Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Aralık '07

 
Kategori
Eğitim
 

Tutarlı anne baba nasıl olunur?

Tutarlı anne baba nasıl olunur?
 

Çocuk gelişiminde en önemli faktörlerden biride anne babanın tutarlı davranmasıdır.Yani ,doğrular ve yanlışlar farklılık göstermemelidir. Çocuk anne ve babayı çok önemser.Anne ve baba çocuk için bir örnek teşkil eder. Ebeveynlerin davranışında tutarlılık yoksa çocuk onların doğrularına inanmamaya başlar. Anne ve baba zamana ve koşullara göre davranmamalıdır.Tutarlı olmak her zaman kontrolü elde tutmak ve iyileri ,kötüleri çocuğun kavramasına yardımcı olmak. İşte en önemli mesele.
Yapılan araştırmalarda Türk anne ve babanın çok özverili olduğu ,yemeden yediren ,giymeden giydiren bir yapıda olduğu ortaya çıkmış.Ancak,sinirliyken veya kafası başka yerdeyken çocuğu ile konuşması veya hitap biçimi çocuğun güvenini ortadan kaldıracak kadar ağır olabiliyor.Yani,o kadar emeği kendi elleri ile yıkabiliyorlar. Tabii istemeden oluyor bütün bunlar. Peki otokontrol nasıl sağlanır?
Avrupa'da çocuğa ayrılan etkin zaman günde 7 saattir,Türkiye'de çocuğa ayrılan zaman 3 saat.Bizler çocuğa ayrılan etkin zamanı arttırmak ve tutalı davranmak için hangi şartları oluşturmak gerektiğini ortaya koymalıyız.
Hayat önemsediğiniz unsurlar üzerine kuruludur. Çocuklarınızı önemsersiniz ama dünyalarının var olduğunu ,incindiklerini,ilgi aradıklarını düşünmüyoruz ne yazıkki. Eğer düşünseydik moralimiz bozuk bile olsa çocuklarımızla daha anlayışlı,kırıcı olmadan konuşma biçimini oluşturmuş olurduk.
Değerli anne babalar onların sizin çocuklarınız olmaları onlara ve onların dünyasını yok sayma hakkını vermiyor.Anne babalar kontrolü ellerinde tutabilmelerinin tek yolu o çocukları sevmenin yanında saygı duyduklarını hissettirmelidirler. Her şey çocuğunuza verdiğiniz önem ve değer ile ölçülür. Bunu ıspatlamanın yolu tutarlılığı moraliniz bozukken bile elinizde tutmak ve çocuğa değerli olduğunu hissettirmektir.
Çocuğunuzla iyi bir iletişim için onu dikkatli dinleyin.Çocuğunuzu dinlerken yaptığınız işi bırakın kendinizi tamamen ona verin. Düşüncelerinizi anlaşılır ve açık,net olarak söyleyin.Annenin ve babanın verdiği mesaj aynı olmalıdır.Çocuklar gözlemleyicidir söylenenden çok yapılanı dikkate alırlar.Anne baba yeniliğe açık kendine saygı duyan ,kendini tanıyan bireyler olmalıdır.
Saldırgan anne babanın çocuklarında algılama ve sosyalleşme geç olur. Çünkü herşey bağırılarak anlatılır. Anlatılmak istenen olaydan öte kavga olgusu ön plana çıkar.
Değerli anne babalar çocuk kendini güvende hissetmek ister.Bunun başlangıcı tutarlı olmaktır. Annesini ve babasını çocuk tanımalıdır.Morali bozuk diye farklı davranan ebevyn ile diğeri aynı kişiler değillerdir.Tutarlı olan ebeveynin bütün emekleri zarar görür. Verdiğiniz emekleri kendi ellerinizle yok etmeyin.KENDİNİZİ AYARLIYABİLMEK , MORALİNİZ BOZUKKEN ÇOCUĞUNUZA İYİ DAVRANABİLMEK İÇİN ÇOCUĞUNUZUN BİR BİREY OLDUĞUNU VE ÖNEMLİ OLDUĞUNU ,DUYGULARININ OLDUĞUNU,KIRILABİLECEĞİNİ AKLINIZDAN ÇIKARMAYIN.
Çocuğunuzun bir birey olduğunu unutmayın.



 
Toplam blog
: 285
: 4026
Kayıt tarihi
: 17.07.06
 
 

      Üniversiteyi Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesinde Fizik öğretmenliği bölümünden..