16 Ağustos '07
- Kategori
- Ekonomi - Finans
Uluslararası oyuncular

Futbol dünyamızda "kaç tane yabancı kontenjanı olmalı" tartışmaları sürüp giderken, para piyasalarımızda "acaba yerli kaç adet var?" diye sormamız lazım artık...
Geçen ay gündeme gelen "japon ev hanımlarının ytl. aşkı" haberleri aslında konunun hangi boyutlara geldiğinin belkide en çarpıcı göstergesiydi. Evet, "carry out" denilen bu uluslararası para piyasası terimi kısaca - karlı olana taşıma- gibi bir anlam ifade ediyor. İletişim çağının sınır tanımaz nimetlerinden faydalanılarak oluşan piyasalar, tüm duvarları yıkmış durumda. Yaklaşık 0, 50 (% 1den az) bir faiz oranı ile Japon bankalarından kredi kullanan "meşhur Japon ev hanımları", mevduat faiz oranı yıllık %18lerde olan ülkemizde bu parayı değerlendirerek, aradaki fark kadar gelir elde ediyorlar. Onlar için iyi tabii ki, ya bizim için! İhracat gelir kalemleri ve turizm gelir kalemleri çok önemli olan milli ekonomimizde bu durum negatif etkiler yaratmaktadır. Milli paranın, yabancı paralar karşısında planlanandan ve beklenen marjlardan daha fazla değerlenmesi, ihracat ve turizm gelir kalemlerimizi düşürmektedir.
Globalleşen dünyanın en global terimi "para", görüldüğü gibi milli ekonomileri ciddi şekilde tehdit eder duruma gelmiştir. Bu acımasız ve sınır tanımayan tehlikeye karşı, onun kurallarına göre tedbirler almak gerekmektedir. Özellikle mevcut ve yetişen ekonomistlerimizi, global piyasalara daha fazla ilgi göstermeye teşvik etmek gerekmekte ve hatta global oyuncular arasında olmaları için her türlü desteğin sağlanması gerekir ki bu piyasaları çok iyi algılasınlar ve fırsat ve tehlikelerin zamanında farkına varabilsinler.