Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mart '16

 
Kategori
Eğitim
 

Umudumuz LYS

YGS de, bu yıl son sınıfta okuyan yaklaşık 900 bin öğrenci kıyasıya yarıştı.

Bu sınav, akademik bilgi ile düşünme ve yorum gücünü ölçmek amacıyla uygulanıyor. Öğrencinin nihayetinde kendine belirlediği hedefe, seçtiği mesleğe ulaşmak için ilk adım.

Öğrenciler, ilgi ve yeteneklerine göre 10. Veya 11. Sınıfta alan seçiyorlar. Ygs alan puanları, bu seçimler doğrultusunda derslerin katsayılarındaki farklılıklara göre hesaplanıyor.  Fakat bir de standart sapma var. Yani herkesin çözdüğü 1 sorunun değeri ile 1 kişinin çözdüğü sorunun değeri aynı değil. Az kişinin çözdüğü sorular çok daha yüksek bir katkı sağlıyor. Hem puan olarak hem de sıralama olarak. Bu yıl bu gerçek çok daha keskin bir şekilde sonuçlara yansıdı.

Alan derslerinde aynı netleri yapmış iki sayısal öğrenciden, öğrencilerinin çoğunluğunun zorlandığı din ve felsefede daha iyi net çıkartanı bazı puan aralıklarında 10.000 bazı aralıklarda 1000 kişilik farklarla sıralanmış. Yani nihayetinde Tıp Fakültesi'nde okumak isteyen bir öğrenci 1 din veya 1 felsefe sorusuna doğru yanıt veremedi diye sıralamada hedefinden uzaklaştırılmış görünüyor.

Marifet, nitelikli ve özenle hazırlanmış bir sınavla hemen her alana yerleştirilecek eleme gücü olan eşit oranda soru ile yığmadan, moral bozmadan homojen dağılımlı bir sonuca götürecek sınav yapabilmek. Bu yıl sınavı hazırlayanların marifetini LYS de görmeyi bekliyoruz.

Şimdi bu yığılmaları dağıtma işi alan sınavlarına kaldı demektir. Moralini bozmayanın ve rehavete kapılmayanların ipi göğüsleyeceği, iyi hazırlananı ödüllendirecek LYSler umuduyla.  

 
Toplam blog
: 17
: 272
Kayıt tarihi
: 04.07.12
 
 

İstanbul Kız Lisesi - İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi - Edim Dershanesi Kurucu ..