Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mart '22

 
Kategori
Üniversitelinin Sesi
 

Ukrayna'daki Savaş

Ukrayna’nın başına gelenler,

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının 10. gününe girmek üzereyiz, Rusya önemli diyebileceğimiz alanları kontrol altına almış durumdadır.

Kontrol ettiği alanlara bakıldığı zaman her şeyden evvel Kiev tamamen Rusların kontrolünde diyebiliriz, her ne kadar şehir merkezine girilmedisede şehrin ana arterleri ve hava alanı aslında Rusların kontrolünde bununla beraber Karadeniz kıyısı ve Azak denizine tamamen Ruslar hakim durumdadır.

Bu duruma nasıl gelindi?

Bu sorunun cevabı oldukça önemlidir, her şeyden evvel bunu kabul edelim her ne kadar bugün Rusya’yı Ukrayna’da görüyorsak ta aslında Avrupalıların daha doğrusu Nato’nun ikircikli tutumundan kaynaklandığını pek ala söylemek mümkündür.

Amerika’nın ipiyle kuyuya inen kuyuda kaır, Amerika kapitalist bir devlettir bütün gerçekleri para üzerine kuruludur paraya dokunulduğundan aslında her şey feda edilir.

Hatırlayalım 2012 senesinde Türkiye bir noto üyesi olarak Amerika’ya güvenerek Suriye ’de  ABD, AB ve NATO ile beraber hareket etti, daha sonra tek başına bıraktılar ve Suriye’den gelen yaklaşık 5 milyon göçmene Türkiye tek başına bakmak zorunda kaldı. Dönemin ABD dışişleri bakanı John Kery konuşmaları şuan gibi aklımdadır. Sonrası milyonlarca Suriyelilerin mülteci duruma düştüler, yüzbinlere varan kendi ülkelerinde kurşunların hedefi oldular, yıkılan şehirler, ülke dışında gelen yabancı unsurlar ve oluşturulan illegal örgütler.

Ukrayna biraz daha farklıdır, Ruslar isteseydi aslında Kiev’i çoktan almışlardı, lakin sivil halk biraz hareket alanlarını daraltıyor, Ruslar önce şehrin ısınma sistemlerini imha ettiler, daha sonrada Zaporijya Nükleer santralını kontrol altına aldı, muhtemelen Kiev’in bütün kilit yerlerini alıp halkı oradan çıkartmayı planlamaktadırlar. Kiev Rusların kontrolüne geçerse yapılacak fazla şey olduğuna ben şahsen inanmam, bu saatten sonra Rusya’nın Ukrayna’da ayrılacağını pek ön görülemiyor.

En son aldığımız duyumlara göre özellikle eski doğu blok ülkelerinde Ukrayna’ya silahlı unsurların gittiği yöndedir. Lakin hava hâkimiyeti Ruslarda olduğu müddetçe pek bir fayda vereceğini tahmin etmiyorum.

Batı Ülkeleri Rusya’ya ambargo uyguluyorlar, işin ilginç tarafı Ambargoyu uygulayan batılılar kendi dertlerine düştüler alternatif alacakları herhangi bir gaz yok, öyle görüyor ki yakın zamanda almış aldıkları kararları kendileri ihlal edeceklerdir.

Putin ekonomik olarak bu kadar rahat davranmasına aslında Çinin desteği olduğu açıktır. Çin dünyanın fabrikası durumundadır, silah dışında Rusya’nın ihracatı petrol ve gazdır dolayısıyla çinin onlarda alması batının ambargosunu anlamsız kılacaktır.

Ukrayna devlet başkanı Vladimir Zelenski ön şartsız görüşmeye hazırız açıklaması önemlidir keşke bu açıklama iki hafta evvel yapılmış olsaydı. Tarafların daha fazla maddi ve manevi tahribat yapılmadan bir an evvel ateşkesi sonlandırması herkesin faydasınadır.

 
Toplam blog
: 57
: 83
Kayıt tarihi
: 10.09.20
 
 

Bilimsel olarak yaklaşan, Tarihte ve günümüzde yaşananları kanaatine ve vicdanına uyarak yorumlayan..