Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Şubat '12

 
Kategori
Güncel
 

Uyanın batıyoruz!...

Uyanın batıyoruz!...
 

Titanik filmini seyretmeyen pek az insan vardır. Gemi buz dağına çarpmış ve yara almıştır. Görevli bir kısım insanın gemi içinde telaşlı koşuşturmaları vardır.  Felaketi insanlar kazadan çok sonra fark edeceklerdir. En ilginç sahne ise orkestranın gemi savrulurken bile eğlenceye devam için çalmaya devem etmesidir.

İnsanlığın durumu da aynı gibi. Gemi su alıyor ama birileri daha lüks kamara kapma sevdasında, kimileri gemi yönetiminde daha etnik olma derdinde.

“Bilim adamları 1960 lardan beri (Club of Rome'un kuruluşundan beri) sürekli uyarılarda bulundular: "Bu gidişat doğru gidişat değil" diye.  Aklın ve bilimin yolunu değil, kör inançların, dogmaların ve saplantılı ideolojilerin yolunu tercih eden siyasetçiler, hemen her ülkede inatla yanlışı sürdürdüler, nüfus artışına, çevre kirliliğine, karbon dioksit veya azot dioksit gibi sera gazlarının salımına karşı önlem almak şöyle dursun, daha da yüksek hızda üretim saçmalığı ve tüketim toplumları yaratmak çılgınlığı aldı başını gitti.. Ve Gezegenimiz belki 1-2 bin yıl sonra zaten gireceği doğal ısınım safhasına, insan etkisiyle hızlandırılmış olarak vaktinden önce girdi. (küresel ölçekte etkili teknolojilerin henüz geliştirilmediği bir dönemde, açıkçası hazırlıksız yakalandık) 

Buzulların erimesi sonucu Okyanus akıntılarının düzeninin değişmesi, olumsuz iklim değişikliklerine neden oluyor, diğer yandan ayarı şaşmış fauna ve flora insan yaşamını tehdit eder duruma geliyor. 

Ağırlıklı olarak Grönland ve Antarktika’da 2000 yılı öncesinde eriyen yaklaşık 240 milyar ton buzul nedeniyle okyanuslarda su seviyesinin 1 mm. yükseldiği, bu yüzyılın başında, tespit edilmişti... Aradan geçen 10 yıllık sürede bu eriyişin sabit hızda değil, her yıl yaklaşık %15 artan bir hızla devam ettiği tespit edilmiştir. Felaket olan da bu üssel (geometrik) artıştır. Yılda %15 artış demek, 10 yılda 1,1510 = 4 katı artış demektir; yani bir yılda eriyen buz miktarı 10 yıl önceki miktarın yaklaşık 4 katı olacaktır. 

Başlangıçta birkaç mm. lik yükseliş belki önemsiz gibi gelir ama, gezegenin ömrü yanında nokta gibi kalacak kısa bir sürede Grönland ve Antarktika'daki tüm buzullar eriyecektir.. Mevcut eriyiş hızının devamı durumunda, deniz seviyesindeki yükseliş miktarını ( ?h ) aşağıdaki tabloda görüyoruz: 

Yıl ?h (metre)

2000 0,001 felaketin ayak sesleri işitiliyor.

2010 0,004

2020 0,016

2030 0,064

2040 0,256 40. ncı yılda sadece 26 cm... ama

2050 1,024 50. nci yılda 1 metre....

2060 4,096

2070 16,384

2080 65,536 veee...

2081 70,000 metre !! 

2080 de Grönland ve Antarktika'daki tüm buzullar, yaklaşık 30 milyon (km)3 buzul erimiş, dünyada deniz seviyesi 70 metre yükselmiş olacaktır.. 

22. nci yüzyıla giremeden, dünyamız tanınamaz hale gelecek, binlerce ada ve kıyı şehirleri, kıyı ormanları ve geniş topraklar deniz suları altında kalacak, (ülkelerin %1 - %5 arasında toprak kayıpları olacak) ve kaçınılmaz olarak, tüm sosyo-ekonomik sistemler çökmüş olacaktır. Bu felaketin yaratacağı kaos ortamından kaynaklanan problemler sonucu, açlık, susuzluk, baş edilemeyen virüs lerin yol açtığı salgın hastalıklar, terörist katliamlar vs. 10 milyarı aşmış dünya nüfusunun çok büyük bir bölümü, belki %80 i, acımasız bir kıyıma uğrayacak, sadece Bilim ve teknolojide ilerlemiş, akılcı yönetimlere sahip, hazırlıklı bazı ülkeler bu girdaptan salimen çıkabileceklerdir. 22.nci yüzyıla girerken gezegen üzerinde ancak 2 milyara yakın bir nüfus kalacağını tahmin ediliyor.”

Yükselmek için birbirlerini yiyen öldürdüklerini merdiven yapan insanoğlunun hiç torunlarına saygısı yok. Oysa insanlık çekişmeyi bir yana bırakıp küresel ısınmayı yavaşlatacak tedbirler alacak, gelecek felakete hazırlıklı olacak yerde nelerle uğraşıyor. Belki biraz feleket tellallığı gibi oldu ama bu pencereen bakınca görünen bu.

Kaynak: National Geography Belgesel :

6 derece dünyayı değiştirebilir-1

6 derece dünyayı değiştirebilir-2

6 derece dünyayı değiştirebilir-3

6 derece dünyayı değiştirebilir-4

Prof.Dr. D.Ali Ercan

İzmir 2012

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..