Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ağustos '11

 
Kategori
Futbol
 

Türkiye futbol lig statüsü

Türkiye futboluu son yirmi yılda büyük atılımlar yaptı. Ülkenin, ekonomik kalkınmasının paralelinde futbolu da ilerledi, gerek takımlar bazında, gerek ulusal takım olarak başarılar var. Ancak bunlar yeterli değil, istikrarsızlık bizim alıştığımız bir durum. Büyük başarılar ardından, büyük başarısızlıklar yaşayabiliyoruz. Çünkü iyi yönetilmiyoruz. Yöneticilerimiz akılcı davranmamakta ısrarcılar. Bireylere değer veriyoruz, rekabeti destekleyemiyoruz. Başarıyı değil , kişilerin egolarını destekliyoruz. Bu ise inişli çıkışlı performans göstermemizin en önemli nedeni. Özellikle takım sporlarında bireylerin çok önemli olmadığını öğrenmek istemiyoruz. İşte bu nedenle çok gürültülü ve anlaşılması zor şartları oluşturuyoruz.

Türk Futbol'unun iyi yerlere gelmesi için rekabet koşullarının daha ağarlaştırılması gerekiyor. Bu nedenle de Lig statüsünün Play - Off şeklinde düzenlenmesi gerekir. ligin açılışta 3 takımlı 6 grup halinde başlatılması, grup birincilerinin üst ligi oluşturması, diğer takımlar ile alt lig oluşturulması düşünülebilir. Üst ligde -ki bu takımlar kuvvetli takımlar olacak- 6 takım 4 devreli lig usulü ile karşılaşabilirler, alt lig takımları ilede hafta arasında maçlar oynayabilirler. Böylece mevcut durum korunmuş olur. Bu, örneğin derbi maçların sayısını 2 ye katlar. Derbi maçların naklen yayınların en değerli maçları olduğunu unuttuk mu? Ligin sonunda, üst ligden 4 alt ligden 4 takımı NBA deki gibi play off a sokup şampiyonu belirleyebiliriz.

bu şekilde Türkiye Ligindeki maç sayılarını ikiye katlamış oluruz. Takımlar buna göre daha geniş kadrolar oluşturabilir. Daha çok sayıda genç oyuncu oynatabilir. Sayamayacağımız kadar çok pozitif artılar Türk futbolunun dünyadaki konumunu da daha yukarıları taşır.

TFF içinde bulunduğumuz kaotik durumda play-off fikrini ortaya attı. Play off ile ilgili çeşitli düşüncelerde bu vesile ile gündeme düştü. Futbolumuzun ağar topları play off a karşı. O kadar emek boşa mi gidecek şeklinde düşünce ile, başlangıçta oynanan maçları yok mu sayacağız diyorlar. Dünyada böyle uygulama yok diyerek futbol devi ülkelerdeki statülerden bahsediyorlar.

Tarih yeniliği istemeyen, tutucuların yakarışları ile doludur. Maalesef dünyadaki gelişim bu geri kafalılara rağmen olmuştur. Bu düşüncedekiler, zaman öldürmekten öte bir şey yapamamışlardır. Onlar anlamayacaklardır ama yeniden hatırlatmak amacı ile play off uygulamasının, şartları daha da ağırlaştırılmış bir "takım maratonu" şeklinde düşünmelerini öneririm. Takımlar bu uzun maratonda "koşullar baştan belirli olduğuna göre " şampiyon olmak adına daha çok çalışmak, daha akılcı olmak zorunda kalacaklardır. Üstelik başkalarının emeklerine ihtiyaç duymayacakları için, ŞİKE ve TEŞVİK gibi futbolumuzun en büyük zararlılardından da kurtulacaktır. İzlenme zevki artacaktır. Gelir artacaktır.

Türk Futbolu, dünya şampiyonlukları yaşamak istiyorsa, play off u ciddi şekilde düşünmeli, şampiyonluk yarışını zorlaştırmalı ve maç sayısını arttırmalıdır. 

 
Toplam blog
: 246
: 184
Kayıt tarihi
: 08.09.09
 
 

01.04.1956 doğumluyum. İnsanca yaşamın en önemli değer olduguna inanırım. Paylaşmanın önemine ina..