- Kategori
- Üniversiteler
Üniversiteler açılıyor
Kayıtla başlayan üniversite yaşamı mezuniyet töreni ile tatlı bir anıya dönüşür.
Gelişen ve büyüyen Türkiye’nin genç insanlarının bir kısmı bu yıl da üniversiteli oldu. Kayıtlar yapıldı, yapılıyor.
Artan üniversite sayımız daha çok gencimize yükseköğrenim kapılarının açılması anlamına geliyor. Yeni üniversitelerimiz büyük bir hızla eksiklerini giderip güçlenirken eski üniversiteler de her anlamda kendini yeniliyor, daha iyi bir eğitim için ne gerekiyorsa yapıyor.
Üniversitelerle ilgili eskiden kolay ulaşılamayan bilgilerin neredeyse tamamı ve fazlası şimdi web sitelerinde bütün ayrıntılarıyla yer alıyor.
İstediği yerleri kazananlar sevinirken ikincil, üçüncül seçimlerine ya da yanlış tercihlerle çok istemedikleri bölümlere yerleştirilmiş olanlarla sınavı kazanamayanlar üzülüyor.
Onların sevinçleri ve üzüntüleri doğal olarak ailelerine de yansıyor.
Kırk yıl önceki halimiz geliyor gözümün önüne. Sınava giren öğrenci sayısı daha az olmasına karşın sınav sonuçları o günün koşulları gereği daha geç açıklanırdı. Sonuçlar adreslere postalanmaya başladığı günden itibaren her gün postacının yolunu gözlerdik. Pek çok insan sabredemez posta dağıtım merkezlerinde kuyruklar oluştururlardı. Günler geçer, kimilerinin sonuçları bir yerlere takılır, heyecanları tavan yapardı.
Üniversite sınavı sadece üç büyük şehirde yapıldığı için sınav günlerinde binlerce öğrenci o merkezlere akar, pek çok mahrumiyet yaşanırdı.
Bu satırların yazarı sınav için gittiği Ankara'da okul arkadaşlarının "sizi yurda götüreceğiz" vaadiyle zor bela bulduğu kirli bir otel odasından çıktığı için vaadini unutan arkadaşların kurbanı olmuş, sınav öncesi bir gecesini Gençlik Parkında ve gecenin sabaha yakın zamanlarında kendisi gibi parkta kalmış Adana'lı bir genci götürdüğü Numune Hastanesinde geçirmiştir. Hem de, vaktinde otobüs bileti almadığı için Van'dan Adana'ya, oradan da eski bir otobüsle zor bela kendisini attığı Ankara'da yolculuğun tüm ağırlığını yaşarken bu yorucu sürecin bir parçası olmuştur
Şimdi bütün bunlar çok gerilerde kalmış durumda. Üniversite sınavı ülkenin dört bir yanında yapılıyor. Hem bü sınavların uygulanması, hem değerlendirilmesi mevcut teknolojik olanaklar kullanılarak çok daha sağlıklı koşullarda gerçekleştiriliyor. Sınav sonuçları öğrenciler tarafından açıklandığı gün öğrenilebiliyor.
Üniversiteler bir yandan kurulup gelişirken bir yandan da eğitim araçlarını, materyallerini, yöntemlerini geliştiriyorlar.
Yükseköğrenimle ilgili mevzuat değişiklikleri bütün üniversiteler tarafından titizlikle izlenip gerekenler yapılıyor.
*
Bir televizyon kanalında “Gündem Özel” programına katılan Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergün Yıldırım üniversitenin, evrensel düşünme becerisini geliştiren bir kurum olması gerektiğine dikkat çekerek, gelişmiş üniversitelerin bunu sağlamak için çok sayıda öğrenci kulüpleri ile zenginleştirildiğine işaret etti.
Yani üniversite eğitimi kişiyi kayıtlı olduğu bilim dalında eğitimli ve yetkili kıldığı gibi onun dünyayı anlama tarzını da olumlu yönde geliştirip sağlıklı kılıyor, evrensel bir bakış açısı kazandırıyor. Yani üniversiteler kişilere belli bilimsel alanlarda formasyon (biçimlenme) kazandırdıkları gibi onları başka anlamlarda da olumlu yönde değiştirip dönüştürüyorlar.
İnsanda gerçekleşen o değişim ve dönüşüm de bilimsel eğitim kadar önemli bir şeydir.
*
Meşhur internet bilgi kaynağı Vikipedia’ya baktığımızda üniversite için şöyle bir açıklama görüyoruz;
“Üniversite, Eflatun ve Aristo’nun hiçbir politik ve dini baskı unsuru olmadan öğrencileri ile felsefi tartışma yarattıkları ortamdan esinlenerek günümüze kadar evrensel ölçekte bağımsız ve tüzel kişiliğe sahip kurumlar olarak “universitas” üniversite adını almışlardır. Üniversite felsefi tartışma ortamında akıl sürecini duygusal sürecin önüne alarak kişilerin olayları görerek ve tartışarak farkına varılabilirliğini sağlayan ortamlardır.”
Üniversite sözcüğü Latince “universitas” dan gelmektedir ve ilk kullanıldığı dönemde “bir araya gelip bir bütün oluşturmuş insanlar topluluğu, birliği” anlamındadır.
Freebase kaynağındaki tanıma göre de üniversite çeşitli konularda ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeylerde (eğitim ile) akademik ünvanlar, dereceler veren bir yüksek öğrenim ve araştırma enstitüsüdür.
Vikipedia’da bulunan “Batıda Bologna, Pavia, Revennave Parisadları altında gelişmeye başlayan ilk üniversiteler uzun süre psikoposların kontrolünde kalmaya devam etti” ifadesi o kurumların yıllarca kilisenin gölgesinde ve kontrolünde bilim ve sanat ürettiklerine işaret etmektedir.
Günümüz dünyasında üniversiteler modern laboratuarları ve çağdaş eğitim araç ve gereçleri ile yukarıda ifade edildiği gibi akıl sürecini duygusal sürecin önüne alıp bilimsel gerçeklerin tartışılıp doğru ve bilimsel sonuçların ortaya çıkarıldığı, aktarıldığı ortamlardır.
O anlamda üniversite eğitimi almış insanlar bir yandan kendi alanlarında etkili ve yetki sahibi, öte yandan daha sağlıklı görüşler geliştirebilen, daha verimli değerlendirmeler yapabilen kişilerdir.
Ülkelerin maddi sermayelerinden daha önemli olan varlıkları eğitimli bireylerle güçlenmiş beşeri sermayeleridir.
Bireyleri sağlam eğitim almış uluslar, 2. Dünya Savaşından yenik çıkmış Almanya örneğinde olduğu gibi en kötü sonuçları aldıktan sonra bile kolayca toparlanmakta, sıkı bir çalışma ile eski zenginliklerine kavuşmaktadırlar. Bu bakımdan üniversiteler oldukça önemli kuruluşlardır.
*
Yazımızı bir internet sitesinde yayınlanmış olan bloğunda Shannyn Wong’un “Üniversite Sizce Ne Demektir?”* başlıklı yazısından yaptığım bir çeviri, bir alıntı ile bağlamak istiyorum.
“O ilk gün kampüse adım attığınızda hiç kimse sizin kim olduğunuzu, nereden geldiğinizi bilmez. Üniversite başlangıç çizgisinin kendisini gösterdiği ve geleceğin size kaldığı bir yerdir. Orada sizi hayalini kurduğunuz geleceğe götürmede yol gösterici olacak yeni bir amigolar takımı vardır.
Burası sizin öğretmen, film yönetmeni, girişimci olma amaçlarınızın gerçekleşeceği yerdir. O her zaman olmak istediğiniz insan haline gelmeniz için sizi şekillendirecek yerdir. Üniversite başvuru sürecinden, ödevlere kadar bir dizi yapmanız gereken zor şeyleri yapmak, uykusuzluğa katlanmak durumunda olduğunuz yer olsa da o aynı zamanda sizin en büyük ödülünüzdür de.
Üniversite, sizin kendinize ait başarının tam anlamıyla sahipliğini kazandığınız yerdir.
Bu, sizin doğrularınızı sorgulamayı kabul ettiğiniz – bu sorgulamalar olacaktır-, korkularınızla yüzleştiğiniz ve sizi bekleyen olanaklarla kucaklaştığınız andır.
Artık son anların geçmesini bekleyen bir üniversite son sınıf öğrencisi olarak ifade etmek isterim ki geç vakitlere kadar çalışılan her geceye, döktüğüm her gözyaşına, kullandığım her kâğıda, harcadığım her dolara değdi.
Bu yüzden, sizden şu sorumla ayrılıyorum: Sizce burada sizi neler bekliyor?”
* http://www.evangel.edu/campus_blogs/2013/10/22/what-does-college-mean-for-you/
04.09.2014
13.55