- Kategori
- Güncel
Vatansever misiniz?

TC kimliği taşıyan herkes, hangi etnik kökenden olursa olsun, bu vatanın evladıdır. Aynı teknenin yolcuları olunca, ben, sen, biz, onlar, ötekiler gibi ayrımcı ifadeler yok. Madem ki bir bütünüz, "ben" yok, "biz" varız. Böyle düşününce yapılanların bir anlamı olur.
"Vatanseverlik" gibi kutsiyet içeren bir kavram var. Birey olarak zaman zaman sormuş olmalıyız kendimize: ben ne kadar vatanseverim diye...
"Vatanımıza hitaben, ölürüm senin için, canım sana feda olsun" sözleri ile sevgimizi ifade etmiş oluyor muyuz? Bence hayır! Bu cümleler hiçbir şey ifade etmiyor. Ağzımızdan çıkan cümlelerde kalıyor. Sevgide sözcükler değil, yapılanlar yani fiiliyat önem taşır. Örneklerle;
-Bayrak, bir milletin namusudur.
Vatansever,
-Saygıda kusur etmeyendir. (Gönderde, yükseklerde dalgalanan bayrağımız, her zaman için beni duygulandırmıştır) Bir ideoloji uğruna bayrağımızı yakanlar, yerde çiğniyenler, şayet Türk vatandaşı iseler, vatandaşlıktan çıkarılmaları yeterli ceza olacaktır.
-Ülke idaresine görevlendirilmiş Cumhurbaşkanı, Başbakan ve diğer resmi erkana, görüşler uyuşmasa bile saygı gösterendir. Bu onları, daha iyi hizmet verebilmeleri açısından motive edecektir. Dış ülkelerde bizi temsil ediyorlar. Milli bütünlüğümüz yönünde iyi bir görüntü sergilemeliyiz. (Saygı görmek isteyen bir kişilik, önce kendisi saygılı davranmak zorundadır.)
-İstiklâl marşına saygı gösterendir. (Açık alanda duyduğunda, hareketsiz, selamlarını sunandır.)
-Vatansever, üretkendir.
-Üretip de tüketendir.
-Vergi verendir.
-Ağaç dikendir. Yeşili sevendir.
-Ormanı koruyandır. Bir kişinin attığı izmaritle çıkacak yangını, bazen 1000 kişinin bile söndüremiyeceği bilincinde olandır.
-Dışarıdan döviz girdisi yapan, döviz getirendir. (Hizmet sunarak yabancı ülkelerde konserler verip döviz getirenler, mesela, Tarkan bir vatanseverdir. Keza başka ülkelerde çalışıp, ülkemize yabancı para getiren işçi kardeşlerimiz de hakiki birer vatanseverdirler.) İhracat yapanları tam olarak sayamıyoruz zira ithalatla başa baş bir işlem oluyor. Türkiye'mizde yabancı paranın imalatını yapamadığımıza göre, hizmet satmak çok önemli oluyor.
-Ulusal eğitime katkıda bulunanlar. (okul veya yurt yaptıranlar ile mali yetersizlik içindeki öğrencilerimize burs verenler. Hayırla anılacaklarını biliyorlar.)
-Çeşitli sebeplerle, haksız davranışlarla ve yolsuzluklarla devlet bütçesini zarara uğratmıyanlar. (son zamanlarda en çok sağlık alanında ferdi veya organize olarak devlet bütçesine verilen zararlar onaylanır gibi değil, hırsızlık gurubuna giriyor.)
-Milli servete zarar vermeyenler. ( Kutlama veya gösteri adı altında, cam, çerçeve indirip, molotof kokteyli atarak yangınlar çıkaranların vatanseverin karşıtı, vatan haini olduğunu hepimiz düşünüyoruz.)
-Tarihine, şehitlerine, gazilerine ve de ölülerine saygısı olanlar. (Şu andaki bağımsızlığımız, huzurumuz, sahip olduğumuz herşey, onların bize hediyesidir, gazilerimize şükran boçlarımız var, şehitlerimiz nurlar içinde yatsınlar, mekanları cennet olsun.)
-Hasetlik duygularından arınmış olarak, kendinden başka diğer insanları da düşünenler... (İş hayatında, komşuluk ilişkilerinde ve alışverişlerde ön plana alınmalı. Zengini daha zengin yapan "büyük marketlere" karşı çevre esnafını alışverişleriyle destekleyenler, vatansever-ulussever gurubu)
Bu memleketin yeryüzünde bir eşi, bir benzeri varmıdır? Sanmıyorum. "Bu güzel ülke bizim" deyip de, insanlarını, hayvanlarını ve tabiatını sevip koruyan "GERÇEK BİR VATANSEVERDİR." Bu küçük başlıklardan sonra bir kez daha soralım kendimize:" Ben ne kadar vatanseverim? Bu vatan için ne yaptım, ne yapmadım" diye...
Şair Orhan Veli'nin bir şiiri vardı: Neler yapmadık şu vatan için. Kimimiz öldük, kimimiz nutuk söyledik. Sözde vatanseverleri hicveden kısa bir şiirdi. Fiil olarak ne yapılıyor? Vatanseverliğin sorgulaması ve derecelendirilmesi burada başlıyor.
Bunlar benim düşüncelerim, ayrıca farklı düşünenlerin fikirlerine de saygı duyarız..
Daha huzurlu, daha mutlu, daha müreffeh bir TÜRKİYE VE TÜRK HALKI İÇİN,
Gönül dolusu selamlarımla...
Yurdagül Alkan.