Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Nisan '14

 
Kategori
Sinema
 

Umut Nuh'un gemisinde artık...

Umut Nuh'un gemisinde artık...
 

Russell Crowe Nuh Peygamber'i oynuyor


Yönetmen : Darren Aranofsky

Senaryo: Darren Aranofsky, Ari Handel

Oyuncular: Russel Crowe, Jennifer Connelly, Ray Winstone, Emma Watson, Anthony Hopkins.

Nuh Tufanı, Sümerler’in Gılgamış Destanı’ndan, Hindu mitolojisine oradan Platon’a başta Tevrat ve Kuran olmak üzere kutsal kitaplara kadar uzanan, insanlığın en ünlü efsanelerinden. İnsanların artık kötüye dönüştüğünü gören Tanrı, Nuh’a bir gemi inşa edip her türlü hayvan, kuş ve sürüngenden birer çift alarak Tufan’dan kaçmasını öğütler. Tufanda önce ateş yeryüzünü ve tüm canlıları kavurur ve ardından sular basar. Gemi sulara kapılır, yola çıkar.

Kutsal kitaplardan yapılan uyarlamaların didaktik tuzaklara düşmemesi çok zordur. Darren Aranofsky’nun senaryoyu birlikte kaleme aldığı Ari Handel ile efsaneye getirdiği kişisel yorumlar ve eklemeler bu ihtimali bertaraf ediyor.  130 milyon dolarlık görsel şöleninin alt metnini başarıyla dol Emma Thompduruyor.  Bazı Müslüman ülkelerinde filmin tartışmaya açık yorumu ve bir peygamberin görselleştirilmesi nedeniyle yasaklanması, toplum yapılarının dogmatik yapısını kanıtlıyor. 21. Yüzyıl ile yüzleşemeyen toplumların acıklı meali.

Aranofsky öyküye insanoğlunun bilinen yaradılış hikayesinden başlıyor . Adem ve Havva’nın yasak meyveyi ısırıp cennetten kovulmalarından, Kabil’in Habil’i öldürmesinden, Kabil’in dünyada kötülüğü kurmasından yola çıkıyor. Hızlı bir montajla anlattığı bu yaradılış hikayesi, kötülüğün artık dünyaya hakim olduğu ve Nuh’un ailesiyle münzevi bir şekilde yaşadığı döneme geliyor. Akış içinde başlangıç hikayesini, yaptığı hızlı dönüşlerle sıklıkla anımsatıyor. Aranofsky, kötülüğün insanın içinden sökülüp atılamayacağını, insanın yer alacağı her yaşamda bunun olacağını fakat sevginin sonunda mutlaka kazanması gerektiğinin altını çiziyor. Nuh kurulacak yeni dünyayı kötülüklerden arınmış tasavvur ediyor ve gemiye ailesi dışında başka hiçbir insanı almıyor. Oğullarının Nuh’un bazı kararlarına tepkili olmaları, içlerindeki kötülüğü besliyor, nefrete vardırıyor. Ne de olsa insanoğlu değil mi ?Nuh’un hatalı kararlar verebilen, sıradan bir ölümlü olarak tasvir edilmesi O’nu seyirciye yaklaştırıyor, tartışılır hale dönüştürüyor. Görsellikte Yüzükleri Efendisi’nin Orta Dünyasından gelen esintiler dikkat çekiyor. Örneğin kayadan devler, tufan efektleri gibi…

Russell Crowe Nuh’ta kariyerinin en parlak oyunculuklarından birisini gösteriyor. Karısı Namaeh’te Jennifer Connely onunla mükemmel uyumlu . Ray Winston kötülüğün timsali Tubal-cai karakterinde müthiş. Harry Potter filmleriyle büyüyen Emma Watson Nuh’un üvey kızı İla’da, filmin en parlak oyunculuklarından birisini gösteriyor .   

“Siyah Kuğu”  ile Oscar’ı kucaklayan, “Bir Rüya İçin Ağıt”, “Güreşçi” ile farklı türlerin başarılı örneklerini veren Darren Aranofsky sinematografisinde en zayıf halka görülen “Kaynak” ile metafizik konulara ilgisini göstermişti. Nuh ile onu bir adım öteye taşımış.

Atmosfer ve görselliğin dini bir metinle harmanlanması çok başarılı. Aksiyon ve efsanenin düşündürücü yönleri dengeyi sağlıyor. 3D bir kez daha zayıf kalıyor, içerik açısından kaçırılmaması gereken bir film

 

          

Bu blog Sinema sitesinde de yayınlanmaktadır

 
Toplam blog
: 223
: 1093
Kayıt tarihi
: 12.01.11
 
 

İzmir’de doğdu. Viyana Tıp fakültesini bitirip doktor ünvanını aldıktan sonra Genel Cerrahi ihtis..