Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ocak '09

 
Kategori
Haber
 

Üç maymunları oynayan ülkeler Israil'den daha büyük suç işliyorlar

Üç maymunları oynayan ülkeler Israil'den daha büyük suç işliyorlar
 

Salvador Dali


‘Insan’ denen varlık anlaması güç karmaşık yapıya sahip bir yaratık aslında. Bilinç altında bir bir çekmecelere gizlediği yaşam deneyimi ve hazmedilmemiş travmalar belirliyor insanın davranışını. Onu anlamanın yolu bilinç altına yapılacak yolculuktan, tek tek çekmeceleri aralayıp, saklı kalmış, davranışlarının kaynağını oluşturan deneyimleri irdeleyerek, gün yüzüne çıkarmaktan geçiyor.

Bir toplumu anlamak içinde yakın tarihini incelemek yeterli. İsrail Devleti, Nazi toplama kamplarından kurtulmuş ve artık Avrupada yaşamak istemeyen museviler tarafından kuruldu. Nazilerin elinden kurtulan yahudulerin bir bölümü ise Amerikaya göç ettiler.

Binlerce yıl boyunca kıyıma uğramış ve yeryüzünde sürgün hayatı süren aslında tüm yaşadıkları göz önünde bulundurulursa mağdur konumda olan bir halk olan diaspora yahudileri için güvenilir bir yurt olsun diye kendilerinin hıristiyanlar tarafından sürgün ettirildikleri topraklara, kendilerinden sonra Filistin halkının yaşadığı yerleşim yerlerini işgal ederek, bu halkı mağdur durumda bırakarak yerleştirildiler. Museviler Ortadoğu topraklarına döndü döneli de kan ağlıyor o bölge malesef.

Yahudi Toplumu olarak bilinç altlarında özellikle yakın tarihimizde yaşadıkları katliam’ın atlatılmamış taravması yatıyor. Kin, nefret ve öç duyguları ruhlarını hastalandırmış her birinin. İsrail Devleti , asıl bilinç altlarında Naziler tarafından katledilen 6 milyon Yahudi’nin öcünü Almanlardan alamadığı için Filistin halkını ezirek almaya çalışıyor. Kalkıp Almanyaya bomba atamayacaklarına göre ezilmişlik duygularını kendilerinden yoksul, askeri ve finansal yönden güçsüz konumda olan Filistin halkını ezerek gidermeye çalışıyor. İsrail dün Gazze’ye kara Harekatı başlattı ve malesef varolmak için yok etmek içgüdüsüyle hareket ediyor. Ve yüzlerce sivil Filistinlinin yaşamını yitirmesine neden oluyor.

Naziler’in Yahudi halkına yönelik soykırımı nasıl zionizmi güçlendirdiyse, zionistlerin Filistin halkına yönelik adaletsiz yaklaşımları ve politikarı da Hamas’ın ortaya çıkmasını sağladı. Dünyada en çok katliamın acısını yaşamış bir halk başka bir halk’a aynı acıları yaşatıyor şimdi.

Hamas ise bugün ki tavırlarıyla kendi deyimiyle Filistin halkına yönelik kıyıma karşı, direnç gösteriyor. İsrail Devleti de Hamas’ta o bölgede varlıklarını devam ettirebilmek için şiddete başvuruyor. Karşılıklı öç ve kin duygularıyla ile hareket ediyorlar. Üç din içinde kutsal sayılan topraklara yine kan ağlatıyor, masum insanları öldürüyor karşılıklı acıların yaşanmasına neden oluyorlar. Aşılması güç kısır bir döngü yaşanıyor şu an orda. Bu çemberi ne hasta bir ruh taşıyan İsrail halkı ve Devleti ne de Filistin halkının uğradığı zülme direnç gösterdiğini iddia eden Hamas aşabilir.

Bu bağlamda bu çemberin kırılması, anca BM’in ya da insan hakları havarisi AB ülkerinin müdehalesi ile sağlanabilir. Ki onlarda şu an da tepkisiz yalnızca seyirci konumundalar. Dün nasıl Yahudilerin katledilmesine önlemeyerek bir şekilde ‘göz yumdukları’ için bir anlamda suç ortağı olmuşlarsa Nazilere, bugünde canının acısıyla Filistin halkını katleden İsrail devletinin saldırılarına tepki göstermeyerek bu tarihi kıyıma katkıda bulunuyorlar.

Artık taraflar arasında bir uzlaşma sağlanmalı ve çözüm bulunmalı bu ciddi soruna. Ve sanırım barışa giden tek yolda Filistin topraklarının işgalinin sona erdirilmesi ve İsrail Devleti ile yan yana yaşayacak bir Filistin Devleti'nin kurulması. 60 yıl önce İsrail Devletini Ortadoğu topraklağının göbeğine oturtanların Filistin halkına karşı bir yükümlülüğüdür bu.

Üç maymunları oynayarak İsrail devletinin iyileşmemiş hastalıklı bir ruh hali ile hareket ettiği göz önünde bulundurulursa daha büyük bir suç işliyorlar sessiz kalan Arap ülkeleride dahil bu katliamı izleyen tüm ülkeler. Tarih herşeyi kayıt ediyor bugün sorumluluklarını üstlenmeyenler gün gelir tarih önünde utançla boyun eğmek zorunda kalabilirler.

 
Toplam blog
: 12
: 788
Kayıt tarihi
: 23.01.08
 
 

Aralık 1979'da bir ailenin üçüncü çocuğu olarak Avanos'ta dünyaya geldim. Egitimciyim ve suanda H..