Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Şubat '13

 
Kategori
Güncel
 

Türkiye’de ilk “One Billion Rising” etkinliği

Türkiye’de ilk “One Billion Rising” etkinliği
 

Kadına Şiddete Karşı, "Bir Milyar Kadın Dans Ediyor" Etkinliğinde Üç Kadın yazar...


Türkiye’de İlk “One Billion Rising”  Etkinliği Haymana’da.... 14 Şubat’ta, “Dünya Öykü Günü”nün ve Türkiye’de “One Billion Rising” kampanyasının ilk etkinliği, saat 10.30’da Haymana’da başlayacak.

Türkiye genelinde,  şu an itibariyle 19 il ve 30 ayrı merkezde, Ankara’da ise 4 ayrı noktada düzenlenen etkinliklerden birisi olan Haymana Nuri Bektaş Anadolu Lisesi’nin “Dünya Öykü Günü”yle bir arada gerçekleştireceği, “Bir Milyar Kadın dans Ediyor” toplantısı, üç açıdan ilk olma niteliği taşımakta.

Birincisi, 14 Şubat “Dünya Öykü Günü” ile uluslararası V-Day Hareketi’nin başlattığı, “Kadına yönelik şiddete karşı”, “Bir Milyar Kadın Dans Ediyor” etkinliğinin, Türkiye’de bir lise tarafından birleştirilmesi.

İkincisi, “One Billion Rising” kampanyasına, Türkiye’de fiilen katılan ilk ve tek lise olması.

Üçüncüsü ise, Türkiye’de “One Billion Rising” etkinliğinin başlatıldığı ilk toplantı olması.

Etkinlik Programı

Haymana’da Nuri Bektaş Anadolu Lisesi Felsefe Kulübü’nce düzenlenen ve 14 Şubat “Dünya Öykü Günü” ile “Bir Milyar Kadın Dans Ediyor” eylemini birleştiren etkinlik, Haymana Belediyesi Kültür Merkezi’nde, saat 10.00 itibariyle, “One Billion Rising”in müzikleri eşliğinde fiilen dansla başlayacak. Resmi başlangıç saati ise 10.30.

10.30 itibariyle, yapılan açılışın ardından, “Dünya Öykü Günü” bildirisi okunacak.

10.40’da, Nuri Bektaş Anadolu Lisesi Felsefe Kulübü Başkanı, 11. sınıf öğrencisi, Döne Kağıt, kendi hazırladığı ve “Kadına Yönelik Şiddete Karşı” bireysel ve toplumsal sorumluluğu, duyarlılığı vurgulayan konuşmasını sunarak, kadınlara karşı şiddete ilişkin tepkinin belirli günlerle değil, yaşamın her anında gösterilmesi gerektiğini belirtecek.

10.50’de, Felsefe Kulübü danışman öğretmenlerinden Esma Boran Turhanlı, kadına yönelik şiddet örneklerini içeren video gösterisi eşliğinde, kadınlara karşı yapılan şiddetin boyutlarını araştırmalara dayanan rakamlarla dinleyicilere aktaracak.

Saat 11.00’de ise sahneye, “Bedenim Tetikte” öykü kitabının yazarı Tekgül Arı; “Arıza Babaların Çatlak Kızları” romanının yazarı Ayten Kaya Görgün ve hem çocuk kitapları hem de masallar üzerine çalışmalarıyla tanınan, “Masallarda Toplumsal Cinsiyet” kitabının yazarı, Melek Özlem Sezer çıkacak. Üç kadın yazar, kadınlara yönelik şiddetle mücadelede ve duyarlılık yaratmada edebiyatın önemi ve işlevini anlatıp, örnekler verecekler.

Saat 12.30’da ise Nahide Acar, Mahinur Tuncer’in tek tek ve birlikte seslendirecekleri şarkılar ve “One Billion Rising”in kısa filmlerinden ve kadına yönelik şiddet örnekleri içeren video gösterimi eşliğinde, tüm katılımcı ve izleyicilerin dansları eşliğinde etkinlik saat 13.00’de sona erecektir.

Etkinlik, başta Haymana halkı olmak üzere, herkese açıktır.   
 


*Felsefe Öğretmeni; http://atalaygirgin.blogspot.com

**Nuri Bektaş Anadolu Lisesi Felsefe Kulübü; http://nbalfelsefekulubu.blogspot.com

 
Toplam blog
: 55
: 1448
Kayıt tarihi
: 26.04.08
 
 

Felsefe öğretmeniyim. İzmir'de görev yapıyorum. Edebiyat, felsefe, eğitim ve politikaya ilişkin yazı..