Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Eylül '07

 
Kategori
Kültür Turizmi
 

Türkiye'nin hemşehrisi: Sarıkamış

Türkiye'nin hemşehrisi: Sarıkamış
 

Sarıkamış'ı kime sorsanız bir asker yakını vasıtasıyla bilir. Soğuktur Sarıkamış, yılın sekiz ayı karlarla kaplıdır. Batı'dan turizm için giden insan sayısı fazla değildir. Daha çok askere gidenler bilir, tanır Sarıkamış'ı. Önce korkar, ürker. Donacağını sanır gidenler. Oysa bir süre kaldıktan sonra sımsıcak insanları öyle sarar sarmalar ki, ayrılmak istemez hiç kimse.

Kimi kaynaklara göre 80 bin kimine göre 90 bin askerimiz soğuktan şehit düşmüştür Sarıkamış'ın Allahuekber Dağlarında. Dağ taş şehitlerle doludur. Biz küçükken tuğla ocağında çalışırken kazılan yerlerde şehitlerin elbiseleriyle hiç bozulmadan yattıklarını söylerlerdi. Türkiye'nin her yerinden bir ailenin evladı yatmaktadır Sarıkamış topraklarında. Bu yüzden Türkiye'nin hemşehrisidir Sarıkamış.

Ben Sarıkamışta doğdum. Şimdi başka yerdeyim. Zaten Sarıkamışta doğanların çoğusu dağılmıştır ülkenin dörtbir yanına. Türkiye Sarıkamıştadır, Sarıkamışlılar Türkiye'nin her yerindedir.

Hayvancılık dışında önemli bir geliri yoktur. Ama dünyanın en güzeli karı Sarıkamış'a yağar. Ve sekiz ay karlarla kaplıdır. Şimdi oteller yapılmakta, turizme açılmakta Sarıkamış. Yeni kayak pistleriyle turizmin parlayan yıldızı olma yolunda.

Dünyanın pek az yerinde görülen Sarıçam ormanlarıyla, acısuyuyla, soğuksuyuyla yazın serin serin suların aktığı ormanlar içinde piknik yapılan Sarıkamış, kışın da önemli bir turizm merkezi haline geliyor.

Sarıkamışta evladını şehit verenler :gidin ve görün Sarıkamış'ı. Sarıkamş'ın sımsıcak insanlarının vatanında huzur içinde yatıyorlar. Bakmayın karlar içinde soğuk bir kent olduğuna. Karlar sıcak tutar insanı. Bunu en iyi askerler bilir.

Ve nerede, hangi kentte bir Sarıkamışlı görseniz gidin alnından öpün. İyi bakın gözlerine. Belki de kaybettiğiniz evlatlarınızdan bir hatıra canlanır baktıkça gözlerine.

Kars'a 40 km uzaklıkta. ormanlarla çevrili dünya güzeli Sarıkamış'a giderken kaz eti yemeyi unutmayın. Hangel, hokkuru, cılbır, kesme çorbası, ayran aşı yemeyi unutmayın. Dağlarından kımı, çarşır, evelik, kuş ekmeği, kuzu kulağı toplayıp yiyin. Üstüne de kıtlama çay. İçerken beni de hatırlayın olur mu?

Ve benden bir Sarıkamış şiiri:

Sarıkamış Özlemi

aslında
ölümden korkmuyorum o kadar
ne de ölümden sonra
nereye gideceğim kaygılandırıyor beni

yeter ki gideceğim yerde
biraz Sarıkamış havası
bir demlik çay olsun
yanında da
azıcık çeçil peynir
biraz kuymak
biraz da tuluk peyniri göğermiş
bir de ayıp olmazsa eğer
iki tike kaz eti
bir dilim de kerti ekmek

yanımda bunlar olsun
dönersem bir daha geri
namerdim

resimler: otomobil.milliyet.com.tr

www.sarikamis.gov.tr

 
Toplam blog
: 264
: 1128
Kayıt tarihi
: 30.04.07
 
 

1956 Sarıkamış Kars doğumluyum. 6 şiir kitabım ve 2 deneme kitabım var. son kitaplarımı B..