Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mayıs '11

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Türsab Tahrir'de

Türsab Tahrir'de
 

Malum, Mısırda meydana gelen "değişim" den Türk turizm firmaları oldukça etkilendi. TÜRSAB hem Mısır'da parası kalmış firmaların sorunları çözmek, hem de Mısırlı meslektaşlarımızla dayanışmak amacı ile yoğun Yurtdışı tur yapan seyahat acentalarını Mısır'a götürdü. Şirketler genelde patron nezninde temsil edildi. Gazetelerde de okumuşsunuzdur, Kadro şöyleydi; Türsab; Başaran Ulusoy-Başkan, Talha Görgülü-2.Başkan GTI Travel, Adam&Eve otel, Ela Atakan Dış İşleri, Zeynep Babul-Başkan asistanı, Ezgi Akkaya-Avukat. Seyahat Acentalarından Eda Aner-Bamtur, Mete Vardar-Jolly, Veli Çilsal-Anıtur, Ali Onaran-Pronto, Ceylan Pirinççioğlu-Vip, Nilüfer Müstecaplıoğlu-Ets, Çetin Gürcün-Intermed, Sevinç Akdoğan-Geziciyak, Kaan İşcil-Kappa, Alper Keskin-TravelClub-Cem Polatoğlu-Baracuda, Dilek Araç-Diartur, Levent Şaban-Teztur. Ve Haberci dostlar; Habertürk-Ünsal Ereke, NTV-Hasan Cömert, Akşam-Cem Turkel, Ercan Sarıkaya, Ekonomist-Burcu Tuvay. Türsab bugüne kadar 12 yurtdışı gezi düzenlemiş. Görüldüğü üzere bu gezide Mısırla alakalı Outgoing ve incoming acentaları vardı. Umarım diğer geziler de en az bu gezi kadar faydalı, sonuca yönelik ve doğru kişilerin katılımları ile gerçekleşmiştir. Türsab kadrosu da doğru kadro idi. Birlik avukatımız herhangi bir sorun karşısında eldeki tüm belgelerle hazır kuvvet iken, gezinin yıldızı tek kelime ile Sn.Ela Atakan idi. Egosu yüksek, yüzlerce kişi çalıştıran, milyonlarca euro ciro sahibi patronları disipline etmek, söz geçirmek, zaman zaman bizim bile anlamakta zorluk çektiğimiz başkanımızın devletle ve damatla kavga edilmez, al gülüm-ver gülüm, yavuklusu güzel olanın gözüne uyku girmez, alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste gibi cümleleri dahil simultane tercümanlığını yapmak, Ela Hanıma şimdiden cennetin kapılarını açmıştır diye düşünüyorum.
Resim soldan sağa; JollyTur-Mete Vardar, SkyAirlines,GTI-Talha Görgülü, Teztur-Levent Şaban, Türsab Başkanı Başaran Ulusoy, Prontotour-Ali Onaran, Baracudatour-Cem Polatoğlu. Yine onlarca senedir tanıdığım, iş yaptığım dostlarımla bir arada olmanın keyfini yaşadım. 36 ülkede şubesi olan, sadece 2010 yılında Mısır'a 950 bin kişi getiren Levent-Teztur, 30'a yakın uçağın, otellerin, GTI'nin sahibi Talha'nın mütevazılığını yakından görmek güzeldi. Şirketinin her adımını, büyümesini izlerken gurur duyduğum aile dostum, eski ortağım, iyi ve kötü günlerimde hep yanımda olan Pronto-Ali, Hemşehrim, eski ajansımın (pronto-cemajans) ilk promosyon müşterisi Anıtur-Veli, Babasını babam gibi sevdiğim arkadaşım, tanıdıkça daha da çok sevdiğim, zeka ve espri küpü, sıfır kompleksli Jolly-Mete, Arap dünyasını tek geçen Türk intermed-Çetin, ilk rehberliğimi babasının elinden aldığım, görünüşüne nispeten çok daha enerjik, esprili, teknolojik Ceylan-VIP, bu işi 80'li yıllarda kendisinden öğrendiğimiz, en ufak hatamızda kafamıza zımba fırlatan canım öğretmenim Sevgili Nilüfer-ETS, Anne-Baba-Kardeş'den sektörde, Turizmin gelmiş geçmiş en yakışıklı patronu, ama bir o kadar da donanımlı, saygılı, efendi kişisi Kaan-Kappa, Charterların efendisi, Kaan'ın yakışıklıkta ki tek rakibi Alper-TravelClub, Asaletleri ve güzellikleri ile göz dolduran üç patroniçemiz; yepyeni bir konsept ile kısa zamanda devlerin arasına giren Eda-Bamtur, butik turların Lady'si Sevinç-Geziciyak ve İzmir'den asil ve güzel gözlü Diartur-Dilek'le beraber 3 gün geçirmenin mutluluğunu yaşadım. Şimdilik Mısır'dan paramızı değil ama nasihat aldık. Ancak yapılan workshop'ta faydalı görüşmeler yapıp, kontratlar imzaladık. Hemen Nisan ve Mayıs aylarına da ilk charterlarımızı koyduk. Mısır'la Cross marketing çalışıyoruz. Yani uçuşun bir bacağı ile Mısırlı getirirken, diğer bacağı ile Türk götürüyoruz. Üstelik 5 gün ve uçağı, transferi, oteli, rehberi, şehir turu, sigortası içinde 199€'dan başlayan fiyatlarla. Detaylar http://www.baracuda.com.tr/Tur/Detay/1432 da. Burada ki tek problemimiz Türk uçağı kiraladığımızda Mısır'lı getirmemize izin vermemeleri. Bu problemi de Başkanımız Başaran Ulusoy çözebileceğini söyledi. Sevgilerimle
Cem Polatoğlu
0 212 212 3030 pbx - 0532 2146136 Sırası gelmişken Mısır izlenimlerimi de aşağıda tekrarlayayım... GiZEMLi MISIR
Sharm El Sheikh
(Şeyhin Sakalı)& Kahire & Nil Sharm El Sheikh Yakın dostlar bilir, 3 şey tutturamadım hayatımda. 1) Avukat. Her biri beni üzdü. Ama parasını verip kurtulabilirsin.
2) Eş tutturamadım. Her biri beni çok üzdü. Ne verirsen ver yine de kurtulamıyorsun. (eskilerden bahsediyorum)
3) Mısır’da acenta. Ömrümü verdim yine de tutturamadım … Tutucuyumdur. Dünya üzerinde Amerika’dan Güney Afrika’ya, Hindistan’dan Patagonya’ya 20 seneyi aşkın ilişkide olduğum acentalar vardır. Mısırlı meslektaşlarımızla ilişkilerime gelince; ilk çalışmada hepsi birer melek, mükemmel iş adamlarıdır. 2.sinde sizi biraz gıdıklarlar, 3.de tırmalar, 4. çalışmada ise kazırlar. Henüz ulaşamadım ama sanırım 5’te de gömerler. Alıştım sisteme. Mısır’da her acenta ile sadece iki kez çalışıyorum... Mısır destinasyonunda eskilerden sayılırım. 80’li, 90’lı yıllarda Klasik Mısır yani Kahire & Nil cruise turlarımız çok rağbette idi. 1995’de müşteri bu turdan sıkıldı. Biz de değişiklik yapalım düşüncesi ile Kızıldeniz'e yani Hurghada ve Sharm El Sheikh’e bir inceleme gezisi yaptık. Kızıldeniz’in Istanbul’a sadece 2 saatlik mesafesi, masmavi, tertemiz denizi, mükemmel tesisleri, Scuba Dalış, Çölde Safari, Denizaltı, Çölde Moto Safari (ATV), Go Kart, St Catherine Manastırı, Dahab, Nuwebia vs gibi ekstra turları, ve Casinoları, sınır tanımayan gece hayatı, tertemiz sokakları, ucuz alışveriş imkanları, yüzlerce restaurant alternatifi ile Türk turistlerinin vazgeçilemez destinasyonlarından biri olacağına inandım. İlk charter uçuşumuzu da aynı yıl gerçekleştirdim. Ancak tüm bu özelliklere ve güzelliklere rağmen, Türkiye’den yüzlerce ülkeye yapılan turlarda seyahat acentalarını en çok zorlayan destinasyon yine Mısır oldu. Türk turisti de zaman zaman “elde olmayan! sebeplerden dolayı” bu ülkede sıkıntı yaşadı, yaşıyor. Hani nasıl Kastamonu’da uyarı levhası vardır; “Dikkat! Ayı Çıkabülür, Taş Düşebülür” diye, Mısır’a tatile gidenlere de, acentalara da aşağıdaki uyarıları yapmakta fayda görüyorum. İş için Mısır’a gidenlere ise Allah selamet versin!. Dikkat;

  • Ör. Uçak şirketiyle sabah saatlerine anlaşma yaparsın, uçak akşam olarak değişir.
  • Oteller mutlaka değişir. (Burada suçlu biziz. Alman, Rus tatilci 6 ay önce rezervasyon yaparken biz son hafta rezervasyon yaparız.)
  • Kontrat yaparsın, Satışın ortasında yani maç oynanırken kurallar senin aleyhine değişebilir.
  • Taksimetre vardır, açmazlar. Taksiciyle 40 Paund’a pazarlık yaparsın. Yolun ortasında “aaa uzakmış 60 paund oldu" der veya 3 kişiysen inerken 120 Paund ister. Neden? dersin. 40 X 3kişi=120 yapar der.
  • Arabaların %50 si gece farlarını yakmaz.
  • Mısır’da Kola istersin Fanta gelebilir. Garsona bu ne? dersin. Ya "bunu istedin ya" ya da "iç işte!" der.

Ancak tüm bu şikayetlere rağmen Mısır İtalya ve Fransa’dan sonra Türkler tarafından çok sevilen, üst üste birkaç kez ziyaret edilen ülkedir. Sizlerin de ilgisini çekebilecek bazı notlar;

  • Mısır'da kanımca her dört kişiden birinin adı “Muhammed”. Restoranda bu ismi seslenin, birkaç garson size doğru yönelecektir.
  • Esnaf Türk olduğunuzu anladığında “Hasan Şaş, Yavaş Yavaş” tekerlemesini söyleyecektir. Bazıları sebebini de bilmezler ama bu cümle bir seks filminden alıntıdır. Hasan Şaş adlı jön! sevişirken acele edince bu dialog ortaya çıkar.
  • Bazı erkeklerin alnının ortası mosmor. Sorsanız, ya size kendisinin peygamber soyundan geldiğini söyleyecek ya da “secdeye sık varmaktan” alnının morardığını. Ancak Kahire kapalıçarşısı Khan el-Khalili’nin tezgahlarında çok sayıda “plastik çekiç” görürsünüz. Kullanım amacını ise, çekici alınlarına vurarak gösterirler.
  • Kahire'de eğlencenin adresi otellerin roof'ları. Ama ortalama Mısırlı nerede eğleniyor diye merak ediyorsanız rota Piramit caddesinde ki pavyonlar. Göbeklerinde ki boğum sayısı kadar kıdemi artan dansözlerle haraketlenen show'larda erkek sanatçının sahneye çıkması ile heyecan doruğa ulaşıyor. Hayranlarının sanatçının ayağına eğilerek hediyeler sunması, heyecanlanan seyircilerin, içinde sadece beyaz fanila olan ceketlerinin yakalarını açıp kapatarak ve huh-hah-huaağğ nidaları ile müziğe eşlik etmeleri enteresan görsellikler taşıyor.
  • Çok dikkat; Müşterilerimin başına geldi. Baştan konuşmadı iseniz, bu gibi eğlence yerlerinde binlerce dolar tutan hesabı elinize tutuşturular. İtiraz halinde alındığınız bekleme odasında! bir başka itiraz eden müşteriyi 1,90'lık ayıcık ağzını burnunu dağıtırken görüp, hiç itiraz etmeden Kredi Kartınızı uzatırsınız. Tekrar dikkat!; bu sadece sizi korkutmak amacı ile yapılan sahte bir gösteridir. Diğer Arap ülkeleri, Uzakdoğu hatta Amerika'nın bazı bölgelerinde de benzeri tiyatrolar oynanır. Yapılacak tek şey; "şöförümü arıyorum, para getirecek" deyip polisi veya polisi getirmesi için bir başka arkadaşınızı aramaktır.
  • Biz, Herşey Dahil sistem dursun mu kalksın mı? diye tartışa duralım, Mısırlılar aynı otelde HD sistemini, bileklikleri ayrı renkler kullanarak 7’ye ayırmışlar. Standart HD’den başlayarak Soft, Hard, Silver, Gold, Ultra, Platin HD olarak gidiyor. Standart HD’de sadece yemek ve soft içecek dahilken, Platinde her şeyin lüksü, ithali, ayrı plajı, özel aşçısı ve odaya servisi var. Ben hep bu sistemi Tayland’da hayal etmişimdir. Ama platin halini…:)) Not: Burada da Türkler çözüm bulmuş. Her Türk’ün platin bir arkadaşı var.
  • Otel animatörleri çok yönlü kişiler. Sabah resepsiyon da giriş işlemlerine yardım eden animatörü, öğlen yemek servisinde, ardından havuzda animasyon yaparken, akşam ise sahnede alev yutup, camda yürürken görebilirsiniz.
  • Bazı animatörler fütursuzca laubali. Bir vukuatı gözlemledim; Animatör, Türk çifte bir şeyler anlatıyor, ancak el-kol rahat durmuyor ve kadın ile diğer turistlere yaptığı gibi omuza, bele dokunarak konuşuyor. Kocası animatöre kibarca elini çeker misin? diyor. Ancak animatör devam ediyor. 2.kez uyarıyor. Tabi ses tonu farklı. 3.de ise animatör gözünün üstüne yumruğu yiyor.

Güzel notlarımız da var;

  • Ör. Denizin altındaki 1800 canlının 1300’ü Kızıldeniz’de yaşar
  • Kızıldeniz’de 12 ay denize girilir.
  • Kızıldeniz yurtdışında ki en ucuz deniz-kum-güneş destinasyonudur.
  • İstanbul’dan uçak ile sadece 2 saatte Kızıldeniz’e ulaşılır.
  • Vize kolaylığı vardır. Kapıda vize alınabilir
  • Alışveriş stresli ama ucuz.
  • Hıristiyan dükkan sahipleri dükkanlarını İsa heykelleri ve resimleri ile süsleyebiliyorlar. Hiç bir problemleri yok.
  • Yemekleri damak tadımıza uygun.
  • Kumarhaneler var.
  • Genel kanının aksine yaz ayları bunaltıcı değil. Sıcaklık ortalaması Antalya ile aynı. Ayrıca çöl iklimi nedeni ile çok düşük nem oranı ve rüzgarlı havası ile Sharm yaz aylarında da rahat bir tatil imkanı sunar.
  • Ve tarihleri... eşsiz, büyüleyici.

Tavsiyelerimiz de var;

  • Mısır’a önceden sinirlerinizi çektirip gidin. Unutmayın!. Paris’e gitmiyorsunuz. Uçak gecikebilir, havaalanından 4 saatte çıkabilir, oteliniz değişebilir, resmi heyetle gitseniz bile otobüs ve rehber bir-iki saat geç gelir (gelebilir demedim). Sebep mi? "Geldik ya" deyiverir size. Şükredin yani.
  • Otelleri bizim gerçek 5* Antalya otelleri ile kıyaslamayın.
  • En az 3 satıcıdan fiyat alın. Sonra 4.sü ile gerçek pazarlığa girişin. Halen de arkadaşınızın aldığı fiyatları duyunca kendinizi aldatılmış hissedebilirsiniz.
  • Mısır’da son fiyat dükkandan çıkarken eşikte verilen fiyattır.
  • Sarışınsanız veya genç ve güzel bir kadınsanız dükkanlara yalnız girmeyin. Deve de teklif ederler altın da. Direkt taciz olmaz. Ancak dokunarak konuşurlar. Erkeklere bile.
  • Esnaf mutlaka size soracaktır “Where are you from?” Türk’üm dediğinizde hemen Hasan Şaş Yavaş Yavaş diyecekler, ellerini uzatıp tokalaşmak isteyecekler. Ya buna alışın ya da dükkanlardan uzak yürüyüp, hedefi gördüğünüzde diklemesine dalış yapın.
  • Giyim tarzımıza bakıp bazen Türklere italyanca; Sei italiano? yani İtalyan mısın? diye sorarlar. Hasan Şaş esprisinden bıkıp “yes” diyen Türkleri de gördüm :)) (italyanca evet demek olan "si" değil yani)
  • Snorkel’siz Kızıldeniz’e gitmeyin. Tüm kıyı şeridi Mercan kayalıkları ile dolu. Birçok otelde derin denize ulaşmak için uzun plastik veya ahşap iskeleler var. Mercan kayalıkları bitiminde rengarenk balıklarla birlikte akvaryum tadındaki denize girebilir, onlarla dans edebilirsiniz. Hatta yunuslarla bile. Dikkat edin; balıkları avlamak, beslemek, mercanları koparmak, yurtdışına çıkarmak kesinlikle yasaktır. Hapis cezası var.
  • Dönüşünüzde odanızda, hatta havaalanında X-Ray’de hiçbir eşyanızı unutmayın. 5 dakika sonra bile geri dönseniz eşyanızı bulma şansınız çok zayıf. Canım fotoğraf makinem uçtu gitti. Resimler de. Bu konuda da ne ilk’im ne de tek.
  • Deniz, derin dalgalardan dolayı sizi açığa çeker. Cankurtarana güvenmeyin. Başımıza geldi. Boğuluyorsunuz, imdat istiyorsunuz, arkadaşı ile muhabbet eden cankurtaran “one minute(s)” diyor. Artık hocası kimse…
  • Yemekleri damak tadımıza uygun. Bünyesi çok hassas olanların ilk gün kaynamamış, kızartılmamış yemekler, salata ve çiğ sebze gibi yiyeceklerden uzak durmasında fayda var.

Çifte rezervasyon Mısır’da hala büyük sorun. Biz de zamanında Antalya’da bu tür sorunlar yaşadık. Nedeni; uluslar arası kurallara göre oteller, olası iptallerde odaları boş kalmasın diye kapasitelerinin üzerinde (%120) rezervasyon yapabilirler. Yani yasaldır. Aynı uygulama uçak şirketlerinde de vardır. Ancak uygulama pik sezon dediğimiz bayram, yılbaşı ve yaz dönemlerinde yapılırsa elbette sorun yaşanır. Ne yazık ki bazı Türk acentaları bu tatsızlığı defalarca yaşadılar. Garip olan ise; dışarıda kalanların sadece biz Türklerin olmasıdır. Bu konuda Mısır otel ve acentalarına ortak bir tavrımız olamadı ne yazık ki. Mısırlılar tanıtım ve Turizm yatırımlarını teşvik konusunda gerçekten çok akıllı davranıyorlar. Kızıldeniz kıyılarını turizme açarken toprak tahsisi, vergi, elektrik v.s. indiriminin yanı sıra özellikle uluslararası otel zincirlerinin buralarda yer almasına önem verdiler. Başta Mısırlı milliyetçi unsurlar tarafından tepkiyle karşılanan bu uygulamanın doğru olduğu zaman içerisinde anlaşıldı. Ne global kriz, ne üç ayda bir patlayan bombalar, Turist otobüsü taramaları, ne tecavüzler ne de bazı Mısırlıların yabancılara ters gelen tutumları Mısır turizminin yükselmesini engelleyemedi. Milyarlarca dolarlık yatırımlarını beslemek zorunda olan Amerikalı, İngiliz, Fransız, İtalyan, Alman ve İspanyol yatırımcılar ve Mısır için prim sistemi ile çalışan yabancı reklam ajansları, gazetelerde ve diğer mecralarda Mısır aleyhine bir tek satır yazı çıkarttırmadılar, bir tek aleyhte söz söylettirmediler. Aksine; “Mummy” en çok seyredilen film, “Cleopatra” kitapları best seller oldu, piramitler önünde klip çeken Michael Jackson ve birçok uluslararası sanatçıya da sponsor oldular. NiL NEHRi Bence Mısır turlarının en görkemli, en kültürel, en eğlenceli kısmı Nil nehri üzerinde yapılan cruise yani gemi turudur. Luxor’dan Esna – Edfu – Kom Ombo – Aswan (veya tersi) Abu Simbel’e kadar olan bölgede gündüzleri Karnak, Hatchepsut, Horus, Sobek ve Aswan barajı gibi ören yerleri gezilirken, geceleri seyir halinde olan gemide kaptan eşliğinde Mısır eğlenceleri düzenlenir. Nil nehri üzerinde ki kanallardan geminin havuzdan havuza geçişini izlemek ise ayrı bir zevktir. Genelde 4 gece süren bu gezide dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Gemiler bazılarımızın alışık olduğu açık denizlerdeki büyük, geniş cruise gemilerine benzemez. Gemiler dar ve muhtemelen eskidir. Nehir, deniz gibi sarsmaz ama motor sesini de her yere iletir. Özellikle alt katlara. Bu nedenle genelde gemi girişlerinde kamara (oda) seçimleri kaptan tarafından çekilen kura ile belirlenir. Genel bir yağ kokusu ise geminin her yerinden hissedilebilir. Kamaralarda her gün sizi bir sürpriz bekleyebilir. KAHiRE Khan El Khalil-i Çarşısı : Geçmişi 14. yüzyıla kadar uzanan bu çarşı alışveriş tutkunları için idealdir. Hemen yakınında da toptan alışveriş merkezi yer alıyor. Yok yok çarşının sokaklarında. Her türlü Mısır'la ilgili obje, piramitler, sfenksler, sedef kakma eşyalar, papirüsler, değerli taşlar ve gümüş incik boncuk her şey var. Khan Khalil-i içinde 1998 Nobel ödüllü Mısırlı yazar Necip Mahfuz'un restoranına mutlaka uğrayın. Çapraz sokağın içinde bulunan aynalı kahvede tasası edayla nargile içen mısırlıların arasında kakulili kahve veya naneli çay için.

Kahire’de yemek : Kahire'de et yemekleri ön plandadır. Hemen her yemekte tahin kullanılır. Ama özellikle büfelerde satılan, sandviç içi tahinli şavurma yani dönerin tadına mutlaka bakın. Tabii ki felafeli unutmayın, tadın. Şehirde özellikle susadığınızda karışık meyve suları yani "Müşekkel Asri" satan büfeler var. İçinde mango, portakal suyu, muz, kavun suyu yer alıyor. Sokaklarda dolaştıktan sonra vereceğiniz molalarda bu su size yeniden enerji yüklemesi yapacaktır. Yerel fast foodlar da var. Kaliteleri iyi. Tavuk burgerler de yiyebilirsiniz. Coğrafi bilgiler : Delta tepesinden 20 km. uzaklıkta Nil'in güney kıyısında kurulmuş olan Kahire'nin nüfusu yaklaşık 25.000.000'dur. 1492.3 km2 yerleşim alanına sahip olan Kahire deniz seviyesinden 116 metre yükseklikte bir rakıma sahiptir. Kuru ve sıcak bir iklime sahip olan Kahire'de ortalama yıllık sıcaklık 22°C'dir. Kahire; Mısır ekonomisinin merkezidir. Şehir ekonomisinin büyümesi için gerekli olan bütün alanlarda yatırım projeleri devam etmektedir. Kahire'nin önde gelen sanayi ürünleri; demir ve çelik, çimento, askeri sanayi ürünleri ile deri, otomobil ve konfeksiyondur. Şehir içerisinde Arapça ve İngilizce yaygın olarak kullanılmaktadır. Önemli eserler : AL-Azhar Üniversitesi, Muhammed ali Camii, Sultan Hasan Camii, Kale, Dikilitaş, Mısır Müzesi, Kahire Kulesi, El-Khalili, Eski Kahire'nin tarihi yerleri, Aşmalı Kilise, Babil Kalesi, Yer altı şehri, Kahire uluslar arası Festival Parkı, Opera Binası ile Kahire dünyanın en tarihi kentlerinden biridir. Diğer Karakteristik özellikler:
Kahire Mısır’ın mükemmel bir örneği olduğu kadar, tarihin günümüze kadar yansıması dahil, en siyasi, en ekonomik ve en sosyal merkezidir. Bazen dünyanın anası olan Kahire'nin konumu ve siyasi öneminden söz edilir. Kahire'nin şanlı geçmişinin çeşitli uygarlıkları ve kültürü vardır. Eski Mısır, Yunan, Roma, Hıristiyan ve İslam uygarlıklarını aynı anda bünyesinde barındıran tek şehirdir Detaylar; Konum : Mısır, Afrika kıtası’nın kuzey doğu köşesinde yer almaktadır. Güney’de Sudan, batıda Libya ve doğuda da İsrail ile sınırları bulunmaktadır. Luxor ve Aswan’ı içeren güney bölgesi tarihi olarak “Yukarı Mısır” diye adlandırılır. Nil nehri buradan kuzeye doğru akarak başkent Kahire’den geçer ve İskenderiye yakınlarında büyük ve verimli bir delta yaparak Akdeniz’e dökülür. Resmi Adı : MISIR ARAP CUMHURİYETİ
Başkenti :
Kahire (Nüfus 25 Milyon)
Sınır komşuları :
Filistin 11 km, İsrail 255 km, Libya 1,150 km, Sudan 1,273 km
Doğal kaynakları: Petrol, doğal gaz, demir, fosfatlar, manganez, kireçtaşı, alçıtaşı, talk, asbest, kurşun, çinko
Bankalar :
Pazar-Perşembe 10:00-13:00
Müzeler :
Cuma hariç her gün 09:00-14:00
Dükkanlar:
Cuma hariç her gün 09:00-21:00
Konuşulan Diller :
Resmi dil Arapça olmakla beraber İngilizce yaygınca konuşulmaktadır
Uçuş Süresi :
2 saat 5 dakika
İklim Özellikleri :
Akdeniz İklimi ve Çöl İklimi özelliklerini taşır.
Saat Farkı :
Mısır’ın Türkiye ile saat farkı bulunmamaktadır.

Telefon :
Ülke kodu : 20. Türkiye’yi aramak için + 90 212 212 3030 şeklinde tuşlamanız yeterlidir. Para Birimi: Mısır Paundu’dur (“Egyptian pound” ya da ‘LE’). Paund da “piaster” denilen 100 kuruşa bölünür. Bahşiş : Mısır’da bahşiş vermek gelenekseldir. Bu yüzden cebinizde küçük değerde kağıt para taşıyabilirsiniz. Turlarda ziyaretçiler genelde rehberlerine, şoförlerine, hotel personeline ve restoranlarda garsonlara servisleri sonrası bahşiş vermeyi tercih ederler. Otelde bagaj taşıyıcılara bahşişleri acente görevlileri tarafından verilecektir.

Fotoğraf :
Yerel halktan insanların resmini çekmeden önce daima kendilerinden izin alın. Makinanızı gülümseyerek göstermeniz yardımcı olabilir. Askeri bölgelerin ve havaalanlarının fotoğraflarını çekmeyin. Fotoğraf makinanızı ve kameranızı toz geçirmeyen kılıfında taşımanız tavsiye edilir. Bir çok müze ve tarihi alanda fotoğraf makinası ve kamera için ek bir ücret ödemeniz gerekebilir. Bu konudaki detayları rehberinize sorunuz. Sharm El Sheikh'e gidecekler için su altı kamerası alınması da tavsiyelerimiz arasındadır.

Elektrik : Mısır’da elektrik 220 volttur ve Türkiye’deki gibi Avrupa tipi prizler geçerlidir.

Sağlık : Şu anda Mısır için herhangi bir koruyucu aşı gerekmemektedir. Ziyaretiniz sırasında yalnızca kapalı suyu içmeniz ve sokak satıcılarından bir şey yememeniz önerilir. Güneş ışınlarından korunun. Soğuk kıyı rüzgarları ve kuru hava size güneşi olduğundan daha serin hissettirebilir. Özellikle bol su içmeyi ihmal etmeyin.

Giyim-Kuşam : Mısır turistlere çok alışkın bir ülkedir. Piramitler ve Yukarı Mısır’daki turistik yerlerde gezerken tişört ve şort giymekte sorun yoktur. Buna rağmen Kahire ve diğer şehirlerin merkezi bölgelerinde, özellikle kırsal alanlarda ve cami ziyaretleri sırasında yerel kültüre saygı göstermek adına daha muhafazakar bir kıyafet beklenebilir. Gemideki veya oteldeki akşam yemeklerinde çok formal olmasa da özenli bir giyim önerilir. Açık renk ve rahat giysilerle beraber özellikle yürüyüş için rahat ayakkabı giymenizi tavsiye ederiz. Ülkenin Güney kesimleri geceleri serin olmaktadır. Ulaşım : Taksi kullanım açısından çok rahattır. Mısır’ın genelinde taksilerde taksimetre yoktur ve ödeyeceğiniz ücret soför ile yapacağınız pazarlıkla belirlenir. Otelinizden Alışveriş merkezine ücretsiz Shuttel-Bus olup-olmadığını rehberinizden sorunuz. Taksi : Kahire veya Sharm El Sheikh' de bir yerden bir yere gitmek için en ideal yol taksidir. Minimum 25-40 LE' lik (Mısır Poundu:) bir ücret söz konusudur. ve bu ücret Kahire ve Sharm El Sheikh' de pek çok yere yeter. Araçlarda taksimetre bulunmamaktadır, bu nedenle gitmek istediğiniz yer üzerine pazarlık yapmanız gerekmektedir. Taf-Taf : Sharm el Sheikh ile Na'ama Bay arasında işleyen üstü açık yerel bir ulaşım aracıdır. Bu araçlar gece yarısına kadar çalışmaktadır ve ücreti 3-5 LE' dir. Gece Hayatı : Kahire'de gece eğlenmek için sanatçılı programlar tavsiye edilir. Sharm'da gece hayatının merkezi Na'ama Bay'dir. 10-15 dakikalık bir taksi yolculuğu ardından ulaşabileceğiniz bölgede, İtalyan, Hint, Mısır, Lübnan ve deniz mahsulleri rastaurantları, Hard Rock Cafe, Pasha Disco, Orangerie Fayrouz, Blue Ginger, Cafe Fresco adlı restaurantlar denebilecek yerler arasındadır. Yemeğin ardından Pop, Rock ve Underground pek çok bar ve disko gecenin geç vakitlerine kadar hizmet vermektedir. Vize : Minimum 6 ay geçerliliği olan pasaport gerekmektedir. Vize alımı Konsolosluktan veya sınırdan yapılmaktadır

 
Toplam blog
: 305
: 4038
Kayıt tarihi
: 23.01.07
 
 

Kayseri doğumlu, 1977'den beri Sektörde (Otel, Çarşı, Yurtdışı Acente, Profesyonel Turist Rehberi..