Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mayıs '11

 
Kategori
Güncel
 

Ucube savaşları!

Ucube savaşları!
 

Ucube savaşlarında 2. tur


Önce başbakan eti, kemiği, dili, gözü olmayan, insan yapımı bir heykele ucube dedi. Hemen akabinde bir sergide "ucube mahyalı cami" resmedildi. 

Ucube, Türk Dil Kurumu tarafından "Çok acayip, şaşılacak kadar çirkin olan" şeklinde tanımlanıyor. Yani bu sözcük hayatımızda var, biz de zaman zaman kullanıyoruz; dolayısıyla herkesin de herkese ve her şeye ucube deme hakkı var. 

Sorumuz şu: Bunu yaparken sanatı, sanatçıyı, sanat severleri yaralıyor musunuz, yaralamıyor musunuz? 

Sayın başbakan, sanatı, sanatçıyı ve sanat severleri yaralamıştır. Bunun bir sebebi de "ucube" diye nitelendirilen eserin hukuki yollarla da olsa yıkılmasıdır. O yıkım fotoğrafı çok kişinin hoşuna gitmedi. Eleştiriler, feryatlar dinlenmeden harekete geçildi izlenimi alındı. Heykelin, Ermeni açılımı sırasında küstürülen Azerbaycan'In gönlünü almak amacıyla yıktırılması ya da başka herhangi bir gerekçe sanatın yaralanmasını engellemedi maalesef. 

Hal bu iken Tepebaşı belediyesindeki bir sergide ucube temalı resimler yayınlandı. Aynı şeyi söylüyoruz: "Karikatürde, resimde sanatçı özgürdür, dilediği şekilde ifade etmeye hakkı vardır." Eserinin çirkinliği ve güzelliği onu yorumlayanlarca belirlenir. 

Ancak bunu yaparken yine sorumuz şu: Eserinizle belirli kesimleri üzüp sinirlendiriyor musunuz? Kızdırıyor musunuz? Yaralıyor musunuz? Ya da bunlara yol mu açıyorsunuz? 

Ben sanatın sanat için yapılması gerektiğine inananlardanım, lakin sanat aynı zamanda öğretici, yol gösterici olmalıdır. Hele ki bizim gibi demokratikleşme evrimini, gelişimini tamamlayamamış toplumlarda sanatçının rolü bu anlamda çok büyük. 

Sanatçılar, siyasi görüşünü, ideolojisini sanata yansıtabilir ancak "Ucube" sözcüğü kullanıldığı anda başbakanla aynı yola girmiş görünürler. Gelecek eleştirilere de kapıyı aralarlar haliyle. O ona ucube der, bu buna ucube der, yani ucube savaşları resmen başlamış olur. 

"Ucube" yasaklı sözcüklerdendir, pek de sevilmez ve eleştiri olarak algılanmaz nihayetinde. Bu resimde ne anlatmak istiyorsanız isteyin, siyasi mecraya girdiğiniz için siyasete malzeme olacak, halkın değerlerine saygısızlıkla suçlanacak, Tanrının evine saygısızlık yapmakla itham edileceksiniz. Tıpkı başbakan, heykel hukuki ya da siyasi gerekçelerle de yıkılmış olsa sanat düşmanlığı ile damgalanacağı gibi. 

Velhasıl ucube savaşları, 12 Haziran'a kadar seçim meydanlarında ve gazete manşetlerinde sürecek gibi görünüyor. Olan da yine bize olacak, gerilecek de gerileceğiz. 

 
Toplam blog
: 78
: 1198
Kayıt tarihi
: 12.10.10
 
 

Alice'in harikalar diyarındaki cennet bahçesinden sesleniyorum sizlere. Burada önyargı, olur olma..