Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

09 Kasım '08

 
Kategori
Teknoloji
 

Uydu alıcısı kurulumu ve ben..!

Uydu alıcısı kurulumu ve ben..!
 

Güzel bir uydu alıcısı bulmuştum; sıra şimdi onu kurmaya gelmişti. Sevgili babamın hemen üst dairede zaten kurulu iki çanak anteni vardı. Bu antenlerle Türksat ve Hotbird uydularının yayınlarını alabiliyordu. Binanın cephesini 2 çanak antenle daha doldurmak istemedim. Ayrıca çanak anten kurulumunun kolay bir iş olmadığını uygun açıların bulunmasının zaman aldığını bildiğim için mevcut donanımı kullanmak daha akılcıydı.

Elimizde iki adet tek çıkışlı LNB vardı. Şimdi bazılarınız LNB nedir diyebilir. Çok teknik terimlere dalmadan söylemek gerekirse LNB çanak antenin merkezine bakan, elektronik olarak görevi uydudan gelen ve çanak antenin yüzeyinden yansıyan çok düşük genlikli sinyalleri alıp yükselterek uydu alıcısına ulaştıran cihazdır. Zaten çanak antenin kendisi basit bir metalden ibaret olup asıl işi LNB yapar. Anten sadece uydunun yere gönderdiği sinyalleri toplayıp LNB' ye doğru yansıtır.

Mevcut yapıda tek çıkışlı bu LNB' yi babam kullandığına göre bir defa bu LNB çift çıkışlı olanlarla değiştirmem gerekliydi. Onca bunu hallettim ve gidip 2 adet çift çıkışlı LNB aldım. Mevcut tek çıkışlı olanları bunlarla değiştirdim. Çanak antenleri sökerken bir kalemle ayar yerlerini dikkatlice işaretledim ki, yerine takarken tekrar ayar derdim olmasın. LNB' ler değişince ikinci bir eksiğimi farkettim. Elimde benim uydu alıcıya gitmesi gereken iki kablo vardı. Benim uydu alıcımda da diğer alıcılarda olduğu gibi normal olarak sadece bir LNB girişi vardı. Doğal olarak benim de babam da olduğu gibi bir seçici anahtar yardımıyla bu iki uyduyu benim uydu alıcısına bağlamam gerekiyordu. Uydu dünyasında bu işi yapan seçici anahtarın adı "DiSeqc Swicth". Bu anahtarın çok sayıda (2,4,8) girişi ve sadece bir çıkışı var. Doğal olarak bu tek çıkış sizin uydu alıcısına gidiyor. Girişlerde ise ne kadar farklı uyduya bakan çanağınız varsa onların LNB girişleri var. Çalışma ilkesi oldukça basit, uydu alıcısı hangi uyduya ait kanalı isterse onun için gerekli sinyali bu Diseqc Swithc' e gönderiyor ve bu anahtar bu girişi çıkışına bağlıyor. Böylece siz o uydunun yayınlarını almaya başlıyorsunuz.

Buradan uydu alıcısının bu tür bir sinyali üretebilecek kalibiyette olması gerektiğini anlıyorsunuz. Ancak son dönemde üretilen hemen hemen tüm alıcılar zaten bunu yapıyor. Uydu alıcıların ön kısımlarında veya en kötü kullanma klavuzlarında yazan DiSeqc 1.0,1.1, 1.2 gibi ifadelerden bunu anlıyabilirsiniz. DiSeqc 1.2 standartı motorlu antenler için gerekli. Motorlu antenler birden fazla antenin işini tek başına yapan antenlerdir. Sahip olduğu motorlu yapı sayesinde uyduların posizyonunu belleğinde saklar ve kanal geçişlerinde olduğunda bir uydudan diğerine geçer. Avantajı tek bir çanak antenle işi bitirirsiniz, ancak daha maliyetlidirler ve uydudan uyduya geçerken 20-30sn beklemek gerekir. Burada söz ettiğimiz anahtarlama işi içinse DiSeqc 1.0 ve 1.1 yeterli seviyededir, uydu alıcının 1.2 standartını desteklememesi önemli değildir.

DiSeqc anahtarını da alıp sisteme taktık. Dikkatki bakıldığında bu anahtar üzerinde 1,2,3,4 veya A,B,C,D gibi yazılar görülür. Bunlar ilgili girişin adlarıdır ve bir adette Out yani çıkış vardır. Bu ifadeler uydu alıcınızı ayar yaparken oldukça önem arzeder. Çünkü siz uydulara ait ayarları yaparken o uyduya ait sinyalleri alan LNB' nin çıkışını DiSeqc anahtarının hangi girişine verdiğinizi belirtmeniz gerekir. Örnekle eğer Türksat uydusuna bakan çanağın LNB' sini alıp DiSeqc anahtarın A veya 1 no' lu girişine bağladıysanız uydu alıcısının Türksat ile ilgili ayarlar ekranında DiSeqc yazan kısmını A veya 1' e getirmeniz gerekir. Bu sayede kullanıcı Türksat uydusuna bağlanmak istediğinde uydu alıcı ilgili sinyali gönderir ve anahtarın A veya 1 no' lu girişi çıkışa bağlanır. Böylece kullanıcı Türksat kanallarını izlemeye başlar. Benzer işlemin diğer uydular için de yapılması gerekir.

Ardından yapılacak bir taratma işlemiyle de mutlu sona ulaşmış olursunuz. Yaklaşık 1000' in üzerinde kanal, onlarca radyo. Hoş bunların ne kadarını izliyorsunuz derseniz aslında pek azını. Ancak bunun için herhangi bir para ödemiyorum:)

Saygılarımla.

 
Toplam blog
: 410
: 3283
Kayıt tarihi
: 13.04.06
 
 

Bilgisayar, elektronik, internet alanındaki son gelişmeler. Tüketici elektroniğindeki trendler. Otom..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara