Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Haziran '13

 
Kategori
İnançlar
 

Türkiye Alevilerinin yol haritası

Türkiye Alevilerinin yol haritası
 

Bir ülkenin sahibi değil belki ama bir devletin vatandaşları olarak Türkiye Alevilerinin dünyanın herhangi bir yerindeki benzerlerinden ayrıcalıkları yok. Alevi kimliği sanki bir halkın adı değil, bu topraklarda kendisini böyle ifade eden insanlardan oluşmuş gibi. Dahası Alevi kimliği ile kendilerini bir halk olarak ifade edemiyorlar ama ülkenin sahipleri onları total milliyete katmayıp ayrı bir halkmış gibi gösteriyor. Yani bir nevi, hem halk değilsiniz hem de bizden değilsiniz diyorlar sanki.

Alevilerin Türk olmaları Sünni Müslüman olmadıkları için hiçbir şey ifade etmiyor. Şundan eminim ki Sünni Müslümanlar kendilerine Sünni Kürtleri kendileri gibi Türk olan Alevilerden daha yakın görüyorlar.  Türkiye’de Sünni Müslümanlar din konusunda o kadar fanatik ki Sünni anlamda Müslüman olmayan dağlardaki kurbağaları bile kabul etmiyorlar.

Birlik, bütünlük, aynı devletin mensupları olmak gibi enstrümanlar Alevi kimliğinin tescili için bir şey ifade etmiyor. Aleviler nüfus sayımı ve seçim zamanı sadece sayısal olarak dikkate alınıyor. Yani bu yolla Alevi varlığı mümkün değil.

Sanıldığının aksine Türkiye’de Kürtler değil Aleviler kimlik sorunu yaşıyor. İbadet yerleri eğlence yeri olarak görülüyor. Bu, onların inançlarının tanınmadığını, kale alınmadığını gösterir. Yani Türkiye devleti Aleviliği doğru ya da yanlış, bir inanç olarak kabul etmiyor. Madem öyle seni kabul etmeyen bu devlete neden yamanmaya, yapışmaya çalışıyorsun?

Aleviliğe ihanet eden bazı bilinçsiz insanlar yüzünden bu halk yüzyıllardır öz kimliğine kavuşamadı. Ona yamanıyor, bunun eteğini öpüyor, bir orada, bir burada. Kendisini kabul etmeyenlerin Çalıştay’ına gidiyor, akılsızlara akil adam oluyor. Ne konuşacaksın o çalıştayda? “Beni ilkokul kitaplarına yaz” İnancın pazarlığı mı olur? Mecbur yazacak. “Beni anlatmayan kitabı okumuyorum” dersin biter. 25 milyon Alevinin 5 milyon çocuğunu zorla okula mı götürecek?

Dincilere karşı daha az dincilerin yani laiklerin düdüğünü öttürüyorsun. Sünni Müslümanların dincilerinin seni ezdiğini düşünüyorsan laikler sizi kesmez, Bulgar Nikos’un düdüğünü öttürün, onlar daha demokrat. Senin kurtuluşun ona buna yamanmak değil, kendin olmak.

Bu yürümeyecekse bırak Alevi davasını o zaman, karış Sünnilere, kıl namazını, otur. Arada bir hacıyla da semah dönersin… Kerim Korkut konuştuğu zaman Türkiye ayağa kalkıyor; ne diyor bu adam! Ne diyecek bu adam, ezim ezim eziliyor, sürüm sürüm sürünüyorsun! İçim almıyor! 25 milyonum diyorsun, Tarhan Erdem keh keh gülüyor. “Ya beni ayrı sayarsın ya da sayıma katılmıyorum” diyemiyorsun.

Tekkenin düzünde iki semah dönmek sana yetiyorsa ben hiç konuşmayım. Sorunlarını anlatacak bir kişin bile yok. Kerim Korkut’a Sünnilerin adamı diye güvenmiyorsun. Ben hâşâ Allah’ın adamı bile değilim, konuşturma insanı! Keşke Aleviler ayrı bir devlet olsalardı. Bu kadar ezilen bir halk görmedim ya! Alevi gençlerinin %90’ı ezik. Neden? Dedeniz, babanız utanılacak bir suç mu işledi?

Türkiye devletleri sizi tanımazlar ama atmazlar da; çünkü etinizden ve sütünüzden yararlanıyorlar. Bu topraklarda bin yıldır varsınız ama kimsiniz, nesiniz, nerede yaşıyorsunuz, sayınız kaç belli değil. Sadece adınız var. Bir halk bin yılda kimliğini bulamaz mı ya! O kapıdan bu kapıya dolaşırsanız bulamazsınız tabii ki. Sizin birilerinin yardımına desteğine ihtiyacınız yok ki;  kendi kendinize yetersiniz.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..