Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Haziran '13

 
Kategori
Sosyoloji
 

Zaruret kumaları/İki kadın almak isteyene iki kadın da isterse verelim

Zaruret kumaları/İki kadın almak isteyene iki kadın da isterse verelim
 

Hayatta her zaman doğruları değil bazen gerekenleri yapıyorsunuz. Adam iki kadınla evlenmek istiyor. Durumu uygun. Parası var. Yani onları geçindirebilir. Daha önemlisi onu isteyen ve kumalığa razı iki kadın var. Yani şimdi ayıptır diye ya da medeni kanunumuzda tek bir kadınla resmi nikâh var diyerek buna karşı çıkmak uygun değil.

Bizim yeni düzende ana ilkemiz neydi? 21 yaşına değmiş her birey kanuna aykırı olmamak şartıyla istediği şeyi yapabilir. İki kadınla birlikte (topluma ters olsa bile iki erkekle evlilik de düşünülmeli çünkü haklar eşit olmalı) resmi nikâh kanunumuzda yoksa Allah yapısı değil ya kanuna konulabilir; bazı şartlarla tabi.

Bu bir zorunluluk durumudur veya insanlar istiyorlarsa kendileri bilir. Şu an zaten bu yapılıyor. İmam nikâhı veya hiç nikâh yok, iki karısı olan bir sürü insan var. Kanunda yasaksa bunlara da izin verme. İzin veriyorsan kanuna koy. Birisi izinnameli, diğeri kapı bekçisi. Çocuk doğuracak kimin adına kayıt olacak? Nikâhlı olanla arasındaki kavgalar, sorunlar. Ne gereği var, madem razı olmuşlar ikisine de resmi nikâh ver. Hatta isterse üç olsun. Bize ne, alan razı veren razı. Paylaşılmayan erkekler ya da kadınlar olabilir; paylaşalım ben budunu alayım sen kolunu diyen kadınlar ve erkekler böyle evliliklere karşılıklı olarak razılarsa biz ne diyebiliriz ki.

Toplumumuza ters, inancımıza törelerimize aykırı ancak hayat bu olabilir diye açık kapı bırakarak iki kocalı kadın da resmi nikâhla kanunlarımızda yer alabilir; çünkü erkeklere verdiğiniz hakları kadınlara da vereceksiniz ya da ikisine de vermeyeceksiniz.

Burada asıl dayanağımız bu şekilde beraberlikleri isteyenler olabilir ve insanların anlaşmaları halinde biz itiraz edemeyiz. İşte şu amaçla yapıyorlar, gizli baskı var, çıkar ilişkisi var denildiğinde bu halleri araştırır kontrol edersin. Yoksa insanlar bu şekilde beraberlilerle mutlu olabileceklerini düşünüyorlarsa kapıyı açmalısın.

Yani görüyoruz genelde erkekler ölüyor, etraf bekâr kız, dul kadın dolu, illa da bir yuvam olsun diyen, dul yaşamak istemeyen kadınlarımıza teşvik etmek değil ama her iki tarafın da(elbette diğer eşin de) istemesi ve razı olması halinde kanunen nikâh izni verilerek önlerinin açılması ve topluma da bu konuda bir meşruiyet duygusunun verilmesi gerekir ya da iyi olur.

Bunu sadece zaruret olarak düşünmeyelim. Bazen öyle durumlar olabilir ki kişi birinin ikinci karısı olmaya razı olur. Veya toplumda belki böyle iki karılı/iki kocalı hayatları isteyenler vardır. Evlilikte de bir sorun ya da şikâyetle karşılaşılmıyorsa etik kurallara ve resmi prosedüre takılıp kalmanın âlemi yoktur. Kerim Korkut’un bu tür yazılarının toplum düzenini bozucu nitelikte olduğu bazı kişilerce ifade ediliyor. En doğrusu okuyucuların takdirine bırakmak.

 

  

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..