Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Nisan '16

 
Kategori
Haber
 

Urfa adını ve madalyasını neden geç aldı? İşte sebebi...

Urfa adını ve madalyasını neden geç aldı? İşte sebebi...
 

milliyet.com tr den alınıp düzenlenmiştir.


Urfa önce adını değiştirdi.

Şimdi de istiklal madalyası ile onurlandırıldı.

Urfa neden bu haklarını bugüne kadar alamadı?

Konu siyasi miydi?

Nerelere istiklal madalyası verilmiş?

O halde inceleyelim.

Önce İnebolu (Kastamonu) 9 Nisan 1924 tarihli TBMM kararıyla beyaz şeritli istiklal madalyası alıyor. Ardından 5 Nisan 1925 de kırmızı şeritli istiklal madalyası ile Kahramanmaraş ve 7 Şubat 2008 yılında yine Gaziantep istiklal madalyası ile onurlandırılıyor.

Bugün itibari ile Şanlıurfa'ya istiklal madalyası verilmesini öngören teklif, TBMM bulunan dört partinin de oylarıyla kabul edilerek Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmasını müteakip yasalaştı.

Urfa 12 Haziran 1984 de önce Şanlı adını ardından 08 Nisan 2014 de ise istiklal madalyasını alarak “İstiklal madalyalı Şanlıurfa” oldu.

Acaba bu kadar gecikmesi neden?

Yerli halkı birçok cevaplar verir.

En çok da şakayla karışık “isot biber” hikayesi anlatılır.

Tabi ki gerçek hikayesi kayıtlarda yazılı belgelerdir. İncelemek isteyenler Ş. Urfa 1988 il yıllığına bakabilir.İnternet'ten bu hikayeleri araştırabilir.

Şimdi geç kalınma nedenini aydınlatmaya çalışalım.

Kahramanmaraş istiklal madalyasını Meclis'ten gelen  ve "Şehirde Kurtuluş Savaşı'na katılanların bildirilmesi" şeklindeki yazı üzerine toplanan şehrin ileri gelenlerinin "Maraş'ta Milli Mücadele'ye katılmayan tek bir fert bile yoktur" cevabı üzerine TBMM, madalyayı fertlere değil bütün şehir halkına verme kararını 5 Nisan 1925 yılında alıyor. İster siyasi, isterse alınan istiklal madalyasına dayanarak densin 7  Şubat 1973 de Kahraman unvanı TBMM tarafından şehre takdim ediliyor.

Gaziantep halkının Fransızlara karşı verdiği mücadele Ocak 1920 de başlayıp 9 Şubat 1921' e kadar sürer.  Ankara da kurulu Büyük Meclis 95 No’ lu Gazilik beratı ile 8 Şubat 1921 de Antep adını Gaziantep olarak değiştirir. Yine ister siyasi, isterse alınan Gazilik unvanına dayanarak densin 7 Şubat 2008 tarihinde de istiklal madalyasını alıyor.

Urfa'nın istiklalini kazanması 11 Nisan 1920 de oluyor.

Henüz Ankara da Büyük Meclis açılmamış.

Kurtuluş savaşından 1980 yıllara kadar da konun üstüne düşülmemesi, siyasi bir güç oluşmaması, konuyla ilgili Şanlıurfalı sivil toplum kuruluşlarının yeterince kamuoyu oluşturmaması neticesinde bugüne gelindiği anlaşılıyor.

Yani geçte olsa Şanlıurfalılara hakları verilmiş oluyor.

Hayırlı olsun.

 
Toplam blog
: 371
: 835
Kayıt tarihi
: 14.02.09
 
 

Adalet önce kendimizde başlamalı ve haksızlıklar sorgulanmalı  ve hataların, afetlere dönüşmeden ..