Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Temmuz '12

 
Kategori
Faizler
 

Vadeli mevduat ne demektir

Vadeli mevduat ne demektir
 

Mevduat hesabı


Mevduat kelimesi temelde, birikimlerinizin durduğu yerde değer kaybetmesi yerine, belirli bir oranda kazanç getirmesini sağlamaktır. Günümüzde bir çok banka bu hizmeti kar payı veya vadeli mevduat hesabı adı altında vermektedir. Aslında işlem yatırdığınız para miktarı üzerinden çeşitli hesaplamalar ile faiz almanızdır.

Peki bankalar nasıl oluyor da sizin yatırdığınız para için size faiz ödeyebiliyorlar? Bankalar sizin yatırdığınız birikimlerinizi, çeşitli ve güvenilir yöntemler ile işletiyorlar. Aslında sizin aldığınız bu faizler de bankaların bu işletme işlemleri sonucunda kazandıkları karın bir komisyonu gibi düşünülebilir. Türkiye şartlarında Vakıfbank, İş Bankası, Garanti, Ing gibi bankaların mevduat hizmetleri gönül rahatlığı ile kullanılabilir.

Eskiden paranın değer kaybetmemesi için, sürekli yükseleceği düşünülen döviz hesapları açtırılır veya döviz alınarak yastık altı diye tabir edilen evde saklama yöntemleri ile saklanırdı. Fakat şimdilerde gerek dövizdeki belirsizlik, gerekse enflasyon rakamları sebebi ile, paranın değerini korumasını sağlayabilmenin en uygun yolu mevduat hesabı açtırmak gibi gözüküyor. Açtıracağınız bir mevduat hesabı size kira getirisi için satın alacağınız bir evden çok daha fazla kazandırabiliyor.

Örnek vermek gerekirse; değeri 100.000 Tl olan bir ev aldığınızda en fazla kira getirisi 500 Tl olabiliyor. Ve bunun bir kısmını da devlete vergi olarak ödüyorsunuz. Ayrıca evin sürekli kirada olması ve kiracının ödemelerini düzenli yapması da söz konusu olmayabiliyor. Aynı birikimle açtıracağınız bir mevduat hesabında kazancınız aylık 770 Tl civarında oluyor. Mevduat faizi hesaplama araçları ile bunu kendiniz de test edebilirsiniz. Hatta mevduatın vadesini uzun tutarak bu rakamı yukarı çekmeniz de mümkün. Hal böyle olunca mevduat hesabı açtırmak en güvenli ve cazip yatırım araçlarından birisi haline geliyor.

Mevduat hesabı açtırırken dikkat etmeniz gereken en önemli şey vadeyi iyi ayarlamaktır. Çünkü vadesini doldurmayan mevduat hesabınızdan para çekemezsiniz. Bu durumda eğer acil para ihtiyacınızın doğabileceğini düşünüyorsanız kısa süreli vadeler tercih etmelisiniz. Eğer kenarda duran bir para ise ve uzun süre ihtiyaç duymayacağınızı düşünüyorsanız, vadenizi uzun ayarlayarak, kazancınızı arttırabilirsiniz.

Mevduat başvurusu yapmadan önce dikkat etmeniz gereken bir diğer olay ise, hangi bankanın en iyi şartlarda bu hizmeti verdiğini bulabilmek için mevduat karşılaştırması yapmaktır. İnternette bulunan ve mevduat hizmeti veren http://www.enuygun.com/mevduat gibi sayfaları kullanarak, kendinize en uygun ve en çok kazandıran bankaları listeleyip karşılaştırma yapabilirsiniz.

 
Toplam blog
: 17
: 7163
Kayıt tarihi
: 09.01.11
 
 

Kocaeli'de yaşamakta olan Elektrik Mühendisliği son sınıf öğrencisiyim. Aynı zamanda elektrik arıza ..