Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mayıs '07

 
Kategori
Felsefe
 

V.I.T.R.I.O.L.

V.I.T.R.I.O.L.
 

"Visita Interiorae Terrae Rectificando Invenies Occultum Lapidem'in kısaltılmışdır."

"Ezoterik, inisiyatik sistemlerin bin yıllardır kullandığı bir “motto„ dur. Felsefe taşının aslında içimizde yattığını ima eden latince sözcükler grubudur. Türkçe karşılığı, "Arzın merkezine doğru yöneldiğinde, o gizemli taşı bulacaksın"dır. Arzın merkezi iç dünyamızdır; ve bilgelik içimizde yatmaktadır."

"Vitriol bir simya terimidir. Latince’de 7 sözcükten oluşan “Visita Interiora (Interiorem) Terræ (Tellus) Rectificando Invenies Occultum (Operae) Lapidem” cümlesindeki sözcüklerin baş harflerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuş sembolik bir ifadedir."

"Bu cümle Türkçe’ye “Dünyanın derinliklerini (içini) ziyaret et, damıtırken (arıtırken) gizli taşı bulacaksın.” biçiminde çevrilir. Bu cümledeki yeraltına inme sembolizmiyle belirtilmek istenen, pek çok inisiyatik sistemde “cehenneme iniş” olarak ifade edilen deneyimdir. Bu cümlede simgelenen anlam “arınıp saflaşmak istiyorsan cehenneme iniş deneyimini yaşamalısın” olarak ifade edilir."

Felsefe taşının yani bilgelik'in aslında çok uzaklarda değil, içimizde aranması gerektiğini ifade eder. Dünya (terrae) ile, anlatılmak istenen içimizdeki (interiorae) dünyadır.

Kendi içindeki Tanrısal tözü bulmak isteyen kişi , tıpkı maddenin saflaştırılması gibi , kendi içine dönerek kendini saflaştırmalı ve gizli olan , içindeki Felsefe taşına ulaşmalıdır. Simyada kullanılan yöntemler ezoterik olarak inisiyasyonu da bu anlamı ile temsil etmektedir. Bu , en güzel ifadesini vitriol sözcüğünde bulmaktadır.

"Bu pratik simyada kayıp taş ya da mineral olarak düşünülmekle beraber, aslında insanın Tanrıyı , tanrısal olanı kendi içinde bulacağı anlamına da gelmektedir."

"Şaman geleneğinde de olan herhangi bir nedenle Gök katlarını aşması gereken bir şamanın önce yeraltı denilen âleme inmesi gerekir, kimse “Yeraltı”na inmeden Göğe çıkamaz. Yeraltı kavramı Grek tradisyonunda, Hades biçimine dönüşmüştür. Şaman inisiye adayının, saflaşması için geçireceği yeraltı alemindeki “organlara ayrılma” deneyimi kimi inisiyasyonlar’da “cehenneme iniş” ifadesiyle, Simya’da ise Vitriol ifadesiyle dile getirilmiştir."

Bir başka ifade ile, “Kendinin derinine in, bölünmezi, parçalanmaz çekirdeği bul, bunun üstüne yeni insanı bina edebilirsin” demektir.

Yunus Emre’nin dediği gibi “Bir ben var bende benden içerü”

Kaos’dan Kozmos’a; Karanlıktan Aydınlık günlere doğru, insanoğlunun kendini tanıması, kendine hakim olması dileğiyle; Sevgiyle kalın!

Berk Yüksel

Kaynakça:

http://tr.wikipedia.org/wiki/Vitriol
http://www.hermetics.org/Simya.html
http://www.hermetics.org/simya-nedir.html

 
Toplam blog
: 242
: 32770
Kayıt tarihi
: 09.03.07
 
 

21 Aralık 1973, Ankara doğumludur. Lisans ve yüksek lisansını “İşletme” alanında yapmıştır. Araşt..