Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
 

TÜKETİCİ KÖŞESİNDE "SEMRA ABLANIZ"

http://blog.milliyet.com.tr/semra_sahin

03 Eylül '11

 
Kategori
Sivil Toplum Kuruluşları
 

Alışverişe yorgun ve aç çıkmayın ki, uyanık ve bilinçli olun!

Alışverişe yorgun ve aç çıkmayın ki, uyanık ve bilinçli olun!
 

Prof.Dr.Öner Samanlı; TÖDEF sokak söyleşilerinde.


“TÖDEF” Tüketici Örgütleri Federasyonu ynı zamanda da, “TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Dernekleri Genel Başkanı da olan, Prof. Dr.. Öner Samanlı, İzmir ve çevresindeki il ve ilçeleri kapsayan tüketicileri bilinçlendirilmesine yönelik bir dizi sokak ve park söyleşilerinde bulundu.

ALIŞVERİŞE YORGUN VE AÇ ÇIKMAYIN Kİ, UYANIK VE BİLİNÇLİ OLUN !
“TÖDEF” Tüketici Örgütleri Federasyonu ynı zamanda da, “TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Dernekleri Genel Başkanı da olan, Prof. Dr. Öner Samanlı’ya göre, Tüketimde ölçüyü elden kaçırmamak İçin tüketicilerin alışverişe yorgun ve aç çıkmaması gerekiyor.

“Tüketimde ölçüyü elden kaçırmamak için tüketicilerin alışverişe yorgun ve aç çıkmaması gerekmektedir. Yorgunluk ve açlığınız bilinçsiz tüketiminizi körükleyecektir, bu durumda ihtiyaç dışı alımlar yaparak aile bütçenizi sarsıntıya uğratmış olacaksınız.”

Aç ve yorgun insanların tüketimde sınır tanımadığını ve gözünün bir şey görmediğini dile getiren “TÖDEF” Tüketici Örgütleri Federasyonu, aynı zamanda da, “TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Dernekleri Genel Başkanı da olan, Prof. Dr. Öner Samanlı, kesinlikle "Alışverişe aç ve yorgun çıkılmamalıdır" Diyor.

Plan dışı alışveriş yapmamak ve ihtiyaçların karşılanması için alışverişe çıkılırken mutlaka liste hazırlanması gerektiğine dikkat çeken Samanlı, "Alınacak ürünün kalitesi ve fiyatı değişik yerlerden araştırılmalı. Fiyatı uygun mallar arasında standartlara uyanlar, garantisi olanlar tercih edilmeli" diye konuştu.

“En önemli konulardan birinin ürünlerin üzerinde fiyat etiketinin bulunması olduğuna değinen Samanlı, bilinçli tüketicinin, sattıkları ürünlere fiyat yazmayan firmaların kapısından içeri bile girmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

“TÖDEF” Tüketici Örgütleri Federasyonu, aynı zamanda da, “TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Dernekleri Genel Başkanı da olan, Prof. Dr. Öner Samanlı, İzmir’de bayram sürecinde bulunduğu İzmir ve ilçelerinde tüketicilerin bilinçlendirilmesi için “TÖDEF” programlı sokak ve park söyleşileri gezilerini sürdürüyor.

“TÖDEF” Tüketici Örgütleri Federasyonu’nca hazırlanan ve bölgede dağıtılan 50 milyon adet broşürlerle, alışveriş yapılırken, dikkat edilmesi gereken noktalar tüketicilere aktarıldı.

BROŞÜRLERDEKİ EN DİKKAT ÇEKİCİ BAŞLIKLAR

Otomobili kışın alın, kombi tesisatını yazın yaptırın, en tenha saatlerde alışveriş yapın, alışverişe aç ve yorgun çıkmayın!

Önce hafif sonra ağır ürünler alın!

Alışverişi makul ölçüde çeşit bulunan market, mağaza ve pazarlardan yapın!

Gıda ürünlerinin üretim ve son kullanma tarihine bakın, mutlaka fiş ve fatura isteyin !...

SOKAK VE PARK SÖYLEŞİLERİ, HALKTA İKNA EDİCİ ETKİLER OLUŞTURUYOR

“TÖDEF” Tüketici Örgütleri Federasyonu tarafından hazırlanan “Bilinçli Tüketici, Bilinçli Tüketim” konulu broşürde, bilinçli tüketicinin bir mal ya da hizmeti satın alırken gerçek gereksinimlerini göz önünde tutarak ondan en üst düzeyde yarar sağlamayı amaçlayan, bunun için planlı alışveriş yapan kişi olduğu belirtildi.

Bilinçli tüketicinin, benzerleri arasında yerli olanı seçen, alışverişin nesnesi değil öznesi olan, yüksek kalitedeki mal veya hizmetleri en uygun fiyata alarak para, zaman, enerji gibi kaynaklardan üst düzeyde yararlanabilen kişi olduğu bildirilen broşürde, bir ayıplı mal ya da hizmeti satın aldığında hakkını arayan ve örgütlü olan tüketici olduğu kaydediliyor.

BİLİNÇLİ ALIŞVERİŞ İÇİN PLAN YAPILMALIDIR !

Bilinçli alışverişin ilk koşulunun bir alışveriş planı yapmaktan geçtiği, bunun için öncelikle gereksinimlerin saptanması gerektiği aktarılan broşürde, sonsuz gereksinimler karşısında kaynakların sınırlı olduğu, bundan dolayı gereksinimler arasında en önemlisinden başlayarak plan yapılması gerektiği vurgulanıyor.

Broşürde, plan yapılırken satın alınacak mal ve hizmetlerin, çeşit, fiyat, kalite, kullanım özellikleri, garanti, yedek parça ve servisleri hakkında bir ön piyasa araştırmasının yapılması önerilerek, şunlara yer veriliyor:

“Kullanabileceğimiz gelir ve diğer kaynakların miktarını belirleyip bunların kullanımını planlamadan alışverişe çıkmamalıyız.

Otomobil alacaksanız, otomobilin mümkün olduğunca talebin en az olduğu kış aylarında, evinizin kombi tesisatını ise yaz aylarında yaptırmak uygun olacaktır.

Alışveriş için en uygun zamanı belirleyerek, gün içerisinde en tenha saatlerde alışveriş yapınız.

Alışveriş yoğunluğunuzu ayın başı yerine ayın sonuna kaydırmanın, mal ve hizmeti seçim koşulları ve fiyat açısından avantajlı olacaktır.

Mutlaka bir alışveriş listesi hazırlayın.

Böylece alışveriş planınız dışında harcama yapmanın önüne geçersiniz.

Ayrıca, neyin hangi miktarda alınacağını gördüğünüz için, yanlış şeyi, yanlış miktarda almayı önleyerek kaynak ve zaman savurganlığını önlersiniz.”

ALIŞVERİŞE YORGUN VE AÇ ÇIKMAYIN Kİ, UYANIK VE BİLİNÇLİ OLUN !

Alışverişlerde mutlaka fiş ve fatura alınması gerektiği, böylece vergi kaçağına ortak olunmadığı gibi ayıplı çıkan bir mal ve hizmete karşı hak arama olanağının elde edileceği anlatılan broşürde, alışverişe yorgun ve aç çıkılmaması gerektiği kaydediliyor.

ULUSAL SERMAYEMİZLE ÜRETİLENLERİ TERCİH EDELİM !

Benzerleri arasında yerli olanın seçilmesinin ülke ekonomisine katkı sunacağı, bunun da yeni iş ve yatırım olanakları yaratarak yurt kaynaklarının etken bir şekilde kullanılmasını sağlayacağı dile getirilen broşürde, gıda ürünlerinde üretim ve son kullanma tarihine bakılması, genetik yapısı değiştirilmemiş doğal ve üretimi sırasında doğayı kirletmeyen ürünlerin tercih edilmesi öneriliyor.

TARTI VE ÖLÇÜ ALETLERİNE DİKKAT EDELİM !

Tartı ölçü ve aletlerin doğru tarttığına dikkat edilmesi gerektiği belirtilen broşürde, şunlar yer alıyor:

“Alışveriş kilo, gram kullanılan terazi ile yapılacaksa, terazinin her 2 kefesinin de boş olduğu durumda dengede durduğuna, tartım sırasında ürünün terazinin kefesine hızla bırakılarak kefenin bir anda aşağıya düşürülmemesine dikkat edin.

Diğer mekanik tartı aletlerinin ölçü ve ayarlarının yapılıp yapılmadığına ilişkin belgesini sorun.

Satıcının amacı ürünü satmaktır. Satıcının söylediklerinden ziyade kendi araştırmanız sonucu edindiğiniz bilgiye itibar ederek alışveriş yapın.

Alışverişte önce hafif sonra ağır ürünleri alın. Kredi kartı kullanacaksanız mutlaka ayın başında harcama tutarının hepsini birden ödeyip ödemeyeceğinize dikkat edin. Alışverişi makul ölçüde çeşit bulunan market, mağaza ve pazarlardan yaparak seçme hakkınızı rahatça kullanın.”

2010 YILINDA, The Consumers Coustoom (Uluslararası Tüketiciler Birliği) tarafından “Dünyanın Tüketici Duayeni” listesine seçilerek, Şansölye unvanı verilen,

“TÖDEF” Tüketici Örgütleri Federasyonu, aynı zamanda da, “TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Dernekleri Genel Başkanı da olan, Prof. Dr. Öner Samanlı, İzmir ve çevresindeki il ve ilçelerde gerçekleştirdiği bu eğitim söyleşileri Türkiye’deki bir ilk.

Sayın hocamıza bu özverili çabalarından dolayı saygılarımızla teşekkür eder, saygı ve sevgilerimizi sunarız.

Semra ŞAHİN

TÜKETİCİ KÖŞESİNDE

“SEMRA ABLANIZ”
E-BİLGİ İÇİN: bizebilgi@hotmail.com 

 
Toplam blog
: 75
: 3116
Kayıt tarihi
: 28.08.09
 
 

Tüketicileri bilinçlendirmek, haklarımızın aranmasına çözümler üretmek üzere faaliyette bulunanları ..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara