Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Eylül '08

 
Kategori
Teknoloji
 

Uçakta internet keyfi başladı

Uçakta internet keyfi başladı
 

Uçakta internet keyfi, uçak yolcularının en büyük hayallerinden biri olan uçakta internete bağlanabilmek , ABD’de gerçek oldu.

American Airlines'ın New York’tan Los Angeles, San Francisco ve Miami’ye yaptığı uçuşlarında yolcular, havada kablosuz internet hizmetinden faydalanarak artık internete bağlanabiliyor.

Aircell tarafından hazırlanan ve “Gogo” adı verilen bu yeni hizmet ile uçaklar 3 bin metre yüksekliğe ulaştıktan sonra, yolcular interneti kullanabiliyor.

Yolcular beraberindeki lap-topların kablosuz özelliğini kullanarak uçarken, e-maillerini kontrol edip internette sörf yapabiliyor, isterlerse ofis programları ağı hizmetinden de faydalanabiliyor.

Ayrıca Gogo sisteminin veri akışını önem sıralamasına göre düzenlediği, yani müzik ya da büyük boyutta dosya indiren kullanıcıların e-maillerini okuyan diğer kullanıcılara engel teşkil etmeyeceği vurgulanıyor.

Ancak Aircell yetkilileri, Gogo adlı sistemin sadece internet için kullanılacağını, cep telefonları için kullanılamayacağını belirtiyorlar. Skype veya Voip gibi sesli iletişim programları da kullanılamayacak.


Uçakta internet kullanımı için yolcular, 3 saatten fazla uçuşlarda 12, 95 dolar, üç saatten kısa uçuşlarda ise 9, 95 dolar ücret ödüyor.

Aircell yetkilisi Jack Blumenstein, uçakta internet hizmetini, “uzun bir uçak yolculuğunda film seyretmek ve yemek yemek dışında artık yapılabilecek pek çok hoş şeyler var” diye tanımlıyor.

Türkiye’de benzer gelişmeler oluyor. Türk Havayolları’nında bu proje üzerinde çalıştığı ve uçaklarında bu hizmeti sunmayı planladığı da biliniyor.


Tüm dünyada internet bağımlılığı, sosyal ve psikolojik bir hastalık olarak nitelendirilirken, diğer yandan artık çağımızda bilgiye ve de insana en kısa ve en az maliyetli ulaşım yolu olan internet kullanımının daha da yaygın hale getirebilmesi için internet teknolojisi hızla gelişmeye devam ediyor.

Teknoloji güzel şey ancak esiri olduğumuz da bir gerçek. Yaşantımızın her anında, internete bağlanabiliyor olmak insana özgürlük hissi veriyor ama sanki bir o kadar da gerçek yaşamdan kopartıyor.

_____________________________________________________________

Haberin kaynağı: The New York Times / Joe Sharkey
http://www.nytimes.com/2008/09/14/business/14essay.html?ref=technology

 
Toplam blog
: 476
: 2331
Kayıt tarihi
: 10.07.08
 
 

Çok eskidendi ..