Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ekim '16

 
Kategori
Blog yazarları tartışıyor!
 

Üniversite okumak ödül mü ceza mı?

Üniversite okumak ödül mü ceza mı?
 

Üniversiteli olmak  ve  üniversitede okuyabilmek bir ayrıcalık değil mi?

Peki bu ayrıcalığı kullanabilen kaç öğrenci var? Sayıları bilindiği üzere çok az. Ama herkes için hala üniversitede okumak  ailesinden ayrı yaşamanın ilk adımı. Çoğu insan ödül mü yoksa ceza elde ettiklerinin farkında bile değil.

Üniversitede okumak sana verilen bir sürü gerekli ya da gereksiz projeler, ödevler, sunumlar etrafında günlerini, gecelerini uykusuz geçirmenden başlıyor. Bu daha ilk adımken ardından bitmek tükenmeyen sınavların kaygısı ile baş başa kalıyorsun. Aklında bir sürü güzel fikirlerinle geldiğin o ilk gün senin yaratıcılığının son günü olarak kalıyor.

Üniversite eğlencenin adresi gibi görünse de aslında çoğunlukla ders çalışma yeridir. Hayaller askıda kalır, bir kısmı gerçekleşse de çoğu askıda kalır.

Okumak  hayatındaki bazı şeyleri feda etmekten geçiyor. Gerçekten de öyle değil midir?

Eğlenceli olduğu kadar zordur da. Üniversite kelimesi büyük anlamlar çağrıştırsa o anlamı tam olarak kavrayabilmek çok önemli.

Bir sürü zorluk karşısında tek başına, ailenden uzakta  o zorlukla baş edebilme gücünü kendinde bulabilmelisin. Sonra güçlü bir birey olarak kalabilmeyi başardığın an kendini gösterdiğin an bulacaksın üniversiteli olmanın manasını. Ama zayıf olarak kalırsan ve pes edersen anlam senin için karmakarışık bir hal alacak…

Sanılanın aksini ispat etmez mi okumak, çalışmak ve başarmak.

Kendini kanıtlayabildiğin ve kendini keşfedebildiğin, isteklerini göz ardı edemeyeceğin yaşamın kilitli kapısını aralayan bir yer değil midir üniversite denilen gözlerde farklı imajlar çizilen o yer.

Peki ama ayrıcalık mı ödül mü ceza mı?

O konu hakkında kesin bir cevabım olamadı. Bana göre bir ayrıcalık olmaktan daha çok ödülle cezanın iç içe karıştığı bütün karmaşık sistemin içinde yoğrulduğu bir bütünden ayrı parça gibi.

Üniversite okumak, üniversiteli kimliğine sahip olmak ayrıcalıklı olabilir. Peki ya sonrası için çözüm yolunu bulan ve o yolda ilerlemeleri sağlayan kim olacak? Olacak mı yoksa herkes o kimliğe sahip olsa bile aslında bir önemi olmayacak mı?

Koca bir belirsizlik içinde bir sürü cevapsız sorular bırakarak gidiyoruz.

Üniversite okumak ya da o kimliğe sahip olmak önemli mi gerçekten? Peki ya sonrası? Sonrası için çözümü bulan var mı?

 

 
Toplam blog
: 38
: 410
Kayıt tarihi
: 10.10.16
 
 

Şuan hala ünivesite öğrencisiyim. Tarih bölümü 3.sinifa gidiyorum. ilgi alanlarımın başında edebi..