Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

TÜKETİCİ KÖŞESİNDE "SEMRA ABLANIZ"

http://blog.milliyet.com.tr/semra_sahin

31 Ağustos '11

 
Kategori
Sivil Toplum Kuruluşları
 

Türkiye'deki sorunları öteledik, dünyanın mağdurlarıyla ilgilenmekle meşgulüz..

Türkiye'deki sorunları öteledik, dünyanın mağdurlarıyla ilgilenmekle meşgulüz..
 

Prof.Dr.Öner Samanlı, israf edilen ekmeklerin Somali'yi doyuracağını söyledi.


AÇLIK VE SEFALETİN İŞGALİ ALTINDA BULUNAN ÜLKE "SOMALİ" YE YARDIMI HÜKÜMET SİYASİ ŞOV MALZEMESİ OLARAK ÇOK İYİ DEĞERLENDİRMEKTEDİR. 

OYSA TÜRKİYE'DE; 

HERGÜN ÇÖPE ATILAN EKMEKLERİN TASARRUFU İLE KAÇ SOMALİ GİBİ YOKSUL ÜLKE BESLENEBİLİR BUNU HİÇ HESAP ETTİNİZ Mİ ? 

"TÜKORDER" Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Genel Başkanı, Prof. Dr. Öner Samanlı, kamuoyunda günlerdir hükümetin şov malzemesi yapmakta çok da başarılı olduğu ve yardım kamuoyunu oluştururken bunların tamamını AKP'ye yatırım olarak yönlendireceği 'Somali' üzerine konuştu. 

Prof. Dr. Öner Samanlı; "Türkiye kamuoyunda 'Somali' ile ilgili haberler manşetlerde yer alırken, ülkemizde yaşanan PEKAKA katliamlarının, şehit ailelerinin acılarının esemesi bile okunmuyor..." dedi. 

SOMALİ'DEKİ AÇ ÇOCUKLARIN 4 KATI EKMEK İSRAF EDİYORUZ 

Birleşmiş Milletler'e (BM) göre on binlerce çocuğun öldüğü, 1, 2 milyon çocuğun acil yardıma ihtiyaç duyduğu Somali'de insanlar açlıkla mücadele ederken, Türkiye'de günde 5 milyona yakın ekmek israf ediliyor. 

"TÜKORDER" Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Genel Başkanı, Prof. Dr. Öner Samanlı; “Türkiye Fırıncılar Federasyonundan aldığımız bilgiye göre, 300 gramlık standart normal ekmekten Türkiye'de günde 82 milyon adet üretiliyor. 

Bu üretimin 77 milyon 340 bin adedi tüketilirken, 4 milyon 660 bin adedi çeşitli nedenlerle israf ediliyor. 

İsrafın yüzde 3, 06'sı evlerde, yüzde 1, 98'i fırınlarda, yüzde 3, 11'i lokanta ve otellerde, yüzde 2, 47'si kurum yemekhanelerinde, yüzde 8, 62'si öğrenci yemekhanelerinde, diğeri ise çeşitli nedenlere bağlı olarak gerçekleşiyor. 

İsrafın günlük para cinsinden değeri ise 3, 5 milyon lirayı buluyor. Aylık israf 105 milyon, yıllık israf ise 1 milyar 277 milyon liraya ulaşıyor. 

"TÜKORDER" Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Genel Başkanı, Prof. Dr. Öner Samanlı, bu husustaki açıklamalarının devamında ise işin farklı boyutlarını ortaya koymaktadır. 

Aynı zamanda, "TÖDEF" Tüketici Örgütleri Federasyonu Başkanı da olan, Prof. Dr. Öner Samanlı; "Örneğin şu anda bu açıklamaları yapmış bulunduğumuz Bursa'da, 450 fırın bulunduğunu saptadık. Kentte her gün 1 milyon 600 bin ekmek üretiliyor.. 

Bunun 200 bininin çöpe gittiğini söylediğimizde şaşırmayınız. Bu, israfın sadece Bursa'daki yıllık mali boyutunun 55 milyon lira olduğunu söylemek bile bizi fevkalade üzmektedir. 

Somali'de çocuklar ölürken, insanlar açlıkla mücadele ederken Türkiye'de yılda 7 milyona yakın ekmeğin israf edildiğini de bu vesile ile aktarmak istiyorum diyen Prof. Dr. Öner Samanlı açıklamalarını şöyle sürdürdü: 

''TÖDEF" Tüketici Örgütleri Federasyonu olarak, ülkeye bir çağrıda bulunuyoruz; Evinize 5 ekmek alıp, günde birini ya da iki günde birini israf ediyorsanız, bunu önleyebilirsiniz. İki günde bir ekmek 0, 75 kuruştan ayda 11, 25 lira, yılda ise 135 lira yapıyor. Bayatlayan ekmekleri değerlendirerek, 3 adet tüketilen eve 4 adet almayarak yılda her aile 135 lira tasarruf yapılabilir. 

İsraf konusunda titiz davranılırsa bu 135 lirayı Somali'ye gönderebiliriz. Ayrıca biz fırınlara yardım kutuları yerleştireceğiz. 'Bir ekmek de Somali'ye' şeklinde toplanan yardımları açlık çeken ülkeye göndereceğiz.'' 

"TÖDEF" Tüketici Örgütleri Federasyonu ve "TÜKORDER" Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Genel Başkanı, Prof. Dr. Öner Samanlı; "Yalnızca İstanbul'da günde israf edilen 2 milyon adetin üzerindeki ekmeğin bile Somali'deki çocukların karnını doyurmaya yetebileceğine değinerek, şunları kaydetti: 

''Sadece günde bir ekmek parasıyla Somali'ye yardım yapılabilir. Kişi başına 350 liraya ulaşan iftara katılmak yerine bu para Somali'ye gönderilebilir. Sadece ekmekte değil birçok konuda yapılan israfları önleyip Somali'ye destek olunması konusunda çağrı yapıyoruz. 

Atılan yemekler, çöpe giden ekmekler, bilinçsizce yapılan alışverişlerde alınıp giyilmeyen kıyafetlere verilen paraları hesap ederseniz, çok ciddi rakamlar ortaya çıkacaktır.'' dedi. 

... 

.. 

Sayın hocamıza bu özverili çabalarından dolayı saygılarımızla teşekkür eder, saygı ve sevgilerimizi sunarız.

Semra ŞAHİN

TÜKETİCİ KÖŞESİNDE

“SEMRA ABLANIZ”
E-BİLGİ İÇİN: bizebilgi@hotmail.com 

Kaynak; 

TÜKETİCİ GAZETESİ  

Bursa - 12 Ağustos 2011  

 

 
Toplam blog
: 75
: 3116
Kayıt tarihi
: 28.08.09
 
 

Tüketicileri bilinçlendirmek, haklarımızın aranmasına çözümler üretmek üzere faaliyette bulunanları ..