Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Temmuz '12

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Türkiye'nin ekonomi modeli

Türkiye'nin ekonomi modeli
 

Ekonomik veriler sunuluyor da, modelini bilen var mı?


Ekonometri; ekonominin sayısal modelini kapsayan kavram ve bilim dalıdır. Uzunca yıllardır işletme yönetiminde de uygulanmaktadır.

Ekonometri; matris veya oluşturulacak uygun modelle mikro veya makro ekonomiyi yönetmek için temel araçtır.

Ekonometri modeli olmayan mikro veya makro ekonominin yıllık sonuçlarının tahmin edilmesi mümkün değildir. Saldım çayıra mevlam kayıra mantığıdır.

Ekonometrik model olağan şartlarda ekonominin yıllık seyrinin ve sonuçlarının nasıl olacağının öngörülmesine ve ilgili her kişinin ona göre pozisyon almasını imkan verir.

Olağan şartlarda kabul edilebilir sapmalarla öngörülen sonuçlara uşlaşılır, olağan dışı şartlar ekonomik krizlere neden olur.

Ekonometri ve ekonomik model kavramlarıyla ilgili en temel ve özet ifadeleri sunmamın nedeni; ülkemizde ekonomik öngörüler sunulur, ekonomik sonuçlar tartışılır ama ekonomi yönetiminin dışında ekonometriye dayanan ekonomik modeli bilen iredeleyebilenlerin kimler olduğunu çok merak ediyorum.

Eğer ekonomi yönetimi temelde toplumun refahını yönetmekse toplumun refahının hangi modelle yönetildiğini öğrenmek hakkı yok mudur?

Hadi ekonomi ve ekonometriden anlamayan vatandaşlar için gereksiz görülebilir ama kimin anladığı anlamadığı nasıl ayrıştırılmakta veya sonraki yılın bütçesi hazırlanırken katılmak isteyenlere açık  'Ulusal Ekonomi Kongresi' organize edilmez, hani ücretsiz olursa katılım kontrolden çıkar diye düşünülüyorsa katılım asgari bir ücretle yapılarak bir hasılat elde etmekte mümkündür.

Ekonomik Modelin ekonomisi yönelendirenlere açık bir yönetim dileğiyle...

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..