Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Şubat '16

 
Kategori
Deneme
 

Vatan nedir?

‘’Ölüm, şehirlerimizi kaybetmekle başlar, vatanımızı kaybetmekle neticelenir’’ demiş Ahmet Ümit Elveda Güzel Vatanım adlı kitabında. Sonra devam etmiş: ’’Bir toprak parçası mı? Uçsuz bucaksız denizler, derin göller, yalçın dağlar, verimli ovalar, yemyeşil ormanlar, kalabalık şehirler, tenha çöller mi? Hayır, bütün bunların ötesinde bir anlam taşır vatan. Ne sadece toprak  parçası,  ne su havzaları, ne ağaç silsilesi.  Annemizin şefkati, babamızın saçlarına düşen ak, ilk aşkımız, doğan çocuğumuz, dedelerimizin mezarlarıdır vatan… Vatan olmazsa insanın hayatı da olmaz. (Ümit:2015)

Vatan aldığımız nefes, içtiğimiz su. Vatan, gözümüzün gördüğü elimizin yettiği her yer. Ölümsüz aşkımız, umudumuz. Vatan ateştir içimizde her daim parlayan her daim harlı. Yaşamımızın nedeni ve sonucu. Üzerinde yaşadığımız toprak, gönderdeki bayrak, atamız. Vatan, uğrunda ölünen, öldürülen, özgür yaşanılan yer.

Sözlükte tanımı şudur: Bir ulusun bağımsız ve egemen olarak üzerinde yaşadığı yeryüzü parçası ve onun havası ile karasularına denir Ülke, devletin egemenliği altında bulunan yerlerin topu, bir devletin hâkimiyet alanı. Devletin varlığını muhafaza edebilmesi ve milletlerarası şahsiyetinin olması için bir ülkeye sahip olması gerekir. Burada o devlete ait vatandaşlar yaşar ve sınırları belirlidir. Bir devletin ülkesi sınırlar içindeki kara, deniz ve hava alanını içine alır. Milleti meydana getiren değerlerin başında gelir. Millet dediğimiz varlık vatan denilen toprak parçası üzerinde yaşar. Vatan dar manada yalnızca doğup büyüdüğümüz, üzerinde yaşanan toprak parçası değildir. O, bir milletin tamamının barındığı ülke veya ülke topraklarıdır. Bir kimse bağlı bulunduğu ülkenin vatandaşı, yurttaşıdır. Ülke, vatan toprağının altında yatan şehitlerin hatıralarıyla kutsaldır. Vatan, topraklarından başka deniz ve hava sahalarını da içine alır. Gemiler ve uçaklar temsil ettikleri ülkenin bayrağını çekmiş olarak dolaştıkları vakit de tek başına vatan kabul edilirler.

Vatan başkadır. Hayatımızdaki bütün değerlerin üzerinde bir değerdir. Onun için çalışır, onun için ölürüz. Vatan için ölümü  en yüce ölüm olarak kabul ederiz. Şarkılar yapmışız onun için: ‘’ Havasına suyuna taşına toprağına/Bin can feda bir tek dostuma /Her köşesi cennetim ezilir yanar içim /Bir başkadır benim memleketim.’’ Şiirler yazmışız: ’’ Bu vatan, toprağın kara bağrında Sıra dağlar gibi duranlarındır; Bir tarih boyunca, onun uğrunda Kendini tarihe verenlerindir… Tutuşup: kül oIan ocaklarından, Şahlanıp: köpüren Irmaklarından, Hudutlarda gaza bayraklarından,  AInına ışıklar vuranlarındır…’’

Vatan, öyle bir fikir, heyecan konusu ki… Vatan bir ideal, ruhun gıdası…

Vatan , süt çocukları için beşik, çocukların eğlendiği yer, gençlerin geçimlerini sağladığı yer, ihtiyarların dünyadan ellerini eteklerini çektikleri yalnızlık köşesi, evlat için ana, baba için aile…

Vatan, huzuru bulduğum yer…

Kaynaklar

Ümit, Ahmet. Elveda Güzel Vatanım. Everest yayınları. Aralık 2015.

 

 
Toplam blog
: 28
: 387
Kayıt tarihi
: 01.11.15
 
 

Sakarya üniversitesi Tarih bölümü mezunuyum. MEB'te tarih öğretmeni olarak görev yapmaktayım. Kit..