Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Temmuz '09

 
Kategori
Eğitim
 

Vatandaş bulamıyor, devlet işletemiyor

Ankara’nın en merkezi semti Kızılay’da devlete ait iş yerleri kiraya verilemiyor.

Sakarya Meydanı’nda, SSK binası olarak tanınan çok katlı binada devlete ait birçok iş yeri bulunuyor ancak, bina yönetimi bu iş yerlerini kiraya veremiyor.

Binada bulunan kiracılar, yıllardır SSK binasına bakım yapılmadığından yakındı. Kiracı sayısının her gün azaldığını belirten iş yeri sahipleri şunları dile getirdi:

“SSK binasının asansörü bozuk. Yıllardır SSK binasında asansör sorunu yaşanıyor. Çankaya Nüfus Müdürlüğü bu binada bulunuyor. Her gün yüzlerce vatandaş, asansörler düzenli çalışmadığı için, 8. Kata, 10. Kata yürüyerek çıkmak zorunda kalabiliyor. Bir gün değil, beş gün değil, bu, yıllardır devam eden bir sorun. Şu anda asansörümüzün biri hiç çalışmıyor. Kapısına kilit vurdular. Diğeri bir çalışıyor, bir duruyor. Katlara çıkıp bakın, tuvaletlerin halini görün. Her taraf kırık dökük, tuvaletler pislik içinde. Kızılay’ın ortasında devasal bir bina ören yeri haline geldi.”

Binanın, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından işletildiğini belirten işyeri sahipleri şöyle devam etti:

“Bina, sürekli kiracı kaybediyor. Bunun önemli nedeni bakımsızlık, hizmet kalitesinin olmaması. Sosyal Güvenlik Kurumu bir yazı göndererek, iş yeri sahiplerinden ‘işletme gideri’ adı altında alınan ücreti yüzde yüz artırdıklarını bildirdi. Bunun anlamı şudur: 500 Lira veren bir iş yeri sahibi bundan sonra, işletme gideriyle birlikte 1000 Lira vermeye başlayacak. Zaten binada kiracı kalmadı. Kiracı sayısı azaldıkça kişi başına düşen ‘işletme gideri’artıyor. Binayı işleten, daha doğrusu işletemeyen Sosyal Güvenlik Kurumu bu işletmeciliğiyle binada bir tek kiracı bırakmayacak. İşyeri sahipleri olarak hepimiz bıkmış durumdayız.”

Bina sorunlarının çözümü konusunda uzun zamandır çaba sarf eden kurumlardan birinin, SSK binasında bulunan Ulusal Eğitim Derneği olduğu öğrenildi. Ulusal Eğitim Derneği yönetim kurulu üyesi Saim Açıkgöz şu bilgileri verdi:

“Böyle bir binanın bu denli bakımsız bırakılması bizleri hem üzüyor, hem de zor durumda bırakıyor. İşletme giderlerimiz artı. Aldığımız hizmetin kalitesi düşük. Hizmet kalitesinin düşük olması yeni kiracıların gelmesini engelliyor, olan kiracılarınsa binayı terk etmesine neden oluyor. İlgilileri birkaç kez uyardık. Bilgi edinme hakkımızı kullanarak, bina hizmetlerinin iyileştirilmesi için bu güne kadar neler yaptıklarını sorduk. Doğruyu söylemediler. Yaptıkları ya da yapacakları işlerle ilgili resmi belge istedik, cevap alamadık. Her şeye rağmen ilgilileri uyarmaya devam ediyoruz.”

Binanın, daha çok eğlence mekânı, bar ve birahaneleriyle dolu bir yer olduğunu, arabesk müziklerin eşliğinde ezan okunduğunu, binada çok sayıda dernek bulunduğunu, Çankaya Nüfus Müdürlüğü’nün de binada olması nedeniyle birçok vatandaşın binaya girip çıkmak zorunda olduğunu belirten işyeri sahipleri şöyle devam etti:

“Kızılay gibi yerde iş yeri kiralamak çok zordur. Kiralayacak dükkân ya da büro bulamazsınız… Bulduğunuz dükkânların kirası çok yüksek olur. SSK binası ise boş bürolarla dolu… Bu, devlet malına zarar vermek değil de nedir? Kimdir bu binayı işletenler? Neden bu kişilerden hesap sorulmaz? Neden, Türkiye’nin en işlek semtlerinden birinde bulunan böyle bir binanın yıllardır bu halde bulmasına seyirci kalınır? Bunları anlamak gerçekten çok zor… Devlet işletmecilik yapamıyor diyoruz. Yapmayacaksan bırak, bir yapana devret. Şehrin dışına açılan ve SSK binasından daha küçük olan iş yerlerine gidin bakın. Her taraf pırıl pırıl. Asansörler temiz ve bütün gün hizmete açık. Müşteriler o işlerinde olmaktan mutlu. Kızılay’ın orta yerindeki SSK binasının hali ise içler acısı. Kimler yetkiliyse bu konuya el atılsın artık.”

<ı>Haber: Salih Ertan Ulakoğlu

 
Toplam blog
: 6
: 768
Kayıt tarihi
: 28.02.09
 
 

Elazığ'da doğdum. 1989 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakülte'sini bitirdim. Uzun süre işsiz kald..