Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Adem Güngör/FETHİYE KÜLTÜR ETKİNLİKLERİ

http://blog.milliyet.com.tr/ademgungor

23 Ekim '09

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Akköprü Barajı

Akköprü Barajı
 

Muğla/Dalaman Akköprü Barajı


Muğla kendi enerjisini üretiyor

Ege’nin GAP’ı olarak bilinen Dalaman Akköprü Barajı ve HES inşaatı tamamlanmak üzere. HES’ten üretilen enerji ile Muğla’nın tüm enerji ihtiyacı karşılanacak. Muğla Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, Dalaman Hidroelektrik Santralinden yılda 1 milyon KW saat enerji üretimi gerçekleşeceğini söyledi.

1996 yılında temeli atılan Dalaman Akköprü Barajı ve Hidroelektrik Santrali inşaatının yüzde 97’lik bölümü tamamlandı. Dalaman bölgesinde hem taşkınları önleme, hem sulama ve hem de enerji üretimi gerçekleştirecek olan Dalaman Akköprü Barajı HES, yılda yaklaşık 1 milyon KW enerji üretimi ile de Muğla bölgesinin tüm enerji ihtiyacını karşılayacak.

Akköprü Barajı’nın son durumunu yerinde inceleyen Muğla Valisi Ahmet Altıparmak baraj hakkında DSİ Aydın Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap’tan brifing aldı. Bölgede yaşanan rafting tartışmasına da değinen İndap, Dalaman çayındaki mevcut rafting alanları ve baraj sonrası rafting yapılabilecek alanlar hakkında bilgi vererek, “Baraj tamamlanınca raftingden ayrı sörf, kano gibi sporlar ve balıkçılık da canlanacak. Tüm bunlar bakılınca Barajın turizmi ve raftingi bitirdiğinin ne derece doğru olduğunu sizlere bırakıyorum” dedi.

Muğla Valisi Dr.Ahmet Altıparmak, Muğla’da göreve başladığı günden bu yana ilk kez Akköprü Barajı ve HES inşaatında incelemelerde bulundu. Vali Altıparmak’ın Dalaman Akköprü barajına ziyareti sırasında, Muğla Garnizon Komutanı Kurmay Albay Salih Karataş, Köyceğiz Kaymakamı İ. Halil Çomaktekin, Ortaca Kaymakamı Mustafa Gürdal, Dalaman Kaymakamı Ahmet Deniz, Köyceğiz Belediye Başkanı Salih Erbay, Beyobası Belediye Başkanı Besim Özbek, DSİ Aydın Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap, Bölge Müdür Yardımcısı Mustafa Ertürk, DSİ Muğla Şube Müdürü Kutlu Kosif ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

“BARAJIN YÜZDE 97’LİK KISMI BİTTİ”

Barajı gezen ve devam eden inşaat hakkında yetkililerden bilgi alan Muğla Valisi Dr.Ahmet Altıparmak, barajın % 97’lik kısmının bittiğini belirterek, “Dalaman çayına yapılan bu baraj, taşkını önleme, sulama ve enerji üretmesi amacıyla yapıldı. 1996’da temeli atılan Akköprü Barajının şu anda % 97’lik kısmı tamamlandı” dedi.

Bölgenin, taşkın tehlikesi altında bulunduğunun altını çizen Altıparmak; “Baraj sayesinde bölge taşkından korunmuş olacak, geçmiş yıllarda Dalaman, köyleri ve havalimanında yaşanan sel olayları da bu sayede önlenecek. Ayrıca yıllık 1 milyon kilowatt’ı aşan enerji üretimiyle de Muğla genelinin elektrik ihtiyacını da tek başına karşılayacak bir potansiyele sahip” dedi.

“BOŞA GİDEN SULARI ENERJİYE ÇEVİRİYORUZ”

Vali Altıparmak ve beraberindeki heyetin barajı gezisinin ardından DSİ Aydın Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap baraj hakkında bir brifing verdi. Barajın taşkın önleme, enerji üretme ve sulama ihtiyacının karşılanması için yapıldığını belirten İndap, “Muğla genelinde 2008 yılında 1 milyar 741 milyon kilowat elektrik kullanılmış. Akköprü Barajı tamamlandığında ise bir yılda 1 milyon 363 milyon kilowatt saat enerji üretimi sağlanacak. Eşen Çayına yapılan baraj ve Akköprü Barajının yıllık üretimi 2 milyon kilowatt saati aşacak” dedi.

Boşa giden suları enerjiye çevirdiklerini belirten DSİ Aydın Bölge Müdürü, “Burada yapılan barajla bölgenin boşa giden suları enerjiye çeviriyoruz ve bu sayede kömür ve benzeri madenlerle enerji elde etme ihtiyacı ortadan kalkacak. Ayrıca 14192 hektarlık tarım arazisine sulama suyu sağlandığı gibi, turizmin önemli bir bölgesi olan Dalaman ve çevresindeki turistik tesislerin yanı sıra, yerleşim yerleri ve Dalaman Havalimanı da taşkından korunmuş olacak” dedi.

Barajın inşaatı sırasında 109 tane mağara tespit edildiğini söyleyen İndap, “Oldukça büyük olan bu mağaraların tomografisi ve emarları çekildi. Yapılan tespitler sonucu bu mağaralardan kaçan suların Göcek’ten Akdeniz’e ulaştığı gözlendi. Tüm bu mağaraların incelemeleri tamamlanarak kapatıldı ve su kaçağı en alt seviyeye indirildi” dedi.

BARAJI YIKILMAYAN TEK ÜLKEYİZ

Türkiye’nin dünyada barajları yıkılmayan tek ülke olduğunu belirten DSİ Bölge Müdürü İndap, “Dünyanın birçok ülkesi pek çok konuda bizden ileri olabilir. Ancak bizim yaptığımız barajlar bugüne kadar hiç yıkılmadı. İstanbul’da 7 şiddetinde meydana gelen deprem sonrası dahi barajlarımız dimdik ayaktaydı. Bu konuda Dünya da önderiz” dedi.

Akköprü barajının normal süresinde bir yıl önce tamamlanmasının planlandığını belirten İndap, “Barajın mukavelesine göre bitim tarihi 11 Şubat 2011. Ancak şu anki çalışmalara göre kısa sürede su tutmaya başlayacak ve Mart ayı gibi baraj tamamen bitmiş olacak. Buda büyük bir başarı” dedi.

“KAZI VE DOLGU 50 BİN KONUTA, YÜKSEKLİK 50 KATLI BİNAYA EŞ”

Akköprü barajıyla ilgili teknik bilgilerde veren DSİ Aydın Bölge Müdürü, “Akköprü’de 55 milyar metreküp dolgu ve kazı yapıldı. Atatürk barajında bu rakam 84, 5 milyar metreküptü. Burada yapılan kazı ve dolgu 100 bin konuta tekabül ediyor. Ayrıca barajın yüksekliği de 112, 5 metre. Temelle birlikte 162, 5 metre. Buda 50 katlı bir binaya eşdeğer” dedi.

“RAFTİNG BİTMEYECEK, DİĞER SPORLARDA CANLANACAK”

Rafting olayına da değinen DSİ Aydın Bölge Müdürü, “Burada rafting veya turizmin biteceği söylentisi gerçeği yansıtmıyor. Daha önce Olukgeçen deresinden başlayıp Akköprü’ye uzanan rafting alanı 22 kilometreydi. Baraj tamamlandığında ise Mardin köprüsünden başlayıp Akköprü’ye kadar rafting yapılabilecek alan 98 kilometre. Akköprü barajı su tuttuğunda ise Olukgeçen deresinden Akköprü’ye kadar rafting alanı 12 kiometre.

Ayrıca Dalaman çayı üzerinde devam eden Narlı barajı bittiğinde baraj mansabı ile HES arasında 6 kilometrelik, Bereket nehir santralleri arasında da denize kadar 19 kilometrelik bir alanda rafting yapılabilecek.

Ayrıca baraj tamamlanınca şu an yapılamayan kano, yelken, kürek, sörf gibi turizm amaçlı sporlarda Baraj gölünde yapılabilecek. Baraj doğa sporlarında ayrı balıkçılığı da burada canlandıracak. Şu an İzmir’de hazır durumda 10 milyon yavru bulunuyor ve bu yavrular baraj tamamlanınca baraj sularına bırakılacak ve burada balık popülasyonu sağlanacak. Tüm bunlar bakılınca Barajın turizmi ve raftingi bitirdiğinin ne derece doğru olduğunu sizlere bırakıyorum” dedi.

Fethiye Güncel haber Sarallar

 
Toplam blog
: 320
: 1741
Kayıt tarihi
: 16.04.09
 
 

Muğla Fethiye doğumluyum. Sanat okulu elektrik bölümü mezunuyum. Tarih ve Kültüre çok önem veriyo..