Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Şubat '18

 
Kategori
Uzay
 

Valizlerinizi Toplayın Mars’a Gidiyoruz!

Valizlerinizi Toplayın Mars’a Gidiyoruz!
 

Star Man on Space


Uzay yolculuğu denildiğinde aklımıza gelen ilk söz Ay’a ilk ayak basışı sırasında Armstrong’un: ‘Benim için küçük, insanlık için büyük bir adım’ sözüdür.

İşte bugün de belki de insanlık için “ikinci büyük adımın” ilk hareketi verildi ve Türkiye saati ile 23:45 sıralarında binlerce kişinin alkışları arasında Falcon Heavy uzaya gönderildi.

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla ve SpaceX tarafından geliştirilen “Falcon Heavy’nin hedefi Mars. Milyonlarca kişi tarafından canlı yayında izlenen bu fırlatma, Mars’a yolculuğun ilk adımı olarak görülüyor. Her ne kadar başarı ile sonuçlanma ihtimali yüzde 50 olarak ifade edilse de, fırlatma başarıyla sonuçlandı.

Mars Yolculuğu, insanlığın, Dünya dışında yerleşim yerleri arama yolcuğunda önemli bir hedef. Bu hayali, gerçekleştirmek üzere gerçekleştirilen fırlatmanın bir diğer ilginç yanı da roketin içerisinde de Tesla’nın bir otomobilinin bulunması. Elektrikli bir araç olan bu otomobil ise Elon Musk’ın fosil yakıtlar yerine alternatif enerji kullanımı hayalini temsil ediyor.

Falcon Heavy’den ayrılan iki kapsül ise yeniden kullanılmak üzere dünyaya döndü. Falcon Heavy’nin Mars’a yolculuğu devam ediyor.

Uzaya Giden İlk Kırmızı Spor Araba
Falcon Heavy ile gerçekleştirilen bu fırlatma birçok açıdan ilkleri taşıyor. Örneğin roketin içerisine Tesla Roadster aracı bulunuyor demiştik. Böylece Roadster, uzaya giden ilk otomobil unvanını da elde etmiş oluyor.

Kırmızı spor arabanın sürücü koltuğuna astronot giysileri giyen cansız bir manken olan StarMan oturuyor. Musk, Mars’ın yörüngesine yerleştirileceğini, araçta yolculuk esnasında ise David Bowie’nin Space Oddity şarkısının çalacağını daha önce duyurmuştu. (Yazının devamını okurken şarkıyı dinleyerek devam etmenizi öneririm. ??

Fırlatma sonrasında roket içerisinde uzaya gönderilen Tesla otomobilden canlı yayın yapıldı. Aracın uzay boşluğundaki yolculuğu roketten ayrı olarak devam ediyor.

Elon Musk bu yolculuğu; “Araba dünyadan 400 milyon kilometre uzağa gidecek ve saniyede 11 kilometre yapıyor olacak. Yörüngede bir kaç yüz milyon hatta milyarca yıl kalacağını tahmin ediyoruz” diyerek özetliyor.

Özel Bir Şirket NASA’ya Rakip oldu
SpaceX ve Tesla şirketlerinin kurucusu milyarder işadamı Elon Musk, hükümet yerine özel bir girişimci olarak böyle bir fırlatma gerçekleştirerek Mars yolculuğuna imza atıyor. Uzmanlar, ilk defa bir hükümet yerine özel bir şirket tarafından yıllarca uzaya yük taşıyan ve SpaceX tarafından üretilen Falcon 9 roketinin turbo şarjlı versiyonunun piyasaya sürülmesinin uzay yolculuğunda önemli bir kilometre taşı olduğunu vurguluyorlar.

Öte yandan NASA da, insanları aya ve daha sonra da Mars’a göndermek için Space Launch System adını verdiği kendi ağır fırlatma roketini geliştiriyor. Ancak ilk fırlatma için tahmin edilen tarih 2020.

Dünya’nın En Büyük Roketi
Falcon Heavy modeli şu an Dünya’nın en güçlü roketi. Böylece, ABD’nin 45 yıl önce gerçekleştirdiği aya giden ilk insanlı uçuştan bu yana ilk kez bu büyüklükte ve güçte bir roket uzaya gönderilmiş oluyor. Falcon Heavy dünyanın alçak yörüngesine 64 tonluk yük taşıyabiliyor ve 70 metre uzunluğunda.

SpaceX, Falcon Heavy roketinin tamamen dolu bir Boeing 737 yolcu uçağını yörüngeye taşıyacak kadar güçlü olduğunu ifade ediyor. Roket bu özelliğiyle NASA’nın astronotları aya taşıyan devasa roketi Saturn V’i takip ediyor.

Geri Dönen Roketler
Bu roketlerin en büyük özelliği diğer örneklerinin aksine tekrar tekrar kullanılabiliyorlar. Böylece Musk, önemli bir roket israfını da önlemiş oluyor ve maliyetleri düşürüyor.

Patlatıldıktan kısa bir süre sonra, sürat artırıcı roketlerinden ayrılan Falcon Heavy Dünya yörüngesine doğru ilerledikçe görevlerini tamamlayan 2 roket sorunsuz bir şekilde dünyaya geri dönüyor.

“Falcon Heavy”nin fırlatılmasında kullanılan iki uzay kapsülü uzaya çıktıktan sonra zarar görmeden dünyaya geri indirildi. İki kapsülün ilerleyen projelerde tekrar kullanılması planlanıyor.”

İnsanlık, kurduğu hayalleri bir bir gerçekleştirme yolunda azimle çalışmaya devam ediyor. Onun için paylaşımlarımda sık sık dile getirdiğim “ne hayal kurduğunuza dikkat edin, bir gün hepsi gerçekleşecekler” ifadesini tekrar hatırlatmak istiyorum.

Sonuç olarak;

Evet, sizce de yavaş yavaş valizlerimizi toplama zamanı gelmedi mi!?

Sevgiyle

İbrahim


www.ibrahimkayral.com

 
Toplam blog
: 64
: 810
Kayıt tarihi
: 07.07.10
 
 

www.ibrahimkayral.com ..