- Kategori
- Ben Bildiriyorum
Tütünsel dışlanmışlık !..
Özellikle büyük kent merkezlerinde dolaşırken ,sigara tiryakilerinin acıklı hallerine tanık oluyorum.
İnsanlık adına çok utanç verici ve incitici bir durumdalar...
Nikotin tiryakilerinin kapalı mekanlardan dışarı kovulmuşlukları ' gün gibi aşikâr...'
Gıda maddesi satan büyük marketlerin dış kapılarının çaprazında acele, tık nefes dumanlanan nikotin tiryakilerinin, iş yerinden kısa 'kaçamak mola alan işçilerden ' oldukları belli.
Sigara yasağı çıkmasaydı,bunca zehir soluyan kişinin gıda sektöründe görev aldıklarına tanık olamayacaktık.
Mutfakta, WC'de, tezgah altında,imalathanede rahatça ziftlendiklerinden de haberdar olamayacaktık !.
Çocuk yaşta olan asgari ücretli işçilerin , çalışmaktan bitkin düşmüş olan vücutlarını,habire zehirlemeleri de çok düşündürücü.
Bu meretin zamanında,iğrenç tadına bakmış ve kısa sürede bırakmış bir kişi olarak,sigarayla olan dostluk yıllarımın boşa geçmiş olduğuna inandım.
Hamile kadınlar, kucağı bebekli bayanlar, genç yaşlı sevgililer, banka memurları, lokantacılar, gazeteciler, askerler, öğretmenler, polisler ve daha milyonlarcamız....Habire 'tüttürüyorlar.''
Naftalin,fare zehiri,amonyak çekiyorlar ciğerlerine...
................
Katkı maddeli gıdalar, çevre kirliliği, sigara ve günlük yaşamda sıkça karşılaştığımız kimyasal maddeler… “Sağlığımızın düşmanları” olarak adlandırılan bu durumlar zayıf bünyeleri nedeniyle özellikle çocukların sağlığını tehdit ediyor.
Tüm yaşamımıza giren ve hayatımızı kolaylaştıran teknoloji de kimi zaman gözle görülmeyen olumsuz etkilerini de birlikte getiriyor. Cep telefonları, bilgisayarlar ve evde kullanılan elektronik aletler, çocuklar için zararlı olarak kabul ediliyor.
Peki ,bu ulus,sağlıklı çocuklarını nasıl yetiştirecek ?..
Çocuk yaşama anne karnında başlar. Onu koruyan huzurlu, sıcak bu ortamda dahi dış dünyanın zararlı etkilerine maruz kalabilir. Plasenta vasıtasıyla birçok zehirli madde bebek dolaşımına geçip, büyümekte ve gelişmekte olan organlarda kalıcı hasara yol açabilir. Bu nedenle çocuğunu korumak isteyen bir annenin yapacakları daha bebek doğmadan başlar.
Sigara içilen evde büyüyen çocuklar daha sık hasta oluyor !..
Zamanımızın büyük çoğunluğunu geçirdiğimiz ev içi ortam da çocuk sağlığı için tehdit unsuru olabilmektedir.
Evlerde kullanılan eşyaların zamanla değişikliğe uğraması, halıların daha çok kullanılmaya başlanması, evde hayvan besleme alışkanlığının artması, pencere ve kapı izolasyonlarının artması, ev içi hava sirkülasyonunu azaltmış, ev tozu akarlarının güncel bir problem halini almasına yol açmıştır.
Evde içilen sigara, büyümekte ve gelişmekte olan çocuğun akciğerlerinde, erişkinde olduğundan daha büyük zararlara yol açmaktadır.
Gün geçtikçe astım hastası olan çocukların sayısını arttıran bizler değil miyiz ?..
Trilyonlarca paramız ,terör belâsı kadar; çevre kirletenler yüzünden çöpe gitmiyor mu ?..(Basın)
................
İşyerinden dışlanmışcasına, dış kapı aralığında, merdiven altında ; hipermarket dışında ,duvar dibinde sigara içenler,görüntünüz çok içler acısı.
İnanın bırakmak zor değil...İradenize güvenin !..
Boş zamanlarınızda güzel sanatlarla uğraşın yeter.