Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ağustos '10

 
Kategori
Deneme
 

Üç zaman ve üç insan

Üç zaman ve üç insan
 

Zaman ve İnsan


Siz bu kelimeleri okurken bir yerlerde yıldız kayıyor, kimi yerlerde yağmur yağıyor. Sizin bu kelimeleri okumanızdan çok önce Dünyada büyük depremler oldu, büyük savaşlar oldu, kıtalar değişti. Siz bu kelimeleri okuduktan sonra gene depremler olacak, yağmurlar olacak, yıldızlar kayacak. Demem o ki; bunlar oluyor, oldu ve olacak.

Yani; bir çok olay şuan olmakta, bir çoğu geçmişte kalmış ve birçoğuda gelecekte gerçekleşecektir. Peki insan bu üç zaman karşısında ne yapıyor, hangisinde yaşıyor, hangisini özlüyor ya da istiyor.

Geçmiş, şuan ve gelecek diye üç zaman olduğuna göre; bu zamanları yaşayan üç çeşit insan da vardır diyebiliriz. Bazı insanlar şimdiyi yaşar. Kimisi geçmişte yaşar. Bazılarıysa gelecek için yaşar. Ama çoğumuz üçüylede ilgiliyizdir. Üç zamanı ve Üç insanı: Biraz daha keskin örneklerle açıklamaya çalışacağım.

Geçmişte yaşayanlara; ”Sayın Geçmiş” demek istiyorum.

Sayın geçmiş; geçmişte neler yaptığını, neler yaşadığını düşünür: Kazandığı başarıları, yaşadığı mutlulukları, ilk bisiklet sürüşünü, işini kuruşunu, ilk aşkını veya hüzünleri, acıları…Sayın geçmiş için şuanın pek önemi yoktur. Ve hatta geleceğinde pek önemi yoktur Sayın geçmiş için. Acaba sayın geçmiş hangi insan profili olabilir? Evet sayın geçmişler genelde yaşlın insanlardan oluşur. Geçmişte yaşayan insan profili genelde yaşlılardan oluştuğu için onlara; Sayın Geçmiş demeyi uygun buldum.

Şimdiyi yaşayanlara ise; ”Genç Şimdi” demek istiyorum.

Genç şimdi, şimdiyi yaşar; şimdiki zaman önemlidir onun için. Geçmişle pek ilgisi yoktur. Onun için önemli olan yaşadığı anı yaşamaktır. Gelecek onun için biraz önemlidir ama her zaman için şimdiki zaman onun için ön plandadır. Kazanılacak başarı varsa şimdi kazanılacaktır. Kaybedilecekse de şimdi kaybedilsin mantığı vardır. Genç şimdi için geçmiş hatalarla ya da başarılarla oyalanmak diye birşey yoktur. Şimdiyi daha çok gençler yaşar, o nedenle şimdiyi yaşayanlara Genç şimdi demek istedim.

Gelecekte yaşayanlara ise umutlu gelecek demek istiyorum.

Umutlu gelecek; sayın geçmiş ve genç şimdiden farklı olarak daha yaşamadığı bir zaman için yaşar. Amacı daha iyi bir gelecek için çalışmaktır. Madem ki geçmiş gitti yapacak birşey yoksa o zaman gelecek için yapılacaktır ne varsa yapılacak. Umutlu gelecek; Olumlu gelecek tasarlamakla ilgilidir. Onun için uygulanabilir olumlu gelecek senaryoları kurmak önemlidir.

Umutlu Gelecek: *bolluğa doğru ilerlemenin, yoksulluğu bertaraf etmenin, teknoloji ve tecimsel hayal gücünün yararlarından herkesi hakkaniyet içinde yararlandırmanın, kendi özgürlüğünün aşırılıklarını da düşmanınkiler kadar esirgemenin, gelecek kuşaklara daha iyi korunan bir çevre bırakmanın, dünyanın tüm bilgeliklerinden yola çıkarak birlikte yaşama ve yaratmanın yeni biçimlerini hayata geçirmenin nasıl mümkün olacağını irdeliyor.

Umutlu Gelecek: Günlük hayatın rutin akışı içinde dayatılan, şimdiki zamanla sınırlandırılan insan halini aşıp; olumlu gelecek için çabalamaktadır.

*:A Brief History of the Future ( Geleceğin Kısa Tarihi ) kitabının arka sayfasından alıntı.

 
Toplam blog
: 4
: 835
Kayıt tarihi
: 28.05.10
 
 

Merhaba, uzgörü, futurizm, yeni fikirler, sosyal medya mecraları hakkında yazıları okuyacağınız blog..