekonomik nedenlere dayanıyor. siyasi ilişkilerde işin öne çıkan boyutlarından, diyebiliriz. Bu kapsamda; Türkiye,Afrika ülkeleriyle olan ithalat-ihracatını ve özel şirketler aracılığıyla doğrudan yapacağı yatırımlarını arttırmayı hedefliyor.

Özellikle başta Fransa ve İngiltere gibi batı ülkeleri olmak üzere batılı güçlerin Afrika'da yarattıkları çatışma ortamları, iç karışıklıklar ve kıtanın açlık, kuraklık ve sefaletle mücadelesi, Türkiye'nin uzun yıllar ticari ilişkilerini sınırlı hale getirdi. Fakat küreselleşmanin etkileri ve son yıllarda yapılan yeni düzenlemelerle yaşanan yakınlaşmalar ve müslüman nüfusun varlığı ile yaratılan samimiyet ortamı Afrika'yı, özellikle de Somali'yi, Türkiye, için çekici bir ekonomik-siyasi ortak haline getirdi.

Bizi Afrika ile her konuda stratejik ortak haline getiren en önemli ortak konu müslüman her iki tarfında müslüman olmasıyla birlikte dayanışma kültürünü dünyanın her tarafına taşıyabilmemiz. Örneğin 14 Ekim 2017'de Somali, 1997'den bu yana ülkede yaşanan en kanlı terör saldırısıyla karşılaştı ve Başkent Mogadişu'da bomba yüklü bir kamyonun patlaması 350 kişinn ölümüne neden oldu. Bundan sonra saldırıyı kınayan Türkiye, Somaliye, acil destek ve manevi yardımlarda bulundu. Ayrıca saldırıda yaralananların bir kısmı uçakla Mogadişu'dan alınarak Ankara'da bir hastaneye nakledildi. Bundan birkaç gün sonra ise Somali Başbakanı Hasan Hayri Ankara'ya, giderek Başbakan Binali Yıldırım'la, görüştü ve yaralıları ziyaret etti. Ve Hayri, düzenlediği basın toplantısında şöyle dedi. " Türkiye'nin yardım ve desteği tarih kitaplarımıza yazılacak ve biz bunu hiç unutmayacağız." O nedenle şu an içn Türkiye, Somali'yle, olan ilişkilerini derinleştirerek, diri tutabilmek için ülkeyi aşırı hareketlere karşı mücadelede yalnız bırakmamalı ve bölgesinde önemli bir oyuncu aktör haline getirmeye çalışmalıdır... Bunun içinse her zaman söylediğimiz gibi Türkiye'nin, Afrka'daki, varlığını devam ettirebilmesi için bir kez daha bölgesinde ekonomisinin en güçlü olduğu ülke konumunda olması gerektiğinin altını kalın çizgilerle çizmemiz gerekir.

 
Toplam blog
: 643
: 67
Kayıt tarihi
: 20.02.17
 
 

Eğitim Durumu Halkla İlişkiler Yüksek Lisansı İsletme Fakültesi Sosyoloji Bölümü Gazeteci ..