Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ekim '16

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Ünlüler "Akciğer'ni Koru Akciğer Kanser Olma " dedi

Ünlüler "Akciğer'ni Koru Akciğer Kanser Olma " dedi
 

Tıpkı terör gibi vücudumuzda yuvalanıyor ve saldırı için uygun bir anı bekliyor. Bağışıklık sistemi onu fark edip de iyileştiremediğinde ise güçlenip yayılmaya başlıyor. Aslında onlar da bizim kendi hücrelerimiz. Ancak bu onunla mücadelemizi oldukça zorlaştırıyor. Üstelik bu terör çeşidi bağışıklık sistemi normal çalışan kişilerde daha çok görülüyor. İşte vücudumuzda tetikte bekleyen terörün ayrıntıları ve korunmanın yolları.

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği, Türk Toraks Derneği, Türk Akciğer Kanseri Derneği ve İmmüno-Onkoloji Derneği, en ölümcül kanser türü olan akciğer kanserine savaş açmak için bir araya geldi. ‘Akciğerini koru, akciğer kanseri olma’ sloganı ile yola çıkan dernekler, öncelikle korunma sonra da erken tanı ve etkili tedavi konularında farkındalık yaratmak için bir kampanya başlattı. Kampanyayı anlatmak, akciğer kanserinin teşhis ve tedavisindeki gelişmelerle ilgili bilgiler vermek isteyen bu 4 önemli derneğin başkanları düzenledikleri toplantıda akciğer kanserinin Türkiye’deki ve dünyadaki görülme oranları ile ilgili korkunç gerçekleri de gözler önüne serdi.

Açelya Akkoyun, Onur Büyüktopçu, Ali İl, Fulya Zenginer, Rüzgar Aksoy, Tolga Güleç, Aslıhan Güner, Nail Kırmızıgül, İsmail Ege Şaşmaz, Çağla Demir, Yeliz Şar, Ececan Gümeci gibi isimlerin destek verdiği projede, akciğer kanserinden korunmanın önemine vurgu yapılıyor.

Özellikle sigara kullanımına vurgu yapılan toplantıda konuşmacı olarak yer alan Türk Akciğer Kanseri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Rıza Çetingöz şu açıklamaları yaptı: “Güzel bir amaç için bir aradayız. Çünkü artık bizim için kader değil, kötü alışkanlıklarımızın eseri olan bir hastalığı önleyebileceğimizi biliyoruz. Bu konuda farkındalığın yaratılabilinmesi için toplumun bilgilendirilmesi gerekiyor. Çünkü akciğer kanseri tüm dünyada iki milyon kişinin, dünya genelinde her 30 saniyede bir insanın ölümüne, ülkemizde her yıl yaklaşık 30 bin insanın akciğer kanserine maruz kalmasına tanık oluyoruz. Türkiye’de sigaraya başlama alışkanlığının 19 yaşından önce yüzde 90 olduğunu görüyoruz. 13 yaşından önce ise yüzde 15-30 oranında sigaraya başlanıyor. Bu nedenle özellikle gençlerin bilgilendirilmesi çok önemli. Akciğer kanserinin sosysal, ekonomik pek çok sorunu da beraberinde getiriyor. Yaklaşık 40-45 yaşlarından sonra ivme kazanan bu kanserde öncelikle kansere yakalanmak için para harcıyoruz sonra da kanserden yüzde 20 iyileşebilmek adına daha fazlasını harcıyoruz. Bu yüzden bu kanserin önlenebilmesi amacıyla dernekler… yaklaşık 3 yıl önce akciğer kanseri işbirliği platformu oluşturmuştur. Kansere yakalanmamanın mümkün olduğu için erken tanıdan önce halkın bilinçlenmesi yüzde 90 oranında kanserden bizi koruyacak.ampanyada, bir anne nasıl yavrusunu sakınıyorsa kendi akciğerlerimizi de o şekilde korumamızın önemini aktarmak istiyoruz.

Akciğer kanserinde risk açısından kişinin alışkanlıkları, çevresel faktörler, ailesel ve genetik faktörler değerlendiriliyor. Bunlar içinde kişisel faktörlerdeki en önemli konu sigara alışkanlığı. Şu anda sigara içen kişilerin bırakmasının sağlanması ve sigaraya başlama oranının azaltılmasıyla çok yol alacağımızı düşünüyorum. Çevre ve hava kirliliği de çevresel faktörler arasında sayılıyor. Önemli bir diğer unsur da pasif içicilik. Evde içilen bir paket sigara, pasif içicilikle çocukları 5 adet sigara içmiş kadar etkinliyor. Bunun dışında yer altı çalışanlarında, radon gazı ile evlerdeki etkileşimlerle, özellikle asbest etkileşimi ile riskler oldukça artabiliyor. Genetik açıdan bakıldığında, ailede birinci derecedeki yakınların akciğer kanseri olması, riski 3 kat artırıyor.”

Akciğer kanserine neden olan çevresel nedenlerden ve belli başlı belirtilerinden bahseden Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Türk Toraks Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. A. Fuat Kalyoncu şunları söyledi.

“Tütün deyince sadece sigarayı düşünmeyin. Özellikle son yıllarda nargile kullanımı gittikçe artıyor. Nargile bağımlılığından uyuşturucuya geçiş de çok kolay. O ateşin etrafındaki tütünün içerisine ne konuluyor bilmiyorsunuz. Pazarlarda bugün açıkta sigara satılıyor, son yıllarda her yerde kaçak tütün ve sigara bulunuyor. Hava kirliliği de diğer önemli konu. Türkiye’de Çankırı dışında bütün illerde bu sorun var. İnsan için sigara neyse, şehirler için de kömür ve fosil yakıtlar öyle. Keşke imkanımız olsa bütün enerjimizi rüzgar ve güneşten elde edebilsek. Artık Avrupa ellerindeki bu kömürlü termik santralleri kapatıyorlar. Dünya Sağlık Teşkilatı’nın yeni açıkladığı raporda dünyanın yüzde 92’sinde hava kirliliği sorunu var.

Akciğer kanserinde mesleki koşullar çok önemli. Madenlerde çalışan işçilerimiz de risk altında. Ayrıca Türkiye volkanik bir arazi. Türkiye’de yüzlerce yerde asbest tehlikesi var. Bu madde çocuk bezlerinden evlerin boyanmasına kadar birçok alanda kullanılıyor. Asbestin solunması ve yakın temas halinde olunması akciğer ve akciğer zarı kanserinin önemli bir nedeni.

Akciğer çok elastiki bir organ. Dolayısıyla başlayan tümör büyüyüp de vücutta dağılmadan bir bulgusu olmayabilir. Eğer bir kanlı tükürük, omuz ağrısı, öksürük gibi bir bulgusu varsa mutlaka doktora gitmelisiniz ancak bu bulgularla kendini göstermeyebilir de. Bu nedenle sigara içiyorsanız düzenli olarak sağlık kontrollerinizi yaptırmalısınız. Ancak her sigara içen akciğer kanseri olmuyor. Bazen de sadece ailede olan vakalar riski artırabiliyor. Bu durumda hem anneden hem babadan akciğer kanseri varsa sizin de kanser olma ihtimaliniz bir hayli artıyor. Akraba evlilikleri bu anlam da sakıncalı aslında. Varsa bir hastalığın aktarılmasına ve riskin artmasına neden olabiliyor.

Ayrıca Türkiye’de sigara içilme oranı bakımından ve bir takım mesleki koşullarla açısından akciğer kanserindeki riskin erkeklerde daha fazla olduğunu görüyoruz. Zaten Türkiye’deki akciğer kanseri hastalarının yüzde 90’ı erkek. Tedavide de erkek ve kadın hastalar arasında fark olduğunu biliyoruz.”

 
Toplam blog
: 598
: 166
Kayıt tarihi
: 28.02.16
 
 

1991 yılında Show Haber'de stajyer muhabir olarak başladım. Daha sonra, İlker Yasin yönetimindeki..