Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Temmuz '10

 
Kategori
Siyaset
 

Üniversite Gençliğine Sol Kavramı Nasıl Anlatılmalı?

Üniversite Gençliğine Sol Kavramı Nasıl Anlatılmalı?
 

Bu haftaki tartışma konusunu bir üniversite mezunu olarak, üniversiteli gençlerin sağ ve sol fraksiyonlara bakış açısını ele alarak irdelemek istiyorum. Çünkü üniversite kampüslerinde farklı siyasî görüşler arasında halen süregelen çatışmalar ve kavgalar, bir ölçüde toplum olarak iki fraksiyona bakış açımızı da ortaya koyuyor.

27 Mayıs 1960 İhtilâli, Türkiye'ye siyasî çatışmalar, fraksiyonel kutuplaşmalar ve idamlarla dolu bir ülke tarihi miras bıraktı. Elbette Türkiye'nin o zamanlar yaşadığı siyasî çalkantıların temelinde, aynı dönemde dünyada kendini daha henüz göstermeye başlayan fraksiyonel akımların etkisi de vardı.

1968 yılının Mayıs ayında Fransa'da ilk önce bir işçi sınıfı eylemi olarak başlayıp, daha sonra da Sorbonne Üniversitesi'nde bir öğrenci hareketine dönüşen olaylar; zaman içinde birçok ülkede farklı siyasî fraksiyonların doğmasına zemin hazırladı. Ülkeler siyasetinde yeniliğe açık bir yönetimi savunan SOL ile, statükocu bir yönetimi savunan SAĞ fraksiyonlar ön plana çıktı.

Bugün üniversite kampüslerinde Deniz Gezmiş'in, Hüseyin İnan'ın, Yusuf Aslan'ın, Sinan Cemgil'in, Mahir Çayan'ın ve daha nicelerinin, 1970'li yıllarda yaymak istedikleri düşünceler hâlen etkisini hissettiriyor.

Ama küreselleşen dünya ile birlikte, SAĞ ve SOL kavramları da bugün artık bambaşka anlamlar kazandı. Emek yoğun ekonomi, yerini sermaye yoğun ekonomiye bıraktı. Yıllar önce farklı saflarda yerlerini alan siyasî partiler, bugün koalisyon ortağı oldu, hükümetler kurdu. Bir zamanlar birbirleriyle düşman olan devletler, bugün artık ortak uluslararası oluşumlarda yerlerini aldı, birbirinin müttefiki oldu.

Kısacası, 68 kuşağının etkisini hissettirmeye başladığı zamanlardan, bugüne; gerek dünyada, gerekse Türkiye'de değişmesi neredeyse imkânsız görünen birçok değer değişti. Günümüz SAĞ ve SOL fraksiyon kavramlarının da bu değişimle birlikte kendini yenilemesi gerekir. Ama önemli olan, her şeyden önce kampüslerinde ideolojileri için birbirleriyle çatışan gençliğin bunu bilmesi ve benimsemesi. Yeni bir SOL kavramının tarifini yapabilmek, ancak o zaman mümkün olacak.

 
Toplam blog
: 266
: 1321
Kayıt tarihi
: 22.06.06
 
 

1982 yılında İstanbul'da doğdum. Açık Öğretim Fakültesi İşletme Lisans eğitimimi 2005 yılında tam..